Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 12 mai 2011 - Anul XVI, nr. 110 (4708)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Poliţia Animalelor cere demiterea directorului din Primăria Botoşani ce are în subordine padocurile

Joi, 12 Mai 2011 (18:36:56)

Reprezentanţii Poliţiei Animalelor de la Bucureşti au cerut, joi, primarului municipiului Botoşani, Cătălin Flutur, să-l destituie pe directorul Serviciului Public de Administare a Bazelor Sportive şi Zonelor de Agrement, Eugen Turcan, care are în subordine padocurile municipalităţii.

Alexandra Floareş, inspector în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Animalelor, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX că a depus la Primăria Botoşani o cerere oficială adresată primarului Cătălin Flutur prin care solicită destituirea directorului Serviciului Public de Administare a Bazelor Sportive şi Zonelor de Agrement, Eugen Turcan, pentru că acesta a fost de acord cu eutanasierea celor peste 230 de câini aflaţi în padocurile municipalităţii, el fiind şeful direct al angajaţilor care au participat la acţiunea de ucidere a câinilor.

Primarul municipiului Botoşani, Cătălin Flutur, nu a putut fi contactat.

Parchetul Judecătoriei Botoşani a deschis dosar penal în cazul uciderii celor 230 de câini dintr-un adăpost al Primăriei, printre persoanele vizate fiind viceprimarul municipiului Florin Gheorghiţă şi medicul veterinar angajat al Primăriei care a eutanasiat animalele.

Aceştia sunt anchetaţi pentru infracţiuni reglementate de Legea privind protecţia animalelor, respectiv acte de cruzime faţă de animale, în varianta prevăzută de art. 6 alin. 2 lit. a - omorârea animalelor cu intenţie.

"Din sesizarea ce stă la baza constituirii dosarului a rezultat că angajaţi ai padocului din Botoşani, din ordinul viceprimarului municipiului Botoşani şi la recomandarea medicului veterinar, au procedat la suprimarea vieţii a aproximativ 200 de câini, motivat de presupusa infectare a acestora cu virusul Carre (jigodie)", se arată într-un comunicat al Biroului de presă al Ministerului Public.

Reprezentanţii Poliţiei Animalelor de la Bucureşti ajunşi, joi dimineaţă, la Botoşani au depus plângere penală împotriva viceprimarului şi medicului veterinar care a recomandat eutanasierea celor peste 230 de câini aflaţi în padocurile amenajate de primărie pe motiv că ar fi fost bolnavi.

Reprezentanţii Poliţiei Animalelor îl acuză pe medicul veterinar de omorâre cu intenţie şi susţin că în ancheta penală deschisă în acest caz mai sunt cercetate alte 15 persoane pentru cruzime şi rele tratamente faţă de animale.

"Pe lângă plângerea penală făcută împotriva medicului veterinar, vom cere Colegiului Medicilor Veterinari suspendarea dreptului de liberă practică a doctorului Cristian Pancu", a spus Alexandra Floareş inspector în cadrul Inspectoratului General de Poliţie a Animalelor.

Ea a afirmat că, potrivit legii, animalele nu puteau fi eutanasiate pentru că erau bolnave de jigodie, întrucât aceasta nu este o boală incurabilă, precizând că această boală se manifestă la câini sub un an, iar la padocurile amenajate de Primăria Botoşani majoritatea câinilor erau adulţi.

"Este practic imposibilă eutanasierea unui câini în mai puţin de un minut în condiţiile în care în mod normal această procedură durează cel puţin zece minute", a mai spus Floareş.

Astfel, reprezentanţii Poliţiei Animalelor susţin că pentru omorârea animalelor s-ar fi putut folosi chiar şi furadan.

Alexandra Floareş a menţionat că ceea ce s-a întâmplat la Botoşani ar putea fi catalogat drept "genocid".

"Ştiu că e un termen care se aplică la oameni, dar, dacă ar fi un termen care s-ar aplica la animale, asta este ceea ce s-a întâmplat ieri (n.r. - miercuri) la padocurile din Botoşani", a adăugat Floareş.

Ea a mai spus că este un caz fără precedent, nemaiîntâlnind până acum un număr atât de mare de câini omorâţi.

Potrivit sursei citate, motivul care ar fi determinat uciderea fără cadru legal a celor peste 230 de câini este lipsa de fonduri a municipalităţii Botoşani de a caza, hrăni şi eventual trata aceste animale.

De asemenea, ea a afirmat că o parte din cadavrele câinilor au fost duse la Direcţia Sanitar Veterinară Botoşani pentru necropsie, rezultatele analizelor urmând să fie făcute publice vineri.

Trei reprezentanţi ai Poliţiei Animalelor de la Bucureşti au venit la padocurile amenajate de Primăria Botoşani şi fac verificări pentru a stabili condiţiile în care au trăit animalele. De asemenea, aceştia vor verifica documentele care au stat la baza deciziei de eutanasiere.

Reprezentanţii unei asociaţii pentru protecţia animalelor au reclamat, miercuri dimineaţă, că toţi câinii comunitari aflaţi în padocurile amenajate de Primăria Botoşani au fost ucişi de angajaţi ai Serviciului Public de Administare a Bazelor Sportive şi Zonelor de Agrement.

La sosirea reprezentanţilor presei, cadavrele animalelor erau învelite în saci.

Viceprimarul municipiului Botoşani Florin Gheorghiţă declara, miercuri, că medicul veterinar angajat de primărie este cel care a recomandat eutanasierea câinilor întrucât în urma analizelor făcute pe cadavrele animalelor moarte înainte, dar şi pe baza simptomelor prezentate de câinii încă în viaţă s-a stabilit că exista focar de jigodie.

"Medicul veterinar independent cu care noi avem contract ne-a spus clar că în padocuri există focar de jigodie, iar recomandarea lui a fost eutanasierea tuturor, întrucât oricum, pentru a încerca salvarea acestora, nu presupune doar mulţi bani, dar şansele de supravieţuire în urma acestui tratament sunt foarte mici", declara pentru corespondentul MEDIAFAX viceprimarul Florin Gheorghiţă.

Acesta mai spunea că animalele nu au fost brutalizate şi că au fost tranchilizate şi apoi eutanasiate.

De asemenea, reprezentanţii DSVSA Botoşani afirmau că reprezentanţii primăriei au acţionat corect prin eutanasierea câinilor aflaţi în adăpostul aparţinând municipalităţii, pentru că animalele erau bolnave de jigodie, iar tratamentul pentru această boală presupune costuri enorme.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Poliţia Animalelor cere demiterea directorului din Primăria Botoşani ce are în subordine padocurile.
 Vizualizări articol: 669 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Poliţia Animalelor cere demiterea directorului din Primăria Botoşani ce are în subordine padocurile5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   DA-TI DEMISIA,JAVRA ORDINARA ! trimis de
(12 mai 2011, 20:39:38
Dragostea fata de animale este si ea o vesnicie a lumii si face parte din enigma , frumusetii vietii pe pamant.Domnule director , javra ordinara da-ti demisia ! Nu te poti numi om . Esti o jigodie ! Sa te ajunga si sa te urmareasca toata viata chinul animalelor ucise ! Esti un monstru ! TI S-A URCAT FUNCTIA LA CAP ! DE CE NU AI INCERCAT EUTANASIERA PE TINE ! SCAPA LUMEA DE O BELEA CU ASA IDEI TAMPITE.SI TU DOCTORE VETERINAR SA MORI DE JIGODIE. EU NU CRED CA TOATE ANIMALELE ERAU BOLNAVE ! SI DACA INTRADEVAR ERAU BOLNAVE INSEAMNA CA ASA BINE TI-AI FACUT MESERIA ...N-AI TRECUT PE LA ADAPOSTURI DECAT IN VIS...CEATA DE IDIOTI !

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei