Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 23 aug 2011 - Anul XVI, nr. 198 (4796)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Baconschi: Sper să inaugurăm la Bucureşti, în 2-3 ani, Muzeul Naţional al Dictaturii Comuniste

Marţi, 23 August 2011 (18:50:27)

Ministrul de Externe, Teodor Baconshi, susţine, într-o postare pe site-ul Fundaţiei Creştin-Democrate pe tema zilei de 23 august, că îşi doreşte ca, într-un an sau doi, să fie posibilă comemorarea victimelor comunismului prin inaugurarea Muzeului Naţional al Dictaturii Comuniste în Bucureşti.

"Istoria este expertă în ironii. În timp ce pe la noi unii regretă, pradă nostalgiilor vinovate, defilările comuniste de pe 23 august, Europa comemorează astăzi memoria victimelor stalinismului şi nazismului. Veţi observa uşor dublul amalgam: pe de o parte, confiscarea de către comunişti a unei zile al cărei actor principal a fost Regele Mihai – deturnare clasică pentru ideologii minciunii ca mod de a face politică. Pe de altă parte, Uniunea Europeană a instituit – abia în 2009! – o zi în care ne delimităm, precauţi, doar de Stalin, nu şi de predecesorii şi urmaşii lui sovietici, sau de nenumăraţii lor emuli de pe întreg mapamondul, unii încă în funcţie", scrie Baconschi.

Conform acestuia, "în ciuda pudibonderiei europene, menite să menajeze sensibilităţile comuniştilor, troţkiştilor şi altor stângişti, (...) se cuvine să salutăm această coincidenţă de date şi să marcăm această zi europeană antitotalitară".

"Ar fi o bună ocazie de pedagogie naţională şi de cult al memoriei victimelor comunismului ca în 23 august să evocăm prin filme, simpozioane, emisiuni la televizor, depuneri de jerbe la Sighet sau la Piteşti amintirea însângerată a comunismului", scrie ministrul.

Baconschi afirmă că fără memorie, suntem condamnaţi la nostalgii tâmpe, la recidive istorice şi la un viitor îngrijorător.

"Memoria, însă, nu poate funcţiona fără simboluri, date, personalităţi şi locuri emblematice. Singura cură a amneziei colective este instituirea de locuri ale memoriei. În acest sens, am propus şi susţin cu toate puterile înfiinţarea unui Muzeu Naţional al Dictaturii Comuniste la Bucureşti, care să se alăture memorialului de la Sighet şi, sper, altora care vor urma. Sunt convins că toate energiile anticomuniste vor sprijini acest proiect, care vine oricum destul de târziu. Îmi doresc ca într-un an sau doi să putem comemora victimele comunismului inaugurând, în capitala ţării, Muzeul Naţional al Dictaturii Comuniste", afirmă Teodor Baconschi. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Baconschi: Sper să inaugurăm la Bucureşti, în 2-3 ani, Muzeul Naţional al Dictaturii Comuniste.
 Vizualizări articol: 647 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Baconschi: Sper să inaugurăm la Bucureşti, în 2-3 ani, Muzeul Naţional al Dictaturii Comuniste0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei