Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 17 aug 2011 - Anul XVI, nr. 193 (4791)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Evaluatorii autorizaţi vor fi reglementaţi prin lege şi vor înfiinţa o organizaţie profesională

Miercuri, 17 August 2011 (14:46:32)

Activitatea evaluatorilor autorizaţi va fi reglementată prin lege, iar cei care vor să profeseze în acest domeniu vor primi calitatea de evaluator de la organizaţia profesională ce urmează a se înfiinţa sub denumirea de Uniunea Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi din România (UNEAR).

"Se înfiinţează Uniunea Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi din România, denumită în continuare Uniunea, persoană juridică autonomă, potrivit legii, care funcţionează ca organizaţie profesională de utilitate publică fără scop patrimonial din care fac parte evaluatorii autorizaţi, în condiţiile stabilite de prezenta ordonanţă", se arată în proiectul de ordonanţă privind unele măsuri în domeniul evaluării bunurilor publicat de Ministerul Finanţelor Publice.

UNEAR va fi autoritatea competentă care organizează, coordonează şi autorizează desfăşurarea activităţii de evaluator autorizat în România, şi va reprezenta interesele profesiei de evaluator autorizat la nivel naţional şi internaţional.

Potrivit proiectului de act normativ, activitatea de evaluare putea fi desfăşurată numai de persoanele care au calitatea de evaluator autorizat, dobândită în noile condiţii legale, şi care sunt
înscrise în Tabloul Uniunii şi dovedesc aceasta cu legitimaţia de membru sau autorizaţia valabilă la data evaluării.

Evaluatorii autorizaţi vor urma mai multe stagii şi se vor diferenţia ca membri stagiari, persoane fizice, membri titulari, persoane fizice, membri acreditaţi, persoane fizice şi membri corporativi, persoane juridice, fiecare stagiu presupunând formare profesională continuă şi susţinerea unui examen.

Pentru dobândirea calităţii de membru stagiar, un candidat trebuie să aibă studii universitare finalizate cu diplomă eliberată de o instituţie de învăţământ superior din România sau dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene, în domeniile propuse de către Consiliul Director şi aprobate prin Regulamentul de organizare a examenului de atribuire a calităţii de membru stagiar, să nu fi fost condamnat pentru săvârşirea unei infracţiuni cu intenţie pentru care nu a intervenit reabilitarea, să fie declarat admis la examenul organizat de UNEAR şi să achite taxa de examen în cuantumul şi în termenele stabilite de Consiliul Director.

Perioada de stagiu se încheie cu examen de finalizare a stagiaturii în termen de maxim 2 ani de la data atribuirii calităţii de membru stagiar. Desfăşurarea stagiului presupune parcurgerea unor cursuri de pregătire şi realizarea unor rapoarte de evaluare în conformitate cu Regulamentul de derulare şi finalizare a stagiaturii, adoptat de Consiliul Director.

"Pot deveni membri stagiari fără susţinerea examenului persoanele care îndeplinesc condiţiile solicitate candidaţiilor şi care au absolvit cursuri de formare specifice în domeniul evaluării, aprobate de Consiliul Director", se mai precizează în proiectul publicat de MFP.

Prima adunare generală naţională şi prima Conferinţă Naţională a Uniunii va fi organizată şi condusă de Consiliul Director al Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor din România (ANEVAR), asociaţie profesională neguvernamentală, independentă, înfiinţată în anul 1992, declarată de utilitate publică prin HG 1447/2004.

De altfel, structura organizaţională şi regulamentul UNEAR urmează îndeaproape modul de organizare şi funcţionare al ANEVAR, asociaţie înfiinţată în urmă cu aproape 20 de ani.

Membrii ANEVAR, persoane fizice, precum şi ai altor organizaţii al căror profil de activitate face parte din domeniul de reglementare al prezentei ordonanţe, care îndeplinesc condiţiile de dobândire a calităţii de evaluator autorizat din prezenta ordonanţă, devin membri titulari, respectiv acreditaţi ai Uniunii, potrivit proiectului de ordonanţă.

Preşedintele Consilului Director al ANEVAR, Filip Stoica, a declarat pentru MEDIAFAX că nevoia unei reglementări prin lege a profesiei a fost solicitată chiar de către membrii asociaţiei, considerând că astfel va creşte prestigiul şi încrederea în această profesie.

Stoica a precizat că ANEVAR va funcţiona în continuare ca o asociaţie profesională.

În nota de fundamentare ataşată proiectului de act normativ se precizează că activitatea de evaluare a crescut permanent în importanţă şi s-a implementat din ce în ce mai mult în domeniile de interes ale statului.

Ministerul Finanţelor enumeră printre domeniile referitoare la evaluare prevăzute în acte normative, precum şi prevederile legale corespunzătoare: evaluarea pentru restituirea proprietăţilor, evaluarea pentru expropriere, evaluarea pentru garanţie bancară, evaluarea pentru impozitarea construcţiilor aparţinând societăţilor comerciale, evaluarea pentru insolvenţă, evaluarea pentru majorarea capitalului social şi pentru retragerea acţionarilor şi evaluarea pentru piaţa de capital. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Evaluatorii autorizaţi vor fi reglementaţi prin lege şi vor înfiinţa o organizaţie profesională.
 Vizualizări articol: 789 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Evaluatorii autorizaţi vor fi reglementaţi prin lege şi vor înfiinţa o organizaţie profesională0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei