Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 25 mai 2011 - Anul XVI, nr. 121 (4719)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Banias admite că a cerut bunuri contrafăcute din vamă, dar spune că erau o donaţie pentru surzi

Miercuri, 25 Mai 2011 (14:44:13)

 Senatorul democrat-liberal Mircea Banias, cercetat într-un dosar de corupţie alături de mai mulţi lucrători vamali din Constanţa, admite că i-a cerut lui Eugen Bogatu, fost director al Direcţiei Domenii Portuare din Constanţa, mai multe bunuri contrafăcute, dar spune că erau pentru surzii din oraş.

Mircea Banias a recunoscut, marţi seară, într-o emisiune la postul de televiziune B1TV, că în 2010 i-a cerut lui Eugen Bogatu "să facă rost" de îmbrăcăminte şi încălţăminte, chiar produse contrafăcute, pe care spune că intenţiona să le dea cadou surzilor din Constanţa, cu ocazia unei petreceri de Crăciun.

"Anul trecut, de Crăciun, mi-am propus să fac o petrecere la Asociaţia Surzilor din Constanţa, în care să ofer copiilor şi familiilor de surzi din Constanţa, persoane nevoiaşe, cu handicap, un cadou. Nu în numele partidului. Erau în jur de 200 de persoane, cu tot cu copii", a povestit Banias.

Întrebat de moderatorul Robert Turcescu dacă a intenţionat să ofere cadou produse contrafăcute, Banias a răspuns afirmativ.

"Şi produse contrafăcute, da. Decât să le distrugem, am zis că mai bine le dăm unor oameni care se bucură pentru ele", a spus Banias. "Sunt (produse, n.r.) noi! Le dădeam cu acceptul proprietarului de marcă", a continuat senatorul PDL, care în acest dosar este cercetat pentru aderare la un grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi instigare la delapidare.

"N-am cerut produse pentru mine. E vorba de încălţăminte şi îmbrăcăminte. Trainiguri şi adidaşi. Despre asta e vorba. Credeţi că dacă un copil sărman primeşte o pereche de adidaşi noi se supără sau se bucură?", a întrebat Banias.

Acesta a precizat că "l-a rugat" pe Bogatu "să facă rost de nişte echipamente", pe care să le trimită direct la Asociaţia Surzilor.

"Eu n-am avut niciun fel de folos din această chestiune. Am avut mai multe discuţii de acest gen, nu numai cu domnul Bogatu, cu mai multă lume", a admis Banias.

Întrebat dacă i-a promis lui Bogatu că, în schimbul ajutorului, se va implica pentru a bloca un proiect de act normativ prin care toate containerele care intră în România prin portul Constanţa urmau să fie scanate, aşa cum îl acuză procurorii, Banias a negat, explicând totuşi că a avut discuţii "în partid" despre respectiva iniţiativă legislativă.

"Am avut o discuţie cu domnul Bogatu, care mi-a spus la un moment dat - nu numai domnul Bogatu, şi domnul Bălan, care era director general al portului - că, în situaţia în care se vor scana toate containerele, va exista un blocaj în port, pentru că, fizic, nu există o posibilitate să scanezi toate containerele decât provocând întârzieri, şi că există riscul ca o parte din trafic să se ducă la ucraineni sau la bulgari. Am avut această discuţie şi cu colegii de partid, într-un cadru foarte larg, cu o sută de persoane, în care am fost întrebat şi s-a evocat această posibilitate: să se blocheze portul Constanţa. Dar n-am făcut niciun fel de demers ca aceste containere să nu se scaneze. Am înţeles care sunt raţiunile pentru care se scanează containerele şi nici n-aveam unde să fac eu asemenea demersuri, pentru că n-am competenţe şi nici responsabilităţi în acest domeniu", a spus Banias, precizând că nu a promis niciodată aşa ceva.

"N-am promis aşa ceva pentru că ştiam că n-am cum să fac acest lucru", a mai spus Banias la B1TV.

Senatorul Mircea Banias este acuzat de procurorii anticorupţie că, în octombrie 2010, i-a cerut lui Eugen Bogatu, în acea perioadă şef al Direcţiei Domenii Portuare, să îi dea gratuit mărfuri confiscate aflate la Biroul Vamal Constanţa Sud Agigea, în schimbul intervenţiilor sale în favoarea intereselor lui Bogatu.

Potrivit procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în 22 octombrie 2010, senatorul Mircea Marius Banias i-a pretins lui Eugen Bogatu, la vremea respectivă director al Direcţiei Domenii Portuare, din cadrul Companiei Naţionale Administrarea Porturilor Maritime Constanţa SA, "să îi remită cu titlu gratuit mai multe produse provenite din mărfurile confiscate şi aflate în gestiunea Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea".

Procurorii mai spun că Banias i-a promis lui Eugen Bogatu, în schimbul acestor "foloase materiale", "că îşi va folosi influenţa deţinută în virtutea funcţiei sale pentru a direcţiona mai multe proiecte economico-administrative în sensul impus de interesele inculpatului Bogatu Eugen şi ale întregului grup infracţional".

Banias i-ar fi promis, de fapt, lui Bogatu că se va implica personal în blocarea unui proiect de restructurare a autorităţii vamale de pe raza judeţului Constanţa şi a unui ordin ministerial care prevedea obligativitatea scanării tuturor containerelor din Portul Constanţa Sud Agigea, precum şi că va interveni pentru ca o persoană, "ce nu era agreată de grupul infracţional", să nu fie numită într-o funcţie de conducere în cadrul Companiei Naţionale Administrarea Porturilor Maritime Constanţa sau că îşi va folosi influenţa pentru menţinerea în funcţie a unui fost director al Direcţiei Sanitar Veterinare Constanţa.

De asemenea, acesta a promis că va interveni pentru protejarea lui Liviu Durbac, şeful Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea.

Mărfurile cerute ar fi ajuns, potrivit procurorilor, la senatorul Mircea Banias prin intermediul comisioarului vamal Dragoş-Iulian Tudoran şi a fratelui acestuia, Horia-Dan Tudoran, lucrător vamal la Biroul Vamal Constanţa Sud Agigea, responsabil de confiscările vamale.

În acest dosar, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) cercetează 30 de persoane, acuzate de corupţie în legătură cu activităţile de import-export de mărfuri provenite din afara graniţelor Uniunii Europene desfăşurate prin birourile vamale de pe raza Direcţie Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale (DRAOV) Constanţa.

Procurorii i-au interzis senatorului Mircea Banias să părăsească ţara timp de 30 de zile.

Procurorii DNA au reţinut în acest dosar 28 de persoane, printre care Laurenţiu Mironescu, fost secretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor, Eugen Bogatu, fost director al Direcţiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, Liviu Adrian Durbac, şef al Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, în prezent şef al Biroului Vamal Târguri şi Expoziţii Bucureşti, Liviu Costel Bratu şi Claudiu-Constantin Olteanu, adjuncţi ai şefului Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, precum şi Adrian Sorin Pătraşcu, ofiţer de poliţie, comandant al "Grupului de nave" Constanţa din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră (IGPF). Toţi cei 28 au fost arestaţi, miercuri dimineaţă, de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ). 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Banias admite că a cerut bunuri contrafăcute din vamă, dar spune că erau o donaţie pentru surzi.
 Vizualizări articol: 527 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Banias admite că a cerut bunuri contrafăcute din vamă, dar spune că erau o donaţie pentru surzi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei