Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 12 mai 2011 - Anul XVI, nr. 110 (4708)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6438 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Unirea Urziceni - cea mai rapidă ascensiune şi decădere a unei echipe din România

Joi, 12 Mai 2011 (17:56:36)

Clubul Unirea Urziceni a stabilit în cei cinci ani petrecuţi în Liga I două recorduri, unul pozitiv, câştigând titlul Ligii I cel mai repede de la promovare, şi altul negativ, retrogradând la doar doi ani de la cucerirea trofeului.

Promovată în Liga I în sezonul 2006/2007, Unirea Urziceni reuşea să cucerească titlul două sezoane mai târziu, în 2008/2009. Era un record rapiditatea cu care o echipă promovată în Liga I câştiga titlul.

Unirea Urziceni stabileşte un alt record în acest an, prin rapiditatea cu care retrogradează în Liga a II-a, după ce a terminat pe primul loc în urmă cu două sezoane şi a fost vicecampioană anul trecut.

Doar patru jucători au rămas la Unirea Urziceni în acest moment, când echipa este matematic retrogradată în Liga a II-a, faţă de perioada când participa în Liga Campionilor. Atacantul Raul Rusescu (despre care finanţatorul FC Steaua, Gigi Becali, a afirmat că va evolua la gruparea "roş-albastră" în sezonul viitor), mijlocaşul Iulian Apostol (reîntors la Unirea Urziceni după o perioadă petrecută la Steaua), mijlocaşul Răzvan Pădureţu şi fundaşul Epaminonda Nicu.

De altfel, Nicu este jucătorul care a evoluat la Unirea Urziceni încă de când echipa se afla în Liga a III-a. Jucătorul a declarat, pentru MEDIAFAX, că şi el, cel mai probabil, va părăsi formaţia ialomiţeană în sezonul viitor. "Mi-e greu să spun ce a reprezentat Unirea pentru mine, de opt ani sunt aici. A fost echipa de care aveam nevoie. De la început s-a vrut performanţă la Unirea. Nu credeam că vom ajunge chiar atât de sus, dar uite că am reuşit. Cred că noi am avut mai multă ambiţie faţă de alţii. Se pare că acum s-a ajuns la un moment în care se rupe tot. Cred că s-a ajuns aici doar din cauza banilor. Eu nu cred că voi mai rămâne la Unirea. Am mai vorbit cu oameni, dar nu e nicio ofertă concretă deocamdată", a spus Nicu.

Directorul general actual al Unirii Urziceni, Felix Grigore, deţine însă recordul longevităţii la Unirea Urziceni. El a povestit pentru MEDIAFAX ce a însemnat "fenomenul Unirea Urziceni". "Sunt la Urziceni de când a început «era asta nouă», din 2002, când echipa era în Liga a III-a. Sunt primul din acest proiect. Şi Nicu a venit la şase luni după mine. Nu ne aşteptam să ajungem chiar la nivelul ăsta, cu asemenea performanţe în Liga Campionilor, dar ne-am dorit să câştigăm campionatul. Ăsta a fost gândul când am plecat la drum. Cel mai important atu a fost managementul foarte bun. Când spun management mă refer la patronul echipei (n.r. - Dumitru Bucşaru). El a adus şi toţi oamenii de valoare în club, ca Dan Petrescu, Mihai Stoica", a spus Grigore.

Felix Grigore a explicat şi motivele care au condus la retrogradarea Unirii Urziceni. "Unirea Urziceni îşi va continua viaţa. Nu există în acest moment o discuţie despre desfiinţarea Unirii Urziceni. Unirea Urziceni a făcut un pas înapoi din punct de vedere financiar. Asemenea paşi vor face majoritatea echipelor din Liga I. În condiţiile actuale ale situaţiei economice din România, toate echipele vor face acest pas înapoi din punct de vedere financiar. Am fost nevoiţi să dăm jucătorii pentru a scăpa de contractele lor. Nu puteam cere bani pe ei pentru că pe noi ne interesa să scăpăm de contractele lor fabuloase", a mai spus Felix Grigore.

Niciunul dintre jucătorii care au făcut parte din lotul Unirii Urziceni în Liga Campionilor, atunci când echipa a adunat opt puncte în cea mai importantă competiţie intercluburi europeană, nu a ajuns să evolueze într-un campionat din vestul Europei. Cele mai fericite cazuri sunt cele ale portarului lituanian Giedrius Arlauskis, care evoluează în campionatul Rusiei, la Rubin Kazan, dar care nu este titular, şi mijlocaşului Dacian Varga, antrenat chiar de fostul antrenor de la Unirea, Dan Petrescu, tot în Rusia, dar la Kuban Krasnodar. Mulţi dintre jucătorii Unirii au ajuns să evolueze tot în Liga I, pentru Steaua (George Galamaz, Pablo Brandan, Laurenţiu Marinescu, Marius Onofraş şi Marius Bilaşco), Dinamo (Ersin Mehmedovici şi Valeriu Bordeanu), CFR Cluj (Vasile Maftei), Rapid (Sorin Frunză) FCM Târgu Mureş (Dan Matei şi Bruno Fernandes), Astra (Cătălin Grigore), Victoria Brăneşti (Dinu Todoran) sau Sportul Studenţesc (Tiberiu Bălan). Unul dintre portarii de rezervă de atunci ai Unirii, Daniel Tudor, este legitimat în prezent la formaţia din Liga a II-a, Juventus Bucureşti, în timp ce alţii au ales campionate străine nu atât de puternice: Cristian Dănălache (China - FC Jiangsu Sainty), Antonio Semedo (Cipru - Alki Larnaka) sau Sorin Paraschiv (Ucraina - Volyn Lutsk). Mijlocaşul central defensiv Ricardo Gomes, după probleme de disciplină la Steaua, este în prezent liber de contract.

În afară de echipele care au câştigat titlul în România înainte de Al Doilea Război Mondial, Ripensia Timişoara, Venus Bucureşti şi Unirea Tricolor Bucureşti, retrogradate în al doilea eşalon fotbalistic la reluarea campionatului, în 1946/1947, dar pe alte motive decât cele pur fotbalistice, Unirea Urziceni reprezintă clubul care a retrogradat cel mai rapid de la câştigarea unui campionat.

Până la Unirea Urziceni, recordul negativ era deţinut de Rapid. Echipa giuleşteană a terminat pe primul loc al clasamentului în Divizia A în sezonul 1966/1967, pentru ca şapte ani mai târziu, în 1973/1974, să retrogradeze în eşalonul secund.

Florin Radu 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Unirea Urziceni - cea mai rapidă ascensiune şi decădere a unei echipe din România.
 Vizualizări articol: 533 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Unirea Urziceni - cea mai rapidă ascensiune şi decădere a unei echipe din România0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei