Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 17 aug 2011 - Anul XVI, nr. 193 (4791)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   23 imagini |   ø fişiere video

Ediţia a VI-a

Tabăra Internaţională de Pictură “Bucovina - trecut, prezent şi viitor”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cea de-a VI-a ediţie a Taberei Internaţionale de Pictură “Bucovina - trecut, prezent şi viitor”, care, cu subgenericul “Dialog între generaţii”, a reunit un număr de 12 artişti din şase ţări est-europene, s-a încheiat săptămâna trecută cu vernisajul unei expoziţii în care au fost etalate lucrările realizate de participanţi pe parcursul celor două săptămâni petrecute în comuna Vama.

 

Veterani, artişti noi şi prezenţe inedite

Tabăra de creaţie, care se desfăşoară în arealul bucovinean din anul 2006 din iniţiativa prof. Ioan Bodnar, preşedintele Uniunii Ucrainenilor din România -Ţinutul Bucovina, este rezultatul unui proiect susţinut financiar de UUR şi Departamentul pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului României.

La ediţia din acest an, tabăra a beneficiat de sprijinul Primăriei comunei Vama, având ca locaţie Pensiunea “Ştefan “ din Prisaca Dornei. Manifestarea a reunit câţiva artişti veterani, pictori care au participat şi la ediţiile anterioare, dar şi artişti noi, care au venit pentru prima oară în perimetrul bucovinean, înregistrând totodată şi prezenţe inedite.

 

“Dialog între generaţii”

Fiind vorba de un “Dialog între generaţii”, ediţia 2011 a avut în premieră în componenţa echipei de lucru, alături de artiştii maturi, şi doi copii care au fost apreciaţi şi recompensaţi cu diplome şi medalii la Expoziţia internaţională de creaţie plastică de la Karlovy Vary (Cehia), care a avut loc în decembrie 2010. Aşa că, alături de veteranii Ioan Bodnar, Radu Bercea (România) şi Roman Kharevsky (Cehia), de artiştii care au participat pentru prima oară la această tabără, precum Igor Zubko, Yulia Motina (Rusia), Serghej Sukhinin (Ucraina), Mykhaylo Besareba (Slovacia), Pavel Mitkov (Bulgaria) şi Oana Bedrulea (România), de prezenţa inedită a subsemnatului (care a participat nu doar ca jurnalist, ci şi ca pictor), generaţia artistică de mâine a artei bucovinene a fost reprezentată de copiii Briana Ohmt şi Gabriel Lupoaia.

 

Irjik, mascota taberei

Fie că s-a lucrat în plein air pe înălţimile din împrejurimi, sau în camere şi în curtea pensiunii, fie că s-a pictat în ulei, sau cu culori acrylice, tempera, guaşe şi acuarele, atmosfera lucrativă a fost permanentă pe parcursul desfăşurării taberei. Copiii au lucrat sub supravegherea lui Radu Bercea, decanul de vârstă al artiştilor participanţi, au asistat la demonstraţiile creative ale lui Roman Kharevsky şi au fost prietenii nedespărţiţi ai terrierului Irjik, căţelul Yuliei Motina, mascota acestei ediţii cu statut de membru deplin (cel de-al 13-lea), întrucât a purtat ecuson şi s-a încadrat în programul zilnic, cu singura deosebire că nu a pictat, dar a pozat ca model pentru ceilalţi.

 

Hora prieteniei

Irjik a fost şi singurul participant care s-a “răstit” la primarul Nicolae Baltag. Tăcut pe parcursul prezenţei noaste la Vama, Irjik a reacţionat vocal doar la deschiderea oficială a taberei de la Pensiunea “Ştefan”, la momentul în care primarul comunei şi-a pus panglica tricolor şi a adresat oaspeţilor salutul de bun venit.

La deschiderea taberei, la care a participat ca invitat Ex. Sa consulul general al Ucrainei la Suceava, Vasyli Boeciko, gazdele, familia Dănuţ şi Liliana Gireadă, le-au oferit celor prezenţi un spectacol artistic susţinut de grupul folcloric de copii din Câmpulung Moldovenesc coordonat de prof. Liviu Boşneag. Un spectacol în care s-au prins într-o horă a prieteniei organizatori, artişti, gazde şi invitaţi.

 

Întâlniri, vizite şi oaspeţi

Pe parcursul desfăşurării taberei, artiştii s-au întâlnit cu meşterul încondeietor Letiţia Orşivschi (care i-a invitat să viziteze “Muzeul Oului” de la Vama), i-au avut ca oaspeţi pe jurnaliştii Roman Istrati (“Jupânu’”) şi Aksu Sheref (“Hurriyet”), pe profesorii Horaţiu şi Mihaela Neacşu, de la Suceava, precum şi un grup de prieteni de la Cernăuţi, între care s-au aflat Valery şi Tania Karbaşevski.

Participanţii acestei ediţii, care într-una din zile au vizitat bisericile şi mănăstirile din Bucovina, au avut parte, în ziua de sărbătoare a Schimbării la Faţă a Domnului, de un program artistic susţinut de câţiva membri ai Filarmonicii din Cernăuţi (Boris Popov - acordeon, şi soliştii vocali Olena Ursuleac şi Vitali Sobolev), program oferit de Consulatul General al Ucrainei la Suceava, care, aşa cum a subliniat Ex. Sa consulul Vasyl Nerovnyi, a dat la Vama “startul caravanei culturale dedicate celei de-a XX-a aniversări a independenţei Ucrainei”.

 

Diplome şi medalii

Vernisajul expoziţiei cu lucrările executate în tabără a avut loc joi, 11 august, în cabana din grădina pensiunii. La evenimentul la care au participat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava Vasile Ilie, consulul Vasyl Nerovnyi, primarul Nicolae Baltag şi gazdele primitoare de la Pensiunea “Ştefan” s-au conferit diplome şi medalii personalizate atât artiştilor, cât şi celor implicaţi în organizarea, susţinerea şi promovarea taberei.

O medalie specială i-a fost oferită de consulul Vasyl Nerovnyi artistului plastic Roman Kharevsky (“directorul extern” al taberei, aşa cum l-a numit prof. Ioan Bodnar), pictorul ucrainean stabilit în Cehia, care s-a ocupat la fiecare ediţie de recrutarea artiştilor din străinătate.

 

Un discurs vizual care relevă accentele specifice ale fiecărui expozant

Lucrările prezentate (peisaje, naturi statice, portrete, alegorii…), executate în maniere şi tehnici de lucru diferite, alcătuiesc împreună un discurs vizual coerent, care relevă accentele specifice ale artiştilor participanţi.

De la peisajele atent construite şi echilibrate cromatic ale lui Sergej Sukhinin, la lucrările cu tuşe nervoase - cu pastă aşternută gros cu cuţitul de paletă - ale lui Ioan Bodnar, de la metaforele onirice cu foiţă de aur ale Yuliei Motina, la personajele din lumea mirifică imaginată de Roman Kharevsky, sau de la unduirile vegetale diurne ale lui Igor Zubko, la viziunile obsesiv-nocturne ale Oanei Bedrulea, tablourile expuse au intrat în rezonanţă vizuală cu publicul privitor.

În aceeaşi măsură, grafismul elegant din lucrările lui Radu Bercea, portretele subtil-confesive ale lui Mykhaylo Besareba, vitalismul tonic al lui Pavel Mitkov sau provocările coloristice ale juniorilor Briana Ohmt şi Gabriel Lupoaia “scanează” amprenta stilistică a fiecărui expozant.

 

O întâlnire frumoasă şi rodnică

O întâlnire frumoasă şi rodnică între veterani şi noi veniţi, între artişti plastici profesionişti şi pictori de duminică (practicanţi ai picturii ca hobby precum subsemnatul), o reuniune creativă în care s-au cartografiat prezenţe din zona arctică, de la Murmansk (Yulia Motina), la Sankt Petersburg, fosta capitală a Rusiei ţariste (Igor Zubko), sau din Karlsbadul imperial (Roman Kharevsky), până în Delta Dunării, la Izmail (Sergej Sukhinin).

Tabăra, în care s-au legat prietenii transfrontaliere şi s-au transmis metode şi tehnici de lucru, nu s-a încheiat fără planuri şi proiecte de viitor.

Dacă Oana Bedrulea, care şi-a luat în această vară licenţa şi urmează acum masteratul, va avea prin colaborarea cu Roman Kharevsky posibilitatea să expună la Karlovy Vary, Serghej Sukhinin s-a gândit deja, în perspectiva anului 2012, să organizeze o tabără de creaţie plastică în Ucraina, pe malul lacului Ialpug.

*

Ca şi la ediţiile anterioare, Expoziţia Taberei Internaţionale de Pictură “Bucovina - trecut, prezent şi viitor” va fi itinerată prin judeţul Suceava, iar prima localitate în care vor fi prezentate lucrările realizate la Vama va fi  oraşul Gura Humorului.

 

O după-amiază la stână

O după-amiază aparte s-a petrecut pe Dealul Morarului, la stâna viceprimarului Vasilică Lucan, unde baciul Nicolai Mihalachi le-a oferit artiştilor (care au venit împreună cu primarul Nicolae Baltag şi cu familia Gireadă) un prânz în aer liber cu caş, urdă, balmoş şi ciorbă de miel.

Ilie Dariciuc (din satul Deia, comuna Frumosu), cioban la stâna de pe Dealul Morarului, a cântat la un fluier din lemn de tisă moştenit din bătrâni, iar artiştii, care au privit de sus, de la Cruce, panorama Vamei, au făcut desene şi schiţe. Vama, aşa cum au remarcat cu toţii, oferă oportunităţi turistice deosebite care trebuie valorificate.

 

Antrenare creativă şi albumul taberei

Alături de cei 12 participanţi ai taberei a expus în premieră câteva lucrări de pictură şi Lucia Lupoaia, mama lui Gabriel, care, vizitând tabăra, s-a lăsat antrenată creativ, aşa cum a făcut şi prof. Mihaela Neacşu, care (cu concursul lui Radu Bercea şi al jupânului Roman Istrati) a realizat într-o formulă originală (din pietricele de diverse culori) portretul subsemnatului.

Cu prilejul vernisajului a fost prezentat şi albumul foto al taberei, o cronică în imagini a activităţilor desfăşurate de protagoniştii acestei ediţii, album în care alături de instantaneele fotografice se vor păstra şi semnăturile tuturor celor surprinşi prin obiectiv.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tabăra Internaţională de Pictură “Bucovina - trecut, prezent şi viitor”.
 Vizualizări articol: 1748 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 8 voturi
Tabăra Internaţională de Pictură “Bucovina - trecut, prezent şi viitor”4.558

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   FELICITARI ORGANIZATORILOR trimis de
(18 aug 2011, 12:16:56
MAI RAR SA MAI AUZI CA INTR -UN CATUN CA SI VAMA CINEVA PUNE UMARU LA PROMOVAREA ARTEI [PICTURA] MAI ALES LA NIVEL INTERNATIONAL FELICITARI PRIMARULUI SI TUTUROR ORGANIZATORILOR IMPLICATI FELICITARI VAMA .

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei