Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 3 mai 2011 - Anul XVI, nr. 102 (4700)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Senat: Etichetarea cu buline a alimentelor în funcţie de riscul pentru sănătate, avizată în comisie

Marţi, 3 Mai 2011 (16:12:05)

Senatorii din Comisia economică au avizat, favorabil, marţi, o iniţiativă legislativă care prevede etichetarea produselor alimentare cu buline de diverse culori, în funcţie de cât de sănătoase sau daunătoare sunt.

Propunerea legislativă a întrunit şase voturi "pentru", două voturi "împotrivă" şi două "abţineri". Votul a fost dat în absenţa preşedintelui Comisiei, senatorul PNL Varujan Vosganian, care a trebuit să participe la votul dat în alte două comisii - pentru cultură şi pentru buget.

Dacă propunerea legislativă privind unele măsuri suplimentare pentru etichetarea produselor alimentare, care îl are ca iniţiator pe senatorul PDL Dumitru Staicu, va fi adoptată de ambele Camere al Parlamentului, produsele alimentare vor avea înscrisă pe etichetă sau pe ambalaj o bulină verde, portocalie sau roşie.

Astfel, bulina verde va fi folosită pentru produse alimentare sănătoase, care pot fi consumate zilnic, fără să prezinte vreun risc pentru sănătate, cea portocalie pentru produsele alimentare care trebuie să fie consumate cu moderaţie şi cea roşie va fi utilizată pentru a marca produsele alimentare care conţin substanţe sau aditivi alimentari care pot avea efecte dăunătoare asupra sănătăţii.

Potrivit propunerii legislative, criteriile în baza cărora va fi acordată fiecărui produs alimentar câte o bulină vor fi stabilite de Ministerul Sănătăţii, care va avea în vedere factori precum gradul de pericol, tipul şi cantitatea de aditivi alimentari din fiecare produs.

Guvernul a transmis Senatului un aviz negativ, propunând respingerea iniţiativei legislative.

În cadrul dezbaterilor, medicul nutriţionist Virgil Stroescu, care l-a însoţit pe iniţiator pentru susţinerea din punct de vedere ştiinţific a propunerii legislative, a susţinut că o astfel de lege ar fi "formidabilă".

El a respins afirmaţiile potrivit cărora aditivii nocivi sunt permişi în cantitate mică şi a subliniat că aceştia se acumulează până devin toxici şi îşi fac efectul.

"De ce trebuie să lăsăm poporul român să piară, să se distrugă, să se îmbolnăvească? Suntem cea mai bolnavă ţară a Europei. (..) Nu putem opri pe un om să mănânce ce vrea, poate să mănânce ce vrea, şi asfalt, dar să ştie ce mănâncă, să fie avertizat", a precizat acesta.

În cadrul şedinţei, reprezentantul Ministerul Agriculturii a precizat că acest instituţia pe care o reprezintă nu susţine propunerea legislativă, la fel ca şi reprezentantul Protecţiei Consumatorului.

El a arătat că, prin folosirea bulinelor, ar fi afectată industria alimentară autohtonă şi ar apărea restricţii în libera circulaţie a mărfurilor.

De asemenea, preşedintele Federaţiei Romalimenta, care a participat la dezbateri, a spus că acestă propunere ar pune pe butuci industria alimentară autohtonă, el adăugând că nicăieri în lume acest tip de etichetare nu este obligatorie, iar în Australia şi Marea Britanie este opţională.

Sosit cu o oră după începerea şedinţei şi când dezbaterile fuseseră finalizate, preşedintele Comisiei economice a criticat prevederile iniţiativei legislative.

O să ajungem să condamnăm industria că vrea să se apere spunând că aleargă după profit, să condamnăm parlamentarii spunând că sunt insensibili la maladiile cronice ale poporului român", a declarat liberalul.

Varujan Vosganian i-a reproşat iniţiatorului că nu a depus la Comisie o serie de documente pe care se fundamentează proiectul.

Senatorul PDL Dumitru Staicu a răspuns că a prezentat verbal explicaţiile solicitate. "Nu vreau să asist la o mascaradă pe care o faceţi la fiecare şedinţă a Comisiei. (..) Nu vreau să vă mai răspund încă o dată. Dacă veneaţi la 12.00 trebuia să stau până la 12.00 aici ca să vă răspund dumneavoastră la întrebări. Nu puteţi veni după o oră şi să ne cereţi să reluăm toată şedinţa pentru că v-aţi trezit târziu", a arătat senatorul democrat-liberal.

Votul la iniţiativa legislativă s-a dat la sfârşitul şedinţei, când preşedintele comisiei se afla la Comisia pentru cultură a Senatului.

"Voi sunteţi nebuni? Aţi adoptat tâmpenia cu bulinele?", a reacţionat, revoltat, Vosganian atunci când a aflat telefonic de la un coleg de comisiei că proiectul a primit raport favorabil prin votul majorităţii membrilor Comisiei economice.

Iniţiativa legislativă urmează să intre în dezbaterea plenului Senatului, Camera Deputaţilor fiind for decizional. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Senat: Etichetarea cu buline a alimentelor în funcţie de riscul pentru sănătate, avizată în comisie.
 Vizualizări articol: 516 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Senat: Etichetarea cu buline a alimentelor în funcţie de riscul pentru sănătate, avizată în comisie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei