Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 25 mai 2011 - Anul XVI, nr. 121 (4719)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Orban: România nu îndeplineşte acum majoritatea criteriilor pentru aderarea la Zona Euro

Miercuri, 25 Mai 2011 (14:46:30)

Consilierul prezidenţial Leonard Orban a declarat, miercuri, că în acest moment România nu se află în stadiul de a îndeplini majoritatea criteriilor necesare pentru aderarea la Zona Euro şi a apreciat că stabilirea anului 2015 ca obiectiv privind euro a avut ca motivaţie continuarea reformării.

"În ceea ce priveşte România, în momentul de faţă este clar că - dacă evaluăm îndeplinirea criteriilor - nu suntem în marea majoritate a criteriilor în stadiul de a le îndeplini. Suntem destul de departe în anumite zone. Dincolo de criteriile tehnice, cred că cel mai important criteriu este cel al convergenţei reale şi aici lucrurile trebuie îmbunătăţite semnificativ. Este vorba despre continuarea reformelor structurale - lucru esenţial dacă dorim nu numai aderarea la zona euro, dar inclusiv modernizarea profundă, aşezarea pe baze puternic competitive a economiei româneşti", a spus Leonard Orban, la o masă rotundă cu tema "Adoptarea Euro în 2015: beneficii şi vulnerabilităţi", organizată de Reprezentanţa CE la Bucureşti.

Orban a spus că decizia de a stabili ca obiectiv aderarea la Zona Euro în anul 2015 a avut la bază necesitatea continuării reformelor.

"Desigur că au existat dezbateri asupra datei. De ce a fost menţinută aceast dată? Nu era mai bine să ne asumăm o dată ulterioară? Sau dezbateri de genul că această dată este greu de atins. Au fost mai multe puncte de vedere. Cred că decizia care a fost luată a avut la bază obiectivul absolut necesar al continuării reformelor în ceea ce priveşte realizarea acestei convergenţe reale cu zona euro, o continuare a reformării, a modernizării economiei româneşti, mai ales în condiţiile în care în anumite contexte - inclusiv contexte electorale - există tentaţia de a amâna sau pur şi simplu de a bloca aceste reforme", a spus fostul comisar european.

El a subliniat că, în cele din urmă, este în interesul tuturor ca "aceste reforme să continue, chiar dacă obiectivul 2015 va fi dificil de atins".

"Dacă nu creştem competitivitatea, convergenţa reală, până la urmă noi vom avea de suferit. Fiecare cetăţean al României va fi afectat de lipsa sau de încetinirea acestor reforme structurale", a mai spus Leonard Orban.

Orban a menţionat, pe de altă parte, că aderarea la Zona Euro va aduce, pe lângă beneficii, şi anumite probleme şi limitări pentru economia romanească. Între beneficii, Orban a menţionat situarea României în "zona nucleului dur al procesului decizional european".  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Orban: România nu îndeplineşte acum majoritatea criteriilor pentru aderarea la Zona Euro.
 Vizualizări articol: 558 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Orban: România nu îndeplineşte acum majoritatea criteriilor pentru aderarea la Zona Euro0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei