Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 12 mai 2011 - Anul XVI, nr. 110 (4708)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Au nevoie de ajutor

Cinci suflete, într-o cameră de şase metri pătraţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

O familie din Burdujeni locuieşte într-o cameră de doar şase metri pătraţi, acoperită cu scânduri şi nailoane. Două paturi, o sobă de lut, câteva carpete pe pereţi, o oglindă şi câteva fotografii ale copiilor sunt toată averea acestei familii. Trei copii, doi gemeni, fetiţă şi băiat, în vârstă de doi ani şi jumătate, care au grave probleme de sănătate, şi o fetiţă în vârstă de 8 ani, îşi trăiesc primii ani din viaţă, alături de părinţi lor, în această „casă” extrem de neîncăpătoare.

Gemenii, Nicolae Vasilică şi Nicoleta Vasilica, au fost despărţiţi chiar de la naştere. Fetiţa, care s-a născut cu o greutate de 1,7 kilograme şi cu handicap gradul I, a fost preluată de Protecţia Copilului Suceava, chiar din maternitate, şi plasată la un asistent maternal profesionist din Bogdăneşti. Părinţii se bucură de prezenţa acestui copilaş în mijlocul lor doar în vacanţe şi de sărbători.

 

Programat pentru operaţie, în iulie

Vasilică Palancianu a rămas alături de părinţii lui şi de surioara mai mare şi părea să fie ferit de necazuri. Nu s-a întâmplat aşa. În luna februarie, copilul a alunecat şi şi-a rupt piciorul stâng. A fost operat atât la spitalul sucevean, cât şi la o clinică din Iaşi.

Medicii de la Iaşi l-au diagnosticat pe băieţel cu artrită juvenilă idiopatică forma oligoarticulară, deficit funcţional locomotor stadiul IV, durere cronică de genunchi bilateral, bronşită acută, trombocitoză reactivă, sindrom de citoliză hepatică, hipocalcemie, tulburări somato-psihice manifestate prin anxietate.

Te şi miri cum, într-un corp firav de copil, pot să „intre” atâtea suferinţe.

În luna iulie, copilul este programat pentru o operaţie la clinica pediatrică din Iaşi, numai că părinţii ne-au spus că nu au bani pentru a-l duce la doctor. Medicii i-au recomandat copilului un regim alimentar diversificat, bogat în fier (carne, ficat, gălbenuş de ou), în paralel cu tratamentul medicamentos. Părinţii nu au posibilităţi să îi ofere în permanenţă un regim alimentar variat, care să-l „pună pe picioare” pe copil.

Chiar dacă se chinuieşte să facă câţiva paşi singur, fără spijin, copilul oboseşte foarte repede, are dureri de picioare şi cade. În permanenţă trebuie ca cineva să fie în preajma lui. Bunica paternă, în vârstă de 77 de ani, mamă a opt copii, este cea care are grijă de Vasilică atunci când părinţii sunt plecaţi la muncă.

 

Nu au bani pentru medicamente

„Îmi plânge sufletul că nu pot să fac mai mult pentru copiii mei. La Iaşi, ni s-a spus că operaţia costă cinci milioane de lei vechi. Doctorul mi-a dat o reţetă pentru băiat, pe care nu am reuşit să o cumpăr, în valoare de 173 de lei noi şi încă una de 53 de lei noi. Punând la socoteală şi banii de drum, clar nu avem de unde să adunăm toţi banii. Mai este şi fata cea mare, Andreea, din clasa I, care are nevoie de bani pentru fondul clasei, pentru caiete, hăinuţe, că de jucării şi cărţi de citit nici nu poate fi vorba”, ne-a spus femeia, care, cu lacrimi în ochi, ne-a destăinuit şi marea ei suferinţă, aceea de a nu fi în stare să-i aibă pe toţi trei copiii alături, să-i strângă în braţe, să-i aline.

 

Îşi vrea copiii alături, dar nu are ce să le ofere

Faptul că a fost nevoită să-i despartă pe gemeni, încă de la naştere, este marea „vină” pe care o poartă mama copiilor în suflet. Este conştientă că fetiţei îi este bine la asistentul maternal la care este în plasament, fiind şi un copil cu handicap, dar, spune ea, „este copilul nostru, şi mă doare să-l văd pe Vasilică despărţit de sora lui geamănă”.

„Când o iau la noi în familie, se joacă cu Vasilică, dar nu se cunosc bine. Se privesc parcă ar fi străini. Dacă aş avea posibilităţi, măcar două camere, şi o situaţie mai bună, aş vrea să-i am împreună pe cei trei copii”, a completat Maria Gabriela, mama copiilor.   

 

Au nevoie de ajutor

Veniturile acestei familii sunt mici. Mama copiilor îngrijeşte un bătrân care nu poate să se deplaseze decât în scaun cu rotile, pentru care primeşte 400 de lei lunar. Tatăl copiilor lucrează cu ziua, adună cartoane de la tomberoane şi le vinde sau face servicii ocazionale oricui îl „tocmeşte”. Pentru că veniturile nu sunt stabile, în această familie se mănâncă şi se cheltuieşte în funcţie de cât se câştigă. Cel mai mult de suferit au copiii. Cămeruţa în care locuiesc aceste suflete necăjite, dar muncitoare şi demne de stimă, este de fapt o anexă a casei, cu două camere, în care locuiesc bunicii paterni.

Omenii de bine care pot să-i ajute pe aceşti copii nevinovaţi, fie cu bani pentru medicamente, fie cu hăinuţe, rechizite, jucării, alimente, dulciuri, cu orice cred că poate să le aducă un zâmbet pe chip, pot să îi viziteze în micul lor univers sărăcăcios, de pe strada Fagului, nr. 135 (mai sus de Marinex - Burdujeni) sau la telefonul redacţiei - 0230 522 993.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cinci suflete, într-o cameră de şase metri pătraţi.
 Vizualizări articol: 2080 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Cinci suflete, într-o cameră de şase metri pătraţi5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ce inseamna lipsa de educatie.... trimis de
(12 mai 2011, 15:15:23
adica vorba aia facem copii ca africanii si apoi ne plangem de mila ..noua si lor...halal mentalitate...
2.   Lasa - ma domnule ,VIZITATORU ! trimis de
(13 mai 2011, 10:01:06
DACA VREI SA AJUTI ...AJUTA-I ...DACA NU : CIOCU MIC ! O FAPTA BUNA O POTI FACE SI FARA COMENTARII ! AI SI TU O UMBRA DE INTELEGERE CRESTINA , DE MILA SI PT EI - OAMENII NU CER POMANA -CER AJUTOR .DOAMNA LUCREAZA, SI TATAL CUM POATE...DAR SOARTA -DESTINUL NU E ROZ PT TOTI ...NU TOTI POT DEVALORIZA O BANCA , CUMPARA PE DOI LEI ROMPETROLUL , SAU SA OCUPE FUNCTII DE CONDUCERE - BUNE DE MULS .CE DACA AU COPII ..ASTA E O BOGATIE SUFLETEASCA ...NU O FAPTA CARE TREBUIE CONDAMNATA !VEZI SA NU AJUNGI SI TU INTR-O SITUATIE ASEMANATOARE PT CA DESTINUL SE POATE RAZBUNA ORICAND PE ORICINE ..CUM NICI NU TE ASTEPTI ! UNUL DIN CLASA POLITICA , IMEDIAT DUPA 89 " CRITICA DUR IN PARLAMENT O ANIMITA LEGE PT PERSOANELE CU HANDICAP ...NU PREA ERA DE ACORD CA ACESTE PERSOANE SA IA O PENSIE, SA AIBA INSOTITORI ETC ...SI DUPA O PERIOADA A FOST LOVIT DE O MASINA SI A AJUNS SI EL IN SCAUN CU ROTILE ...
3.   MARS FA !! trimis de
(17 mai 2011, 06:59:15
MA FA SI TU INCA VREO 10 SI VIN SI EU SA TE AJUT ! SUCCES LUATE-AR DR.CU. CHinui 5 copiii VACO !!
4.   Doamna trimis de
(17 mai 2011, 07:00:45
SI PE TINE

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei