Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 25 mai 2011 - Anul XVI, nr. 121 (4719)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Infracţiune

Directoarea Colegiului Alimentar, urmărită penal pentru abuz în serviciu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sesizările cu privire la angajaţi ai Colegiului Alimentar Suceava care au primit sporuri de ecran duble faţă de cât prevede legea, semnalate de Monitorul de Suceava încă din toamna anului trecut, încep să prindă contur şi pe masa anchetatorilor care se ocupă de caz, la începutul acestui luni fiind demarată urmărirea penală împotriva directoarei unităţii de învăţământ.

Aceasta este singura persoană urmărită penal deocamdată, însă sporuri suspect de mari au mai fost aprobate şi de consiliile de administraţie ale altor şcoli.

 

Neregulile de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava au fost semnalate chiar de către un cadru didactic. Concret, acesta a sesizat că unui număr de nouă angajaţi ai unităţii de învăţământ li s-au aprobat sporuri de ecran (pentru timpul petrecut în faţa calculatorului) în cuantum de 30% din salariul de bază, în perioada 2008-2009, fiind încălcate prevederile HG 281/1993, privind criteriile şi metodologia de încadrare a locurilor de muncă în condiţii deosebite.

 

Spor dublu faţă de cât prevede legea

Concret, în respectiva lege, la articolul 8, alineatul a, se precizează că „pentru condiţii periculoase sau vătămătoare, se acordă un spor de până la 15% din salariul de bază, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective”, sporuri mai mari fiind permise doar pentru condiţii deosebit de periculoase, ceea ce nu este nici pe departe cazul contabilelor sau secretarelor care lucrează la calculatoarele şcolii.  

Hotărârea prin care s-a acordat acest spor a fost aprobată în şedinţa Consiliului de Administraţie al şcolii din 5 septembrie 2008, ea fiind luată în unanimitate. Membri ai Consiliului de Administraţie au fost opt profesori ai şcolii, preşedinte fiind directoarea Crăiţa Buda Niga, cea care va răspunde acum în faţa legii.

 

Aproape un an de anchetă până la demararea urmăririi penale

Cazul este instrumentat de ofiţerii specializaţi de la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava. Sesizarea a ajuns la aceştia în vara anului trecut, fiind nevoie de aproape un an pentru efectuarea verificărilor, care au vizat actele semnate de conducerea şcolii, dar şi avizele ce au fost obţinute în vederea acordării sporului de ecran. Asta pentru că, după cum prevede expres legislaţia, un astfel de spor se acordă pe baza unui buletin de determinare emis de Autoritatea de Sănătate Publică, cu avizele Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, Ministerului de Finanţe şi de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava, pentru încadrarea locurilor de muncă în condiţii deosebite. Din informaţiile pe care le avem, o parte dintre aceste avize lipsesc.

Pentru că s-au descoperit indicii temeinice că s-a comis o ilegalitate, procurorii de caz de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava au demarat urmărirea penală împotriva directoarei Niga, aceasta începând efectiv pe 3 mai a.c..

Procurorul Bogdan Apetroae, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, a precizat că deocamdată cercetările o vizează doar pe directoarea unităţii, aceasta fiind urmărită penal sub aspectul comiterii infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice.

Contactată telefonic, Crăiţa Buda Niga a refuzat să comenteze în vreun fel situaţia în care se află, prelevându-se de faptul că nu ar fi fost înştiinţată încă de începerea urmăririi penale. În condiţiile în care cursul anchetei nu va suferi modificări importante, este de aşteptat ca dosarul să ajungă în curând în instanţă.

 

Se vor extinde mai mult cercetările? 

Anchetatorii se feresc să vorbească în acest moment şi de o eventuală extindere a cercetărilor. Trebuie spus că atunci când au luat decizia de a acorda sporul de 30%, membrii Consiliului de Administraţie al Colegiului Alimentar au ţinut cont şi de faptul că prin Hotărârea numărul 2 a Comisiei paritare de la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava, întrunită pe 14 aprilie 2008, „personalul care lucrează la calculator poate beneficia de un spor de 10-30%, calculat la salariul de bază, în funcţie de timpul efectiv lucrat în aceste condiţii”. Şi această decizie ar contravine legii, însă se pare că ea ar fi nulă, pentru că nu fusese semnată de reprezentanţii sindicatelor. Oricum, cert este că astfel de sporuri de ecran mari s-au mai acordat şi la alte unităţi de învăţământ, directorii luând aceste decizii fără a studia în prealabil legea şi riscând acum să ajungă în boxa acuzaţilor. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Directoarea Colegiului Alimentar, urmărită penal pentru abuz în serviciu.
 Vizualizări articol: 1559 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.32/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.3 din 19 voturi
Directoarea Colegiului Alimentar, urmărită penal pentru abuz în serviciu3.3519

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   :)) trimis de
(25 mai 2011, 11:06:57
presupun ca turnatorul nu facea parte din gasca celor 9 si nu primea nimic..atunci a turnat..altfel nu mai stia nimeni nimic. Ce se va intampla? nimic.. ar trebui pusi sa returneze toti banii plus dobanda si o amenda pe langa.
2.   Monitoare, pune ban pe IP să știm de-o treabă! trimis de
(25 mai 2011, 11:13:59
Spor pentru pierderea vederii la citit nu se dă la ISJ Suceava?
Dar spor de pericol bacteriologic la răsfoirea paginii?
Spor pentru concentrarea minții?
Dar spor pentru gurița slobodă ce liber glăsuiește pe lângă hatul arăturii?
SPOR LA TREABĂ, domnilor TRANDAFIRI ai școlii cele noi!
3.   Ca la romani trimis de
(25 mai 2011, 11:56:12
la romani nu e bine nici cand primesti mai mult nici cand e prea putin.
Banuiesc ca salariile de baza sunt asa cum sunt ...parca ce era daca mai primeau ceva in plus.
4.   Magarie curata trimis de
(25 mai 2011, 12:24:38
Nu le e rusine de incompetenti si de lipitori insetate de stiri mondene. In soarele mamii lor de nesimtiti...bine ca se sesizeaza la adresa facuta de un sclerozat de profesor care i-a trecut de mult termenul de valabilitate si nu-i comvine ca ``astia mai tineri`` nu au ``pantofi maro`` si face sesizari pe la parchet...altii si aia. O cunost personal pe doamna director si sunt 100% sigur ca nu a dorit ca lucrurile sa o ia pe panta asta. Mai bine s-ar sesiza tantalaii aia de la parchet de fraudele care s-au facut in mod repetat cu diplomele si cu multe altele. Ei se sesizeaza lipitorile ca aau luat si aia 3 lei in plus...vai de mine ce tragedie. Autosesizativa, terminatzilor, la alte lucruri mai importante, nu scrieti 7 articole de rahat despre ``ditamai FRAUDA`` comisa la un liceu. Caini comunisti ce sunteti.
5.   Banii inapoi + dobanda. trimis de
(25 mai 2011, 15:11:35
Sa dea fiecare leu inapoi ca ni s-a luat noua tuturor din buzunare. Iar directoarea asta a mai aparut prin presa cu ceva minuni pe la clasele de frecventa redusa. Pana cand o s-o mai tina PDL in functie? O fi si metoda asta o metoda de adus bani la partid?
6.   , trimis de
(25 mai 2011, 16:22:58
Nu are nici o treaba cu politica, chiar a ajuns directoare pe meritele ei. Nu e sustinuta de absolut nici un partid politic si acum chiar imi dau seama ca tot rahatul asta amestecat cu prune chiar din cauza asta a pornit. Pentru ca nu a vrut sa se alature PARTIDULUI...uite ce a patit.
6.1  RE: , trimis de
(25 mai 2011, 16:26:23
Adică numirea în funcția de conducere ESTE CONDIȚIONATĂ DE SEMNAREA ADEZIUNII LA PDL?
Și cine face potlogării de astea? Cumva CARCALETE?
7.   Clar trimis de
(25 mai 2011, 16:54:31
Clar da...a gresit in fata cuiva (a se citi Carcalete si probabil renumitul Virginel Iordache) destul de tare. O stiu pe doamna craita de aproape 20 de ani si stiu sigur ca nu ar fi facut asa cum scriu ``astia`` o FRAUDA. A mai pus cativa lei (nu foarte multi raportat la salarul care il ia un profesor) la salarul catorva profesori. Si probabil s-a trezit un ROSU sau un PORTOCALIU pe partea stanga a patului si s-a apucat de facut adeziuni si reclamatii la umflatii aia din procuratura. Niste viermi umblatori
8.   ... trimis de
(25 mai 2011, 17:42:52
Banii respectivi nu i-a luat ea, ci au ajuns la profesori. Probabil ca directoarea a gasit o portita in legislatie pe care a folosit-o. Chestia asta deranjeaza.
8.1  RE: ... trimis de
(25 mai 2011, 17:53:10
Portita legislativa? Ha. Daca era legal nu ajungea aici.
8.2  RE: ... trimis de
(25 mai 2011, 21:38:07
Bai Alexx, chiar nu intelegi? Asta a luat bani de la tine, de la mine si de la alti multi romani ca sa dea cui vrea ea, fara a avea documente legale. De ce? Ca sa adune unele lepadaturi din invatamant ca sa isi dea votul PDL. Clar ca buna ziua. Oare Flutur nu dadea si el bani in campanie si zicea ca e din mila? Tipic PDL. Sa vina bicicletele.
8.3  RE: ... trimis de
(26 mai 2011, 09:06:55
Eu inteleg Fritz, dar crede-ma ca respectiva directoare a "orientat" mult prea putin in comparatie cu ceilalti. Ca sa fiu inteles, ma refer la actualii politicieni care fura cu miliardele. Ceea ce ma deranjeaza, este faptul ca nu stiu cum se face dar sunt urmariti penal doar astia mititei care fura un capat de ata.
Cat desptre faptul ca a furat din banii nostri... nu stiu cat de mare este frauda, dar daca ma gandesc putin... oare cat reprezinta 30% dintr-un salar de profesor ? asa cam 450 lei (daca consideram ca salariul mediu in invatamant ar fi de 1500 lei).
Daca stau si ma gandesc si mai bine, de fapt din aia 30% doar 15 % au fost fraudati, adica... 225 lei per cap de profesor. Scazand si impozitele aferente va iesi o frauda de aproximativ 200 de lei per cap de profesor.
Mare frauda, bravos organelor de ancheta.
9.   Câtă măgărie ! trimis de
(25 mai 2011, 18:11:39
N-o cunosc pe doamna profesoara asa ca nu intru in amanunte si fapte de culise . Imi spun doar parerea ca un simplu cetatean .Intradevar, uite aflam si noi cine face parte din tagma jefuitorilor! Si din ce cauza noi romanii o ducem rau ! Acum s- o judecam si s-o incadram pe doamna profesoara intr-o categorie speciala alaturi de hotii de onoare , ai tarii. Daca tot e anchetata pt 15 % pus in plus la salariu ei si catorva colegi ...parca ne "pişca "o intrebare: cand vor fi anchetati cu adeverat... cei care au cumparat ROM-PETROLUL, SIDEXUL, ALUMINIU SLATINA etc pe nimic.Cei care au devastat fabrici,uzine , ferme etc. care au vandut platforma maritima , bogatiile subsolului,etc, etc.Oare ,judecata divina ii va ajunge vreodata ? Ca asta pamanteana ...nu prea vrea sa bata la usa lor !
10.   ... trimis de
(25 mai 2011, 21:45:39
Fratior o parte din profesorii din ziua de astazi merita cei 15% pe care doama director ia "suplimentat prin acea portita"....dar majoritatea sunt VARZA.... Cei care intradevar merita "starnsi cu usa" sunt cei care acorda "ajutor social" TIGANILOR (aia burtosi ..si le moare puradelu'di foami..care nu munceste macar o zi , sa contribuie la buget)asa zisilor pensionati pe caz de boala care lucreaza in strainatate bine merci....etc..astia sunt platiti din banii nostri NU! ..militenii, angajati ai primarie care at cand mergi si platesti o taxa sau ceva te trateaza de parca ...toti sunt platiti din BANII NOSTRI AI CONTRIBUABILILOR....de ce nu pot sa ii spun dute-n gatu ☭  de jegos si incompetent....Oameni buni va rog sa v treziti ....STATUL SUNTEM NOI!!!!!Si daca NOI nu facem nimic ..atunci sa asteptam sa vina ungurii sa faca.....sau alte triburi migratoare....
11.   Are si „figura de infractoare” Doamna! trimis de
(25 mai 2011, 21:52:35
GĂSIRĂM MARELE CORUPT AL NAȚIUNII! BRAVAS MĂ, JUDECĂTORILOR!
„Fericească-l scriitorii, toată lumea recunoască-l...
Ce-o să aibă din acestea pentru el, bătrânul dascăl?
Nemurire, se va zice. Este drept că viața-ntreagă,
Ca și iedera de-un arbor, de-o idee i se leagă.
De-oi muri - își zice-n sine- al meu nume o să-l poarte
Secolii din gură-n gură și l-or duce mai departe,
De a pururi, pretutindeni, în ungherul unor crieri
Și-or găsi, cu al meu nume, adăpost a mele scrieri! ...”
11.1  RE: Are si „figura de infractoare” Doamna! trimis de
(25 mai 2011, 22:04:26
”Astfel încăput pe mâna a oricărui, te va drege,
Rele-or zice că sunt toate câte nu vor înțelege...
Dar afară de acestea, vor căta vieții tale
Să-i găsească pete multe, răutăți și mici scandale -
Astea toate te apropie de dânșii... Nu lumina
Ce în lume-ai revărsat-o, ci păcatele și vina,
Oboseala, slăbiciunea, toate relele ce sunt
Într-un mod fatal legate de o mână de pământ;
Toate micile mizerii unui suflet chinuit
Mult mai mult îi vor atrage decât tot ce ai gândit.”

Domnilor anchetatori, domnilor jurnaliști, domnilor aruncători ai pietrei lapidatoare, deschid concurs de eseuri cu tema „Ce vă spune Umilința DOAMNEI? La ce gândește acum?”
Părerea mea (sic!) este că își spune „Așa îmi trebuie dacă nu v-am lăsat repetenți la timpul potrivit!”
12.   Woaw.... trimis de
(25 mai 2011, 22:23:23
dar undeì ABCDAR...? cumde că n`a făcut o poezie pentru acest articol?:)):)) abdecedare, ai crăpat?
12.1  RE: Woaw.... trimis de
(26 mai 2011, 01:43:09
se intretine cu forumista agaramata care-si zice DOAMNA si "care nu intra in amanunte si fapte de culise". vad ca respectiva gospodina a avansat de la stadiul de embrion eclozat si a invatat sa scrie normal cateva randuri, fara a folosi obsesiv majusculele. Cucoana, vorba matale, ar trebui sa te "piste" cateva intrebari, dar de genul celor existentiale vizavi de motivul haladuirii tale pe forum si acuratetea ineptiilor pe care le debitezi.
referitor la articol, bunicel, domnul paiu ar trebui sa mai scobeasca si pe la alte institutii, sa mai afle urbea, chiar si gospodinele frustrate cu impresii de DOAMNE, ce mai fac ordonatorii de credite....
12.2  RE: Woaw.... trimis de
(26 mai 2011, 02:05:59
Piztulice, despre ce vorbești tu aici?
Nu cumva confunzi castraveții șă grădinarul?
13.   Cine nu stie...mai bine s-ar abtine trimis de
(26 mai 2011, 09:44:15
CCM la nivel de ramura (5521/014/09/2004,art, 13(1) si art.36 lit.,,d" si art.43, art.41 si CCM unic la nivel national 2007-2010
apoi comisia paritara de la nivel isj a stabilit acest procent.
este foarte usor pt unii sa faca afirmatii insa daca ar sta 6-7 ore din 8 in fata calculatorului si pleaca zilnic acasa cu o durere de cap si ochii umflati cred ca ...si-ar musca limba decat sa vorbeasca
14.   Deci.... trimis de
(26 mai 2011, 09:46:53
temei legal era

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei