Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 23 aug 2011 - Anul XVI, nr. 198 (4796)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Inspectorii şcolari generali, adjuncţi şi de specialitate, obligaţi să predea 2 - 4 ore pe săptămână

Marţi, 23 August 2011 (16:37:43)

Inspectorii şcolari generali, adjuncţii şi cei de specialitate vor fi obligaţi din 12 septembrie să predea între 2 şi 4 ore pe săptămână, iar directorii unităţilor de învăţământ primar, gimnazial, liceal şi postliceal cu personalitate juridică şi cel puţin 25 de clase vor preda între 4 şi 6 ore.

Ministerul Educaţiei Cercetării şi Tineretului a elaborat un ordin privind aprobarea Normelor metodologice pentru stabilirea obligaţiei didactice de predare a personalului de conducere din inspectoratele şcolare, unităţile de învăţământ, unităţile conexe, precum şi a personalului de îndrumare şi control din inspectoratele şcolare şi a personalului didactic din casele corpului didactic.

Astfel, potrivit documentului, directorii unităţilor de învăţământ de nivel primar, gimnazial, liceal şi postliceal cu personalitate juridică şi care funcţionează cu mai puțin de 25 de clase vor preda între şase şi opt ore pe săptămână, iar cei din clase cu peste 25 de clase între patru şi şase ore.

Totodată, directorii adjuncţi din unităţile de învăţământ de nivel primar sau gimnazial efectuează 6-8 ore pe săptămână din norma didactică de predare, în cazul în care unităţile de învăţământ au peste 30 de clase de elevi. Acelaşi număr de ore pe săptămână va fi efectuat de către directorii adjuncţi în unităţile de învăţământ care au între 20 şi 30 de clase de elevi, în anumite condiţii stabilite de minister.

De asemenea, directorii adjuncţi din unităţile de învăţământ de nivel liceal/postliceal vor preda 6 - 8 ore pe săptămână în cazul în care unităţile de învățământ au peste 25 de clase de elevi sau dacă au între 18 şi 25 de clase de elevi, dar îndeplinesc anumite criterii stabilite de către MECTS.

Ordinul prevede că în situaţia în care directorii adjuncţi sunt profesori pentru învăţământul primar şi preşcolar, aceştia efectuează integral activitatea didactică de instruire- educare cu grupa sau clasa de elevi.

Directorii centrelor judeţene de resurse şi asistenţă educaţională/Centrul Municipiului Bucureşti de Resurse şi Asistenţă Educaţională, precum şi coordonatorii centrelor judeţene de asistenţă psihopedagogică/psihologică vor preda 4-6 ore pe săptămână.

Directorii unităţilor de învăţământ cu program sportiv suplimentar, denumite şi cluburi sportive şcolare, care funcționează cu personalitate juridică predau între 9 şi 12 ore pe săptămână dacă unitatea are 20 de grupe de elevi, între 6 şi 9 ore dacă sunt 20-35 de grupe de elevi şi între 10 şi 12 ore pe săptămână dacă sunt peste 45 grupe de elevi.

În plus, directorii palatelor copiilor şi directorul Palatului Naţional al Copiilor predau între 6 şi 8 ore pe săptămână, în timp ce directorul adjunct şi adjuncţii de la Palatul Naţional al Copiilor predau între 10 şi 12 ore pe săptămână. Directorii cluburilor copiilor care funcţionează sub 10 norme predau între 10 şi 12 ore pe săptămână, iar cei ai cluburilor cu peste 10 norme între 8 şi 10 ore.

Directorii caselor corpului didactic şi profesorul metodist, precum şi şefii inspectoratelor şcolare judeţene şi cel al Capitalei vor fi la catedră din toamnă între două şi patru ore pe săptămână. Aceeaşi normă este prevăzută şi pentru inspectorii şcolari generali şi adjuncţii, inspectorii şcolari de specialitate, respectiv inspectorii şcolari din cadrul inspectoratelor şcolare județene/al municipiului Bucureşti, precum şi pentru inspectorii pentru învăţământul preşcolar şi primar din cadrul inspectoratelor şcolare județene/al municipiului Bucureşti.

Ministrul Educaţiei a declarat recent pentru MEDIAFAX că din această toamnă vor fi obligaţi să predea un anumit număr de ore şi inspectorii generali şi adjuncţi, directorii generali şi adjuncţi, precum şi inspectorii şcolari.

"Prin ordin de ministru am decis că nu va exista o degrevare totală a celor cu funcţii de conducere, ci vor face un anumit număr de ore. Este foarte important contactul direct al acestora cu elevul şi cu părintele. Mai multe ore la plata cu ora pentru cei care doresc acest lucru şi care sunt calificaţi, în detrimentul celor slab pregătiţi. În primul meu an de mandat a fost redus cu 50-60 la sută numărul necalificaţilor. În acest an se va ajunge la mai mult. Nu pot să nu mă întreb cum ar fi fost dacă toate aceste măsuri ar fi fost luate de mai multă vreme", a mai spus ministrul Funeriu.

Ministrul Educaţiei a spus că în acest an au fost închise "portiţele" prin care intrau în sitem oameni care nu meritau să fie în învăţământ.

"Aşa cum s-a făcut până acum selecţia cadrelor didactice ne-a dus unde am ajuns. Sub aparenţa unui sistem riguros erau nenumărate portiţe de răsplată a unei clientele politice, repet, politice, şi îmi asum acest lucru. Sau interese de conjunctură, răsplată a unor oameni care nu aveau ce căuta în educaţie. Aceste portiţe au fost închise parţial la primul concurs de titularizare din mandatul meu şi apoi la ultimul concurs de titularizare la nivel naţional din acest an. În acest an am închis portiţele şi de la suplinitori, subtil introduse în sistem, dar care erau cunoscute de toţi, prin care oameni care nu meritau să fie în învăţământ intrau în învăţământ", a precizat Funeriu.

Ministrul a mai spus că şi la suplinire erau ţinute ascunse unele locuri, pentru a răsplăti "clientela politică".

"La examenul de suplinire din august am aplicat aceleaşi reguli ca la titularizare. Şi la suplinire unele locuri erau ţinute ascunse, culmea, pentru o clientelă politică, pentru a răsplăti această celebră clientelă. Ei bine, în acest an concursul de suplinire s-a dat în aceleaşi condiţii de rigurozitate ca şi titularizarea. A fost o selecţie adevărată", a susţinut Daniel Funeriu.

Totodată, ministrul Educaţiei a precizat că mai exista o portiţă pentru ocuparea posturilor după începerea anului şcolar, însă şi aceasta a fost închisă.

"Şi această portiţă am închis-o printr-un ordin de ministru. Altfel spus, după începerea anului şcolar, când rămânea un număr mic de posturi, se mai dădeau ştim noi cum. Anul acesta se poate întâmpla, din anumite motive, să existe o catedră liberă, dar pentru ele se dau examene la fel de riguroase. Toate procedurile vor avea acelaşi grad de rigurozitate. Prefer să dau posibilitatea unor cadre didactice cu note mari să ia ore la plata cu ora decât să răsplătesc pe acele ore rămase neacoperite o clientelă politică ce nu are calitate în procesul educaţional", a mai spus Funeriu. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Inspectorii şcolari generali, adjuncţi şi de specialitate, obligaţi să predea 2 - 4 ore pe săptămână.
 Vizualizări articol: 952 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Inspectorii şcolari generali, adjuncţi şi de specialitate, obligaţi să predea 2 - 4 ore pe săptămână0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei