Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 25 mai 2011 - Anul XVI, nr. 121 (4719)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Turismul este încă în criză; numărul turiştilor din hoteluri a scăzut cu 20% la trei luni -patronate

Miercuri, 25 Mai 2011 (14:45:58)

Turismul românesc nu a ieşit din criză, iar în primul trimestru al acestui an numărul turiştilor cazaţi în hotelurile româneşti a scăzut cu 20% față de perioada similară a anului trecut, au declarat miercuri într-o conferinţă reprezentanții patronatelor hotelierilor şi ai agenţiilor de turism.

"Eu nu văd că turismul a ieşit din criză. Numărul turiştilor veniţi în hotelurile din România este cu 20% mai mic în primul trimestru al acestui an, comparativ cu perioada similară a anului trecut", a spus Radu Enache, proprietarul lanţului hotelier Continental şi noul preşedinte al Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR).

El a adăugat că turismul continuă tendinţa descendendă a anului 2010, care a fost unul mai slab decât 2009.

"Din estimările noastre, în acest an cererea românilor pentru vacanţe externe a crescut cu 20% şi, în acelaşi timp, au scăzut cu 20% solicitările pentru concedii în România. Această tendinţă e îngrijorătoare", a afirmat Corina Martin, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).

Ea a pus scăderile pe seama celor mai mari două probleme din turismul românesc, respectiv lipsa infrastructurii şi a promovării.

Radu Enache a explicat că pentru hotelieri, împovăraţi de taxe, "cuţitul a ajuns la os", fiscalitatea excesivă blocând atât investiţiile, cât şi operarea unităţilor de cazare.

Totodată, el a acuzat statul şi de lipsa promovării turismului.

"Dacă nu-ţi faci zgomotul tău, promovarea e zero. Dumneavoastră sunteţi vocală de o mie de ani, dar n-aţi reuşit nimic", s-a adresat Enache Corinei Martin.

Preşedintele ANAT a afirmat că instituţia pe care o conduce a solicitat Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului ca promovarea turismului să fie făcută de un organism constituit printr-un parteneriat public-privat.

"Nu e normal ca promovarea României să fie decisă de 3-4 funcţionari publici dintr-un minister. Cine e vinovat că e încă evaziune fiscală în România? Cum poate un minister să verifice cu 10 angajaţi problema evaziunii fiscale? Noi cerem de un an şi jumătate ca licenţierea şi clasificarea unităţilor de cazare să treacă la autorităţile locale", a spus Martin.

La rândul său, George Țurnă, unul dintre proprietarii hotelului Ambasador din Bucureşti, prezent la conferinţă, a arătat că principala problemă a turismului românesc este lipsa de coerenţă şi de perspectivă.

"S-au tot înfiinţat şi desfiinţat ministere, care au avut diverse priorităţi, de la Dracula până la turismul ecumenic", a adăugat el.

Reprezentanţii ANAT şi FIHR au anunţat că poartă discuţii pentru unificarea patronatelor din turism într-o federaţie la nivel naţional.

"Ana Hotels se retrage începând de azi din toate asociaţiile din turism până la coagularea tuturor federaţiilor la nivelul industriei hoteliere", a declarat omul de afaceri George Copos, prezent la conferinţă. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Turismul este încă în criză; numărul turiştilor din hoteluri a scăzut cu 20% la trei luni -patronate.
 Vizualizări articol: 559 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Turismul este încă în criză; numărul turiştilor din hoteluri a scăzut cu 20% la trei luni -patronate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei