Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 25 mai 2011 - Anul XVI, nr. 121 (4719)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

ARPIM:România se află pe ultimul loc în UE ca investiţie în cercetarea şi dezvoltarea de medicamente

Miercuri, 25 Mai 2011 (15:24:19)

România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte investiţiile în cercetarea şi dezvoltarea de noi medicamente, cu o medie de cinci euro per capita, arată un raport realizat la cererea Parlamentului European şi remis, miercuri MEDIAFAX, de către ARPIM.

Potrivit raportului, primele trei țări din UE unde se investesc cei mai mulți bani pentru cercetarea şi dezvoltarea de medicamente sunt: Danemarca (190 euro per capita), Belgia (170 euro per capita) şi Suedia (80 euro per capita). La polul opus, alături de România, se află Portugalia (15 euro per capita) şi Grecia (17 euro per capita).

În România, spre deosebire de alte state europene, medicamentele generice - medicamente care copiază formulele originale ale medicamentelor inovative ieşite de sub patent - au o mai bună penetrare pe piaţă, arată sursa citată. Din totalul medicamentelor cu prescripţie, cota de piaţă a medicamentelor generice în anul 2010 este de 64% în volum şi 24,2% în valoare, în timp ce medicamentele originale au înregistrat anul trecut 36% volum şi o valoare de 74%. Acest lucru situează ţara noastră peste media europeană de 22,4% ca valoare, în ceea ce priveşte consumul medicamentelor generice, a precizat sursa citată.

Raportul Parlamentului European arată că faţă de alte țări din centrul şi estul Europei, în România sunt promovate medicamentele generice vândute sub o marcă comercială, identice, dar mai scumpe decât medicamentele generice vândute sub denumirea moleculei pe care o conţin.

Medicamentele generice scumpe au înregistrat în a doua jumătate a anului 2010 un trend crescător, atât ca valoare medie a medicamentelor generice achiziționate de către farmacii, dar şi ca valoare medie a medicamentelor generice achiziţionate de către consumator. Creşterea se datorează implementării de către CNAS în toamna anului 2010 a mecanismului de referenţiere pe clasa terapeutică.

Prin comparaţie, medicamentele generice ieftine au scăzut în cota de piaţă, atât ca valoare (de la 4,6% la 4,2%), cât şi ca volum (de la 19,9% în 2009, până la 17,2% în 2010).

Valoarea medie trimestrială a medicamentelor generice scumpe a crescut de la aproximativ 84 milioane euro cât era în anul 2009, la 99 milioane euro în anul 2010 – o creştere de aproximativ 17%.

Acelaşi document remis de ARPIM indică faptul că în trimestrul al treilea al anului 2010 a fost înregistrată o creştere, ajungându-se la 99,5 milioane euro, față de trimestrul al treilea al anului 2009 – când valoarea medie a fost doar de 80 milioane euro.

"Raportul realizat pentru Parlamentul European semnalează că în ţările mai dezvoltate ale Uniunii există o problemă de echilibru între încurajarea inovaţiei şi limitarea creşterii costurilor de sănătate. Astfel, industria farmaceutică este identificată ca fiind unul dintre cei mai mari şi mai importanţi investitori în cercetare şi dezvoltare din Europa, cu peste 600.000 de angajaţi de înaltă calificare şi peste 26 miliarde euro investiți anual, fiind una dintre industriile care aduc cea mai mare valoare adăugată economiei europene. Pe de altă parte, statele membre se confruntă, pe fondul creşterii deficitului demografic, cu o creştere exponenţială a costurilor de tratament, fapt care, mai spune raportul, implică necesitatea unei mai bune prioritizări a politicilor de sănătate", precizează Cristian Luțan, director executiv adjunct al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), citat în comunicat. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ARPIM:România se află pe ultimul loc în UE ca investiţie în cercetarea şi dezvoltarea de medicamente.
 Vizualizări articol: 578 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ARPIM:România se află pe ultimul loc în UE ca investiţie în cercetarea şi dezvoltarea de medicamente0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei