Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 12 mai 2011 - Anul XVI, nr. 110 (4708)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6818 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Măcel la un adăpost de animale din Botoşani: Peste 200 de câini ucişi de angajaţi ai primăriei

DSVSA Botoşani a demarat o anchetă la adăpostul unde 230 de câini au fost ucişi, în noaptea de marţi spre ieri, specialiştii verificând condiţiile de adăpost, dar şi "asigurarea bunăstării animalelor în timpul sacrificării", au declarat, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.

Potrivit surselor citate, inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Botoşani sunt în anchetă la adăpostul aflat în subordinea Primăriei.

Aceştia urmează să verifice dacă adăpostul era în legalitate şi dacă erau respectate condiţiile de hrană şi de adăpost, precum şi dacă a fost asigurată bunăstarea animalelor în timpul sacrificării.

Reprezentanţii DSVSA Botoşani au afirmă că reprezentanţii primăriei au acţionat corect prin eutanasierea câinilor aflaţi în adăpostul aparţinând municipalităţii, pentru că animalele erau bolnave de jigodie, iar tratamentul pentru această boală presupune costuri enorme.

Directorul DSV Botoşani, Minodora Vasiliu, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că instituţia fusese anunţată, într-o primă fază, că în adăpostul aparţinând municipalităţii mai mulţi câini au murit din cauza unei boli, jigodie, iar ulterior instituţiei i s-a adus la cunoştinţă decizia de eutanasiere a câinilor.

 

Focar de jigodie la padocuri

"Primăria are un contract cu un medic veterinar care se ocupă de constatarea anumitor simptomatologii şi de tratarea animalelor. Noi am fost informaţi în primă fază printr-o adresă că la acel padoc au murit câini din cauza bolii numite jigodie. Ulterior, printr-o altă adresă, ni s-a adus la cunoştinţă că se va aplica măsura eutanasierii câinilor. Trebuie înţeles că jigodia este o boală infecţioasă cu transmitere rapidă, iar vaccinarea animalelor se face doar la cerere. Din punctul nostru de vedere, ca instituţie, nu vedem nici o greşeală. Înţelegem faptul că vizual este brutală imaginea, dar tehnic s-a acţionat corect procedural", a declarat Minodora Vasiliu.

Potrivit acesteia, tratarea unui câine care are această boală presupune cheltuieli enorme, iar chinurile la care este supus animalul, în procesul de vindecare, sunt "cumplite".

La rândul său, viceprimarul din Botoşani Florin Gheorghiţă a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că autorităţile au decis eutanasierea câinilor din adăpost în urma rezultatelor analizelor făcute de Direcţia Sanitar Veterinară, rezultate potrivit cărora în padocuri era focar de jigodie - boală infecţioasă, de cele mai multe ori letală, care se transmite rapid.

El a spus că din cauza acestui focar au fost eutanasiaţi 230 de câini.

"Nu este vorba de rabie, ci despre un focar de jigodie, boală care se transmite rapid. În luna aprilie a fost epidemie de jigodie şi au murit 61 de câini. În primele cinci zile ale lunii mai au murit alte 30 de animale. Am fost obligaţi de lege să dăm dispoziţie de eutanasiere pentru că altfel riscam epidemia în tot oraşul", afirma viceprimarul Florin Gheorghiţă.

Referindu-se la angajaţii adăpostului, care au devenit agresivi la apariţia jurnaliştilor, apoi s-au baricadat în incintă, viceprimarul a spus că este de netolerat comportamentul acestora.

"Trebuie să înţelegem că acolo lucrează oameni de cea mai joasă speţă. Se va face anchetă administrativă şi vor răspunde şi în faţa Poliţiei pentru gesturile lor", a spus viceprimarul.

 

Reclamaţie din partea unei asociaţii pentru protecţia animalelor

Reprezentanţii unei asociaţii pentru protecţia animalelor au reclamat, ieri dimineaţă, că toţi câinii comunitari aflaţi în padocurile amenajate de Primăria Botoşani au fost ucişi de angajaţi ai Serviciului Public de Administrare a Bazelor Sportive şi Zonelor de Agrement.

La sosirea reprezentanţilor presei, cadavrele animalelor erau învelite în saci.

Angajaţii care se ocupă de îngijirea câinilor au fost agresivi la apariţia presei, dar şi a Poliţiţiei, încercând să-i îndepărteze pe ziarişti deschizând furtunurile de apă şi îndreptându-le asupra lor şi aruncând cu pietre.

Imediat, angajaţii s-au baricadat într-o încăpere.

Petronala Chiribuţă, voluntar al asociaţiei "Ador", a declarat că în cursul zilei de marţi reprezentanţii asociaţiei au anunţat că vor să preia o parte din animale pentru a le duce la padocurile fundaţiei, însă acest lucru a fost refuzat de către directorul Serviciului Public de Administrare a Bazelor Sportive şi Zonelor de Agrement Botoşani.

Ea spune că directorul informase totuşi asociaţia despre intenţia de eutanasiere a câinilor, la care ar fi urmat să participe şi reprezentanţi ai asociaţiei, în cursul zilei de ieri.

Potrivit sursei citate, câinii au fost ucişi însă în noaptea de marţi spre miercuri, fără ca asociaţia să fie anunţată, astfel că ieri dimineaţă, când au ajuns la padocuri, cei 230 de câini erau morţi, cadavrele fiind învelite în saci de plastic.

Voluntarul asociaţiei pentru protecţia animalelor mai susţine că în momentul în care a ajuns la faţa locului a constatat că în padocuri erau pete de sânge, iar câinii aveau urme de violenţă, astfel că explicaţia reprezentanţilor primăriei privind eutanasierea nu se susţine.

Padocurile se află în afara municipiului Botoşani, în zona rampei de gunoi. Adăposturile se află în administrarea Serviciului Public de Administare a Bazelor Sportive şi Zonelor de Agrement Botoşani, aflat în subordinea Primăriei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Măcel la un adăpost de animale din Botoşani: Peste 200 de câini ucişi de angajaţi ai primăriei.
 Vizualizări articol: 1575 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Măcel la un adăpost de animale din Botoşani: Peste 200 de câini ucişi de angajaţi ai primăriei5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Invatati odata ptr totdeauna dela altii !!! trimis de
(12 mai 2011, 12:01:47
Noi romanii spirit liber ce ne gasim pe orisiunde este bine sa invatam dela altii. Evitind conditional optativul ... Bunaoara ... spre exemplu ...
Viziunea autoritatilor britanice este cuprinsa in 2 (doua) propozitii simple.

Orice caine e un LUP.
Orice caine e o ARMA.

Cind decizi sa ai/ posedezi un caine daca ignori propozitiile de mai sus LEGEA TE VA CONDAMNA !
Partea proasta este ca si VIATA TE POATE CONDAMNA PRIN MOARTEA/ RANIREA GRAVA a cuiva apropiat tie.

Cu alte cuvinte ... RESPONSABILITATEA POSEDARII UNUI CAINE ITI APARTINE CU TOATE CONSECINTELE LIPSEI DE EDUCATIE/ ANTRENAMENT IN ASA FEL INCIT cainele SA TE ASCULTE.
PRACTIC TU ESTI STAPINUL SI NU INVERS. NU UITATI CAINII SUNT SUPER-DESTEPTI IN COMPARATIE CU CHIAR NOI! Poate aici exagerez! Restul ramine orisicum!
In fiecare zi pe tot globul pamintesc sunt lasati caini pe strada din diverse motive.
Cel mai des … banii… mai precis lipsa lor.
In toate tarile civilizate ei sunt tinuti la un adapost in vederea adoptarii ptr O PERIOADA DEFINITA DE TIMP.
Dupa care SUNT DUSI la drl veterinar si in mod uman sunt ‘pusi la culcare’. Adica ptr cei carora mai saraci cu duhul ( mmmdaaa... a lor va fi Imparatia Cerurilor ) ... eutanasiati !
In UK/ sau Anglia, numai 24 caini pe zi au aceasta soarta.

Nrl total pe an al acestora ... eutanasiati... este peste 100 000.
NB: Si aici includ si pe cei politisti, militari mai ales cei din teatrele de razboi (iar acestia sunt distrusi dupa fiecare misiune la intoarcerea in UK) si cei sanitari.

Si mai ales sa nu uitam UK are ... Societatea Regala de Protectie a Animalelor care e practic o politie. Chiar uniforma este identica cu cea a unui politist in afara desigur... a insemnelor.Au dreptul sa-ti intre in casa/ pe proprietate atunci cind sunt sesizate.
Si totusi eutanasierea ... e acolo sa stea!
Oare de ce?
Probabil ... au ceva mai multa minte!
2.   Invatati odata ptr totdeauna dela altii !!! (cont) trimis de
(12 mai 2011, 12:03:49
Credeti dvs ca in celelalte tari civilizate se rezolva altfel?
(DECI iubitorii extremi de animale … MAI USOR CU MANIPULAREA !!!)
Spre verificare CITITI pe situl Daily Mail din 06 May 2010 articolul scris de o jurnalista pe numele ei Ms LIZ JONES.

[[ Stiu ca ajuta daca va spun ca Ms Jones traieste la o ferma ea fiind proprietara ... are animale de tot felul care se gasesc in mod normal la ferma sau la tzara cum spunem noi. Ce e ... mmmm oarecum diferit ... e ca aceste animale AU NUME ... TOATE AU NUME ! Dra JONES pe deasupra e ... vegetariana! Asa ca nicio sansa de o supitza de gaina !!! Zimbiti ... ??? Va rog!

SURSA este pe Google tags "As-pet-hour-LIZ-JONES-asks-Wh

]] ...

Din cauza asta in UK NU SUNT CAINI VAGABONZI pe strazi.
E drept asta nu exclude PREZENTA PE STRAZI A VAGABONZILOR CRIMINALI SI MAI ALES UMANI !!!
Dar desigur asta-i o alta … veste-poveste !!!
Cu deosebita stima xx
3.   Bravo. trimis de
(12 mai 2011, 13:18:14
Felicitari autoritatilor din Butuseni.
4.   Ole ole... trimis de
(12 mai 2011, 14:44:05
pacat ca erau doar 200...oare cat ne costa sa-i omoare si pe astia din suceava..?va rugam botosani sa-i omorati si pe astia din suceava...
4.1  RE: Ole ole... trimis de
(12 mai 2011, 17:50:09
Bravo!Vizitatorule..........Su de aceeasi parere . De ce oare la Suceava nu se gasesc cine sa-i omoare? Nu se gaseste aici nici un focar de jigodie?...........caci javre sunt multe.........
4.2  RE: Ole ole... trimis de
(12 mai 2011, 21:58:02
Cu cata rautate puteti afirma aceste lucruri! Spre deosebire de oameni, cainii nu pot lua decizii si incearca sa supravietuiasca asa cum stiu...iar la botosani a fost macel, nu eutanasiere!!.... Nu neg faptul ca, in Suceava, cainii sunt o problema( avem si altele mai grave dar asa ne place noua sa exageram) insa singurii vinovati suntem tot noi si ar trebui sa ne asumam asta. Cainii s-au inmultit pe strazi din cauza unor "domni si doamne" care in loc sa-i sterilizeze le-au pus doar cate "un cercel" in ureche si le-au dat drumul, pe banii nostri, evident!....In loc sa-i omoram....au si ei suflet....mai bine am transforma proprietatile celor ce si-au insusit bani grei de pe urma saracilor caini vagabonzi in adaposturi si am rezolva problema!....nu uitati, un caine nu poate munci pentru a se intretine, un om poate!!!!...un caine nu musca mana ce-l hraneste, un om iti da in cap si iti ia tot ce ai!!! ganditi-va si la asta inainte sa dati cu piciorul intr-un caine!!!
5.   Trist dar adevarat trimis de
(12 mai 2011, 19:17:56
Daca nu sunt locuri in care cainii pot fii tinuti si hraniti unica varianta e eutanasierea, decat sa-i lase liber pe strazi sa muste oameni si sa raspandeasca boli. Bravo autoritatilor botosanene!
6.   Bravo Botosani!!! trimis de
(12 mai 2011, 22:49:13
In Botosani ca si in multe alte locuri din tara sunt oameni care nu au ce pune pe masa si autoritatile cheltuiesc saci de bani din diferite fonduri europene pentru a rezolva problema cainilor vagabonzi si de 20 de ani nu se vede nimic,din pacate cea ce au facut la Botosani trebuia facut in toata tara numai asa vom putea iesi la o plimbare seara in liniste.Cei care o sa critice acest mesaj ii poftesc sa ia acasa la ei cate 100 de caini ca sunt destui in Suceava.Mor oameni din cauza lor,zilele trecute sa rasturnat o masina care a incercat sa evite un caine vagabond ,oare cati oameni trebuie sa moara ca sa se ia o decizie ??????????????????????
7.   ASTA .. SA FIE OARE PROBLEMA ? trimis de
(13 mai 2011, 11:45:15
LA CATE SMECHERII SE FAC IN PRIMARII - EXACT TREABA CU MANCAREA PT CATEI I-A SARACIT PE BOTOSENENI ! DOMNILOR EU ..CRED CA POPORUL ROMAN E INELIGENT SI MUNCITOR ...DE ACEEA A REUSIT SI A TRECUT PRIN MULTE CAPCANE ALE ISTORIEI.. CINE ZICE ALTFEL - AIA E ETICHETA PT. EL ! DAR MA MIRA UN FAP, CAND SE FAC ASEMENEA FAPTE ABOMINÁBILE DE CATRE PERSOANE CARE AR TREBUII SA PROCEDEZE CU TOTUL IN ALT FEL ...EXISTA SI ADEPTI CARE LE LING CALCAILE . IN LOC SA-I CONDAMNE , SPIRITUL DE HAITA SARE IN APARARE FIIND IN FLOARE, SI -I ADMIRA !DACA UN CAINE A MUSCAT PE CINEVA- ATUNCI SIGUR TOTI TREBUIE UCISI ,DACA I S-A PARUT UNUIA CA BIETELE ANIMALE ATENTAU LA NIVELUL DE TRAI AL CETATEANULUI...FIINDCA ,DE, PRIMARIA ALOCA O SUMA ACOLO PT HRANA LOR- ATUNCI SIGUR :CAINII TREBUIE UCISI ! ACUM CETATENII DIN BOTOSANI O VOR DUCE F. BINE ...PRIMARUL LE VA DA LOR BANI DE PE HRANA CAINILOR..HAI SA FIM SERIOSI !CE ORAS INFLORIROR VA FI BOTASANIUL ! DRAGOSTEA FATA DE ANIMALE - AM MAI ZIS FACE PARTE DIN FRUMUSETEA ENIGMEI VIETII PE PAMANT IAR CEI CARE FAC ASMENEA FAPTE ISI INARCA SUFLETUL CU PACATE GRELE SI CU BLESTEME CARE O SA -I AJUNGA ORICUM .DONULE DIRECTOR DE LA BOTOSANI DA-TI DEMISIA ..TU ESTI O JAVRA ORDINARA !LA FEL SI VETERINARUL CARE A SPUS CA TOTI CAINII ERAU BOLNAVI .EU NU CRED ! A FOST DOAR MOTIV SA SCAPE DE BIETII CATEI ..ASA CA SI TU ESTI O JAVRA ..I-AI TRATAT LA ADPOST DOAR IN VIS.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei