Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 25 mai 2011 - Anul XVI, nr. 121 (4719)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Mircea Băsescu: Fratele meu m-a sunat să mă întrebe despre asocierea fiicei mele cu Mironescu

Miercuri, 25 Mai 2011 (15:00:24)

Mircea Băsescu a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că a fost sunat de Traian Băsescu, acesta întrebându-l despre implicarea fiicei sale, Raluca, într-o firmă cu fostul secretar general al MAI Laurenţiu Mironescu, arestat în dosarul privind corupţia din Portul Constanţa.

Mircea Băsescu a spus că fratele său, preşedintele Traian Băsescu, l-a sunat pentru a-i cere lămuriri despre implicarea fiicei sale, Raluca, într-o firmă în care este parteneră cu Laurenţiu Mironescu.

"Normal că fratele meu m-a întrebat ce face nepoata lui. Ce-i aşa mare ştire de presă? Nu era normal să mă întrebe ce face nepoata mea, în ce firmă este ea cu Mironescu? Atunci nu ştiam nici eu, după aia m-am lămurit şi i-am explicat", a declarat Mircea Băsescu.

El a precizat că fiica sa, Raluca, a intrat în SC Interprest Trading SRL, cu trei la sută din acţiuni, în anul 2008, în momentul în care a terminat facultatea, dar firma respectivă aproape că nu a funcţionat.

"A intrat în firma aia în 2008, când Mironescu era deputat. Firma era mai de mult făcută. A intrat cu trei la sută, pe motiv că ştia engleză, ştia turcă, termina facultatea - ASE. Dacă vă uitaţi la Registrul Comerţului - m-am interesat şi eu - vedeţi că în 2008 firma asta a avut, dacă nu mă înşel, o cifră de afaceri de vreo 4.000 de lei. În 2009, a avut cifră de afaceri zero, iar în 2010 nici măcar n-a depus bilanţul. Nu ştiu sigur, dar s-ar putea să fi depus hârtiile pentru suspendarea activităţii. În firma aia n-a făcut nimic, nimic. Un om cu trei la sută într-o firmă nu face nimic", a declarat Mircea Băsescu, adăugând că fiica sa nu are nicio altă legătură cu acest caz "şi nici cu domnul Bogatu şi nici cu domnul Banias".

De asemenea, el a mai spus că îi cunoaşte personal pe Laurenţiu Mironescu, Mircea Banias şi Eugen Bogatu, dar că nu a avut nicio firmă cu vreunul dintre ei şi niciun fel de relaţii de afaceri.

"Nu am avut nicio legătură de afaceri cu Mironescu, cu Bogatu sau cu Banias, deşi îi cunosc pe toţi trei", a spus Mircea Băsescu.

Într-un interviu acordat ziarului "Ring", Mircea Băsescu a explicat împrejurările în care i-a cunoscut pe Laurenţiu Mironescu şi Mircea Banias.

"Îi cunosc foarte bine pe amândoi. Suntem comandanţi. Cu domnul Mironescu am lucrat în aceeaşi întreprindere, nu-i normal să ne cunoaştem? Apoi, când eu lucram aici ca angajat al firmei «Plusfood», Mironescu a ajuns directorul portului. Păi cum să nu cunosc directorul pe terenul căruia îmi desfăşor activitatea cu societatea?", a spus Mircea Băsescu.

Întrebat dacă are o relaţie de prietenie cu Mironescu, el spus că nu poate spune acest lucru, precizând însă că acesta a fost "de atâtea ori" în biroul său.

"Sunt totuşi un agent economic destul de important în Portul Constanţa Sud. Mai mult, tatăl domnului Mironescu a fost unul dintre cei mai mari comandaţi pe care i-a avut flota românească. Şi dacă îmi amintesc bine, i-a fost comandant fratelui meu, când a terminat Institutul de Marină. Traian a avut un deosebit respect pentru domnul comandant Ţuchi Mironescu. M-a surprins când am aflat de ce este acuzat fiul său. Nu mă aşteptam", a adăugat fratele şefului statului.

Mircea Băsescu a mai spus că şi pe Mircea Banias îl cunoaşte de foarte mult timp. "Dar vreau să vă spun că în ceea ce îl priveşte pe Banias încă am mari rezerve că ar fi implicat în aşa ceva. Nu vreau să se înţeleagă că am fost mai prieten cu unul sau cu altul, dar Banias mi se pare mai puţin tentat să se implice în chestii de genul acesta. Dar ceea ce vă spun este o impresie pur personală, nu pot eu să contest ce spun procurorii", a adăugat Mircea Băsescu.

Laurenţiu Mironescu este asociat, în firma INTERPREST TRADING SRL, cu nepoata preşedintelui Traian Băsescu, Raluca Băsescu, alături de alte trei persoane. Firma are ca obiect principal de activitate depozitarea.

Instanţa supremă a decis, miercuri, arestarea preventivă a 28 de persoane reţinute de procurorii anticorupţie în cazul importurilor nelegale din Portul Constanţa.

Astfel, au fost arestaţi Laurenţiu Mironescu, fost secretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor, Eugen Bogatu, fost director al Direcţiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, Liviu Adrian Durbac, şef al Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, în prezent şef al Biroului Vamal Târguri şi Expoziţii Bucureşti, Liviu Costel Bratu şi Claudiu-Constantin Olteanu, adjuncţi ai şefului Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, Adrian Sorin Pătraşcu, ofiţer de poliţie, comandant al "Grupului de nave" Constanţa din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, precum şi inspectori, lucrători, comisionari şi intermediari vamali, asociaţi şi administratori ai unor firme.

De asemenea, instanţa a emis mandat de arestare preventivă în lipsă pentru El Haj Ahmad, cetăţean libanez, intermediar vamal.

În acest dosar este cercetat şi senatorul PDL Mircea Marius Banias, în cazul acestuia procurorii luând măsura interdicţiei de a părăsi ţara pentru 30 de zile.

Procurorii anticorupţie arată, în ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale în acest caz, că din mai 2010 până în martie 2011, "la nivelul autorităţilor vamale şi portuare din Municipiul Constanţa s-a constituit un grup infracţional organizat ce are scopul de a controla instituţiile Statului Român cu atribuţii în activităţile de import-export de mărfuri prin birourile vamale de pe raza Direcţiei Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale (DRAOV) Constanţa, dar şi din Municipiul Bucureşti".

Laurenţiu Mironescu este acuzat de iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, precum şi pentru trafic de influenţă.

Potrivit procurorilor, Laurenţiu Mironescu a cerut, în calitate de lider al PDL Constanţa, suma de 8.000 de lei lui Aurelian Cătălin Pilcă, arestat şi el în acest dosar, pentru ca Mironescu să fie ales în conducerea organizaţiei municipale, promiţând că apoi va interveni pentru ca Pilcă să fie numit director în CN Administrarea Porturilor Maritime.

"La data de 3 iunie 2010, inculpatul Mironescu Laurenţiu, în calitate de preşedinte al organizaţiei municipale a PDL Constanţa, i-a cerut inculpatului Pilcă Aurelian Cătălin suma de 8.000 RON pentru ca Mironescu Laurenţiu să câştige o funcţie de conducere la nivelul respectivei organizaţii politice. După ce Pilcă Aurelian-Cătălin a promis că îi va da suma de bani cerută, la data de 5 iunie 2010, cu ocazia alegerilor interne desfăşurate la Organizaţia Municipală Constanţa a PDL, Mironescu Laurenţiu a fost ales prim-vicepreşedinte al organizaţiei", precizează DNA într-un comunicat remis, marţi, agenţiei MEDIAFAX.

Potrivit DNA, în schimbul sumei de bani plătite de Aurelian-Cătălin Pilcă, Laurenţiu Mironescu a promis să îşi folosească influenţa politică pe lângă factorii decizionali din cadrul Ministerului Transporturilor pentru ca Pilcă să fie numit director în cadrul Companiei Naţionale Administrarea Porturilor Maritime Constanţa S.A., "urmând ca acesta să lase locul unei persoane alese de Pilcă Aurelian-Cătălin şi de către ceilalţi membri ai grupului infracţional".

Laurenţiu Mironescu a declarat, în timpul audierilor la ICCJ, că nu îşi dorea funcţia de la minister, ci un post de conducere în Portul Constanţa, el precizând că avea o relaţie bună cu ministrul Transporturilor Anca Boagiu, dar că avusese divergenţe cu Radu Berceanu. În acest context, Mironescu ar fi susţinut că "totul este lucrătura lui Radu Berceanu", potrivit unor avocaţi. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mircea Băsescu: Fratele meu m-a sunat să mă întrebe despre asocierea fiicei mele cu Mironescu.
 Vizualizări articol: 580 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mircea Băsescu: Fratele meu m-a sunat să mă întrebe despre asocierea fiicei mele cu Mironescu0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei