Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 17 aug 2011 - Anul XVI, nr. 193 (4791)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sfaturi practice în Biserică

Cum ne facem semnul Sfintei Cruci?

Viaţa creştinului, a celui care îl urmează pe Hristos cu adevărat, nu poate fi trăită în afara Sfintei Cruci. Crucea este cel mai sfânt simbol creştin, cel mai expresiv, cuprinzător şi semnificativ semn pe care îl poate face orice creştin atunci când îşi exprimă - mai ales într-o formă văzută, asumată - credinţa.

Sfânta Cruce dă sens şi înţeles vieţii. Fără Cruce riscăm să rătăcim şi să ne îndepărtăm de Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Modul de raportare la Sfânta Cruce arată apropierea noastră de Mântuitorul şi defineşte felul nostru de a fi, viaţa noastră trăită cu Hristos, după cum spune Sfântul Apostol Pavel: "Iar mie, să nu-mi fie a mă lauda, decât numai în crucea Domnului Iisus Hristos" (Galateni 6, 14).

Închinarea la Sfânta Cruce, prin însemnarea cu acest semn sfânt şi sfinţitor, certifică identificarea noastră cu Cel ce s-a răstignit pe Cruce făcând să se reverse peste noi puterea Sa mântuitoare. Prin semnul Crucii ne exprimăm evlavia noastră faţă de Hristos Domnul, ne înălţăm la Dumnezeu şi Dumnezeu coboară la noi. Sfânta Cruce este scara pe care urcăm la Dumnezeu, împreună cu Dumnezeu. În Cruce se întâlneşte iubirea milostivă şi nesfârşită a lui Dumnezeu, adeverită oamenilor prin Întruparea Cuvântului Său cu neputinţele firii omeneşti afectată de păcat. Crucea este semnul lui Hristos în lumea aceasta, altarul pe care s-a jertfit Mântuitorul, simbolul apartenenţei noastre la Hristos, jertfelnicul pe care oferim lui Dumnezeu faptele aducătoare de viaţă veşnică.

Prin Sfânta Cruce trăim cu Hristos şi pentru Hristos. Dovada văzută a prezenţei Mântuitorului în viaţa noastră o reprezintă şi chipul Sfintei Cruci, pe care îl zugrăvim într-un mod armonios, aproape reflex, pe chipul nostru atunci când ne închinăm şi rostim Numele Preasfintei Treimi, Numele Iubirii: Numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh.

Când ne închinăm cu semnul Sfintei Cruci, ne încărcăm de puterea lui Hristos, pecetluind simţurile noastre, făcându-le de netrecut împotriva păcatului şi uneltirilor celui rău şi viclean.

 

Bucuria Crucii

Semnul Crucii are un real efect binefăcător în viaţa noastră, mai ales atunci când nu se face oricum şi la voia întâmplării, ci corect, complet, cu multă luare aminte. Făcând semnul Crucii la voia întâmplării, aducem ofensă Stăpânului ei, în numele căruia ne închinăm. De folos este să ne închinăm cum se cuvine, împreunând degetul arătător cu cel mijlociu şi cel mare, iar degetul inelar şi cel mic se lipesc de podul palmei mâinii drepte; mână pe care o ducem la frunte, rostind "În numele Tatălui", apoi la piept rostind "al Fiului", la umărul drept, apoi la umărul stâng rostind "al Sfântului Duh" şi astfel lăsăm mâna în jos rostind "Amin". Grija pentru acest mare semn sfânt trebuie să fie una deosebită, permanentă, dacă dorim să primim ajutor de la Dumnezeu şi să trăim bucuria Crucii.

A face semnul Crucii înseamnă a conlucra cu Dumnezeu, prin armonizarea voinţei noastre cu voinţa Lui cea sfântă, angajându-ne într-un mod solemn înaintea Tatălui, care gândeşte mântuirea noastră care se împlineşte din iubire prin jertfa Fiului în prezenţa Sfântului Duh. Multe sunt provocările, ispitele, încercările vieţii, dar mare este şi lucrarea Sfintei Cruci, prin care putem să depăşim obstacolele.

Sfânta Cruce vine de dincolo de lumea aceasta, vine de la Dumnezeu, pe ea se întemeiază firea zidită, prin ea ne îmbrăţişează Dumnezeu şi ne poartă pe braţele ei către cer, şi tot prin ea se încununează lumea aceasta, odată cu Parusia. Mântuitorul, prin Cruce, l-a eliberat pe om de păcat, iar diavolul a fost încătuşat, "devenind păzitoarea a toată lumea, podoaba Bisericii, întărirea credincioşilor, slava îngerilor şi spaima cumplită a dracilor".

Mare este puterea Sfântului Semn al Crucii Domnului nostru Iisus Hristos în lumea aceasta şi în viaţa celor care îl iubesc pe Hristos, care se străduiesc să ducă o viaţă fără de păcat şi se închină cu acest semn minunat atât pentru mântuirea lor, cât şi a semenilor lor. Astfel dăm Slavă lui Dumnezeu Cel Unul în Fiinţă şi Întreit în Persoane: Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh, cântând "Crucii Tale ne închinăm Hristoase şi Sfântă Învierea Ta o lăudăm şi o mărim" aşteptând cu încredere Învierea şi Judecata de Apoi.

 

Pr. prof. Dan Toader – Ziarul LUMINA

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cum ne facem semnul Sfintei Cruci?.
 Vizualizări articol: 1822 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 8 voturi
Cum ne facem semnul Sfintei Cruci?4.058

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   A inebunit lumea trimis de
(17 aug 2011, 14:01:30
Eu unul nu pot intelege cu te poti mandri cu o religie la baza careia sta incestul .Cat de tampit poti fi sa te mandresti ca esti rezultatul unui incest manifestat dea lungul a sute de generatiihappy Sau sa te cheme isus si sa crezi ca mamica ta era fata mare cand te-a facut!!!!! ca doar te-a facut cu degetul sau avea spermatozoizi imbuteliati la sprey si prin vaporizare..... a ramas cu burtica S a tampit lumea cu totullaughing
1.1  RE: A inebunit lumea trimis de
(17 aug 2011, 18:30:26
Esti cea mai stupida persoana din judetul Suceava! Se vede ca faci parte din generatia de ratati in devenire facebook.
1.2  RE: A inebunit lumea trimis de
(17 aug 2011, 18:48:13
:)) sa ma pupi in varful.... bocancului si tu si atotputernicul:))
2.   Mda... trimis de
(17 aug 2011, 14:19:19
De mic am fost crescut cu frica de Dumnezeu,nu vad nimic rau in asta, sincer si eu sunt cam confuz in privintza religiei, cica se spune ca, daca ,crezi si nu exista ,nu avem de pierdut nimic, dar daca nu crezi si totusi ceva exista, va fi vai si amar de noi, peace..
3.   ... trimis de
(17 aug 2011, 14:36:18
Biserica nu mai este ceea ce a fost. Au avut grija politicienii sa isi bage coada si in cele sfinte, binenteles cu complicitatea popilor.
4.   Credinta trimis de
(17 aug 2011, 14:40:43
Credinta e singurul lucru pe care nu ti-l poate lua nimeni. Poti face abstractie de politicieni si cei ce hulesc credinta ta. Fiecare isi va prinmi rasplata dupa cum si cui se roaga.Iar acest articol nu face altceva decat sa improspateze memoria celor ce uita ca doar prin rugaciune si smerenie te poti mantui.
Doamne Ajuta.
4.1  RE: Credinta trimis de
(17 aug 2011, 16:01:18
Dar ce te faci atunci cand intri intr-o biserica si il vezi pe politicianul X pictat pe perete alaturi de sfinti ???
5.   * trimis de
(17 aug 2011, 14:58:04
Ar fi putut fi un loc curat aici
Ar fi putut ! dar ACUM (cică) nu-i momentul
Nu-ţi faci cruce ? nu-ţi fă! dar să zici
Că la bază e incestul ??? e tâmpit (argumentul )

Când rana nu ţi-e vindecată e bine să te rogi
Laaa cine vrei tu ( dar fă-o , e pentru tine )
Alţii ar sta pe genunchi dar sunt ologi
Scoateţi-vă din cap amintirile .. adulterine !

Şi eu sunt dezamăgit de popi , dar ...
În Dumnezeu mă-ncred , la El sunt toate
Locu’ ăsta ar fi putut fi curat , da’i murdar
De cuvinte’nsângerate şi de minţi nespălate
5.1  RE: * trimis de
(17 aug 2011, 15:29:42
Tampit esti tu explica-mi te rog cum s-au inmultit ,, adam si eva,,, daca nu prin incest?Sau calarit tata cu fica ... frate cu sora de le-au iesit ochi ca la broaste RELIGIA LUI PESTE COPT .Sau a suflat ,, atot..puternicul si sa umplut pamantul de fii si fice
5.2  RE: * trimis de
(17 aug 2011, 16:19:13
Adam si Eva nu au fost primii oameni de pe pamant, ci primii oameni din rai. Ei au pacatuit gustand din fructul cunoasterii. Din aceasta cauza au fost alungati din rai ajungand pe pamant unde au intemeiat familii cu ceilalti. Care ceilalti... nu stiu, probabil ca mai existau oameni, dar care nu sunt mentionati in Geneza pentru ca nu erau asa de importanti. Cert este ca ceva nu se prea leaga in toata povestea asta (cu Geneza), dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa crezi in ceva. Daca intrebi un popa, iti va spune ca este o taina sau ceva de acest gen.
Parerea mea este ca Darwin a explicat acest lucru foarte bine in teoria evolutionista.
6.   ... trimis de
(17 aug 2011, 15:36:20
alex12 esti un mare prost....vai si amar de capul si de sufletul tau....
6.1  RE: ... trimis de
(17 aug 2011, 15:51:20
Am crezut ca singurul care are acesta parere.
6.2  RE: ... trimis de
(17 aug 2011, 15:54:50
:)) Nu te preocupa tu de sufletelul meulaughing raspunde la intrebare, Cum s-au inmultit....prin polenizare , cu degetu, carat de musca-n Dovedeste-mi ca esi tu al destept si eu un mare prost
6.3  RE: ... trimis de
(17 aug 2011, 15:59:05
Iar casti gura gigica 69:)) tu al destept ce locuiesti unde alti viseaza sa ajunga..,,( adica intr-un birou) " Fa fum ca mirosi a prost de la km
6.4  RE: ... trimis de
(17 aug 2011, 16:09:44
Te-a cam prins remarca asta. Pe bune acuma..unde stai in Toronto...ca daca e asa...mi-ai dat numarul gresit.
Si te pot vizita , fara vasilina si am sa-ti explic cum e cu albinele si pasarelele...
6.5  RE: ... trimis de
(17 aug 2011, 16:47:46
lasa vrajeala ca de te intreb cat e ceasul in toronto habar nu ai pe ce lume traiesti
6.6  RE: ... trimis de
(17 aug 2011, 17:08:53
Acum cand iti scriu e 10 si 8 minute dimineata la mine. Daca stai in Toronto, North York scrie pe tine. Acolo stau jidani si romanii "rataciti" ca tine. Sa fiu si mai specific aproape de 401....
Mai vrei?
7.   A inebunit lumea trimis de ALEX12 (2011-08-17, trimis de
(17 aug 2011, 18:11:37
esti de o dementa iesita din comun
Fata ta arata ca esti un bou crescut la iesle(sa ma ierte regnul animal)
Cred ca esti un experimnent esuat dintr-o ebrubeta cu substante nocive pentru specia umana.
Sa fereasca sfantul sa te inmultesti.
7.1  RE: A inebunit lumea trimis de ALEX12 (2011-08-17, trimis de
(17 aug 2011, 18:14:18
Vad ca a tacut....nu mai scrie nimic.
Daca ma stradui iti aflu si nick-ul de pe toronto.ro.
Dar oricum am nr tau de telefon.
7.2  RE: A inebunit lumea trimis de ALEX12 (2011-08-17, trimis de
(17 aug 2011, 18:17:45
@Gigi_79: "doar prin rugaciune si smerenie te poti mantui". Cred ca te inseli. Iti dau sansa sa te documentezi mai intai, iar mai apoi daca nu ai gasit, vii la mine sa ma intrebi.
7.3  RE: A inebunit lumea trimis de ALEX12 (2011-08-17, trimis de
(17 aug 2011, 18:28:07
Fa tu cum stii.....esti miezul.
7.4  RE: A inebunit lumea trimis de ALEX12 (2011-08-17, trimis de
(17 aug 2011, 18:33:00
Sa nu-mi spui:
ca esti cu mana in chilot, te crezi Lancelot dar nu faci decat laba "a lot".
Marsh....
7.5  RE: A inebunit lumea trimis de ALEX12 (2011-08-17, trimis de
(17 aug 2011, 18:44:48
Anica de ce esti mancatoare de rahatel? Raspunde la intrebare cum crezi ca s-au inmultit adam si eva? Vrei sa fii milionar? a ..prin polenizare b.. cu degetelu..c carat de musca-n ...pi...a. d prin incest
7.6  RE: A inebunit lumea trimis de ALEX12 (2011-08-17, trimis de
(17 aug 2011, 18:49:53
ALEX12....nu mi-a raspuns mie la o intrebare mai usoara. Citeste mai sus..si vezi cat de aproape sunt.
7.7  RE: A inebunit lumea trimis de ALEX12 (2011-08-17, trimis de
(17 aug 2011, 18:50:50
"nu mi-ai raspuns" am vrut sa scriu
7.8  RE: A inebunit lumea trimis de ALEX12 (2011-08-17, trimis de
(17 aug 2011, 19:06:07
Scuze atot...puternicul mia taiat netul de suparare:)) cei gigele vrei sa iesim la o
Molson?
7.9  RE: A inebunit lumea trimis de ALEX12 (2011-08-17, trimis de
(17 aug 2011, 19:39:06
deci stai prin zona.
7.10  RE: A inebunit lumea trimis de ALEX12 (2011-08-17, trimis de
(17 aug 2011, 22:29:15
Nup stii unde e rutherfordhappy prin zonahappy dar totusi departe de 401
7.11  RE: A inebunit lumea trimis de ALEX12 (2011-08-17, trimis de
(17 aug 2011, 22:45:05
Cand stateam in Toronto..se dechidea 407. Deci vb de 13-14 ani.
8.   Totu se invata trimis de
(17 aug 2011, 20:32:27
Nu trebuieste a ne mai chinui cu astfel de probleme, totul se invata ori se imita exact maimutele imbracate precum regii si care ne invata numai de bine. cine sunt acestia? Oamenii cu ochii holbati dupa bani si averi lumesti, numiti popi si pastoriti de prim hulpavul Pimen securistul. Bineinteles, in cardasie cu toata aceasta pleava a societatii, PD-Laturile care ne invata cum sa traim bine si cum sa ne facem cruce. Sa va bata crucea, bombalailor.
9.   @gigi trimis de
(17 aug 2011, 20:36:53
As fi crezut ca ti-ai mai revenit in fire de la ultima lectie..in fine; e alegerea fiecaruia sa fie cat de ignorant vrea, asa ca: fa-ti de cap. E surprinzator cum personalitatea ta solara trece fara nici o strabatere, dintr-o stare de evlavie duhovniceasca intr-una batjocoritoare si jignitoare. Nu ti-ai atins scopul: nu ma simt lezat de cuvinte scoase din context. Personal, cred ca ce faci tu se numeste fariseism si ipocrizie. In leg. cu afirmatia ta deletantista: mantuirea = citeste Ioan 3:16. doar nu voiai sa-ti dau mura in gura.
9.1  RE: @gigi trimis de
(17 aug 2011, 20:58:10
1.Cine esti tu sa-mi dai lectii?
2. Din ce reiese ca sunt o persoana cu "stare de evlavie duhovniceasca "?
3. Pai de la un asa nick....ce sa gandesc? Ca stii limba engleza( argou si literar), ca esti dus la biserica?
4. Iar daca asta e limbajul tau zilnic, atat de elevat, pesemne esti o persoana singura....sau vrei sa dovedesti ca stii limba romana...si biblia....si tot.

9.2  RE: @gigi trimis de
(17 aug 2011, 22:39:07
Eu nu vreau sa dovedesc lucrurile pe care le-ai spus. Dar ma gandesc ca devreme ce atingi niste subiecte cu o anumita insemnatate, poti face fata si unei polemici pe marginea lor. In schimb, tu te poticnesti in nickname-ul meu. Ce pot vorbi cu unul care alt argument nu are de fiecare data, in afara de proasta interpretare intentionata a unui lucru atat de subiectiv ca un username? Ma faci sa cred ca esti obsedat de ...in fine. Daca prezinta o asa problema, sunt de acord ca de acum inainte sa fiu SirBienveillantALot pt. tine happy Dar sa nu intram in discutii pe marginea nick-urilor...bai Gigi laughing
9.3  RE: @gigi trimis de
(17 aug 2011, 22:41:27
Tu esti femeie????????
9.4  RE: @gigi trimis de
(17 aug 2011, 23:11:33
Nu. Tu?laughing
10.   Sa trecem la subiect trimis de
(17 aug 2011, 22:54:01
asa mediatizat programul "pelerin in bucovina",intrebam pe dom senator onofrei:cum se face semnul crucii?ca la putna in 15august nu sa vazut............
11.   -o dilema.. trimis de
(17 aug 2011, 23:15:07
-ma intreb,cum s-ar putea ca unei persoane sa ii fie drag un lucru care la facut sa sufere?? In cazul de fata,cum i-ar putea fi drag Mantuitorului,"crucea",pe care a suferit si pe care a murit? Oare daca cineva isi vede fiul mort, cu ajutorul unui cutit,o pusca,etc.,oare ii face mereu semnul,venereaza lucrul respectiv,sau se uita la lucrul respectiv cu repulsie? Ca sa nu mai vorbim de crucile pe care au murit talharii,o fi sfinte si ele? (E o dilema a mea...)
11.1  RE: -o dilema.. trimis de
(17 aug 2011, 23:46:06
E o mare ....taina.... vor spune si nu poate fi explicata oricand oricum oriunde si oricui DOAR BARBOSI RAPANOSI CUNOSC ACEASTA MAREEEEEE TAINA
12.   Fix un ca cat trimis de
(18 aug 2011, 09:36:20
asta este reliagia, plin de sectanti imputiti, de gay catolici , de hoti ortodoxi si alte rahaturi pline de smerenie... nu exista nimic din ce ne propovaduiesc homalaii...dumnezeu nu este aici sa ne rugam noi pentru un jeep sau sa intre copilul la facultate... la-bari pupatori de moaste, fraieri care fac cruci si se inchina la lemne sunt cu milioanele... va e frica ma de moarte... hahahaha... numai 100 de mii de fraieri au fost la icoana facatoare de  ☭ ... tara de salbateci...asta suntem...astept momentul cand o sa vina cineva si o sa spuna: va trageti din extraterestrii.... atuncea sa vad eu ce pu..la. de sfant mai pupati...hahahaha
13.   Hahahaa trimis de
(18 aug 2011, 09:37:57
asa este alex12.. e o taina mare sa te f.u.t.i in ☭ cu smerenie si sa binecuvintezi... ale LUia... ale mele alta data...
14.   !! trimis de
(18 aug 2011, 10:25:35
dracilor,

ati citit un articol de sf cruce si ati innebunit ?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei