Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 3 mai 2011 - Anul XVI, nr. 102 (4700)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Opinii avizate

Ambasadorul SUA în România, impresionat de oamenii şi mănăstirile din Bucovina

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Excelenţa Sa, Ambasadorul SUA în România, Mark Gitenstein, a fost săptămâna trecută într-o scurtă vizită în judeţul Suceava. Cu această ocazie, a oferit un interviu în exclusivitate pentru cotidianul Monitorul de Suceava. În timpul discuţiilor, Mark Gitenstein a vorbit despre oamenii şi zona Bucovinei, despre oportunităţile de afaceri identificate, dar şi despre relaţiile României cu Moldova şi schimbările din Polonia. Ambasadorul SUA la Bucureşti a amintit şi de problemele pe linie de justiţie din România, dar şi spinoasa problemă a bunurilor confiscate în perioada comunistă.

 

-Ce ştiţi despre Bucovina şi care sunt primele impresii despre această zonă a ţării?

-Aceasta este a doua vizită a mea în Bucovina. Am mai venit aici în urmă cu un an şi jumătate, când am vizitat mănăstirile pictate. Am fost la Iaşi, apoi am venit până în această zonă. Prima oară am fost impresionat de bisericile şi mănăstirile incredibil de frumoase, de tripticele clădirilor, care sunt frumoase şi extrem de interesante. Acum am reuşit să petrec ceva timp împreună cu liderii politici şi cu câţiva dintre tinerii de aici şi am fost impresionat de creativitatea şi energia oamenilor din această zonă.

-Bucovina a fost extrem de promovată ca brand turistic în ultimii doi-trei ani. Ce ar mai fi necesar pentru atragerea turiştilor? Credeţi că ar fi utilă promovarea acestei zone şi în Statele Unite ale Americii?

-În România vin turişti americani, însă nu destui. Acum, după ce am văzut ţara şi am petrecut ceva timp aici, am fost impresionat de cele văzute. Cred că trebuie să o prezentăm mai bine pe paginile de turism din SUA. Pe lângă destinaţiile culturale, există turismul „activ”. Oamenii vor să urce pe munte, să călărească, să se plimbe cu bicicleta. Iar această regiune a lumii este extrem de potrivită pentru astfel de activităţi. Eu şi soţia mea, Libby, am făcut un tur cu bicicleta în sudul Transilvaniei anul trecut şi a fost minunat. Cred că paginile de internet destinate turismului activ atrag oamenii ceva mai aventuroşi, iar această regiune poate fi foarte interesantă pentru ei. Cred că atenţia ar trebui îndreptată mai mult asupra paginilor destinate turismului activ şi a companiilor de turism care oferă excursii pe munte, excursii cu bicicleta.

-Există companii din Statele Unite interesate să investească în România şi în special în judeţul Suceava şi dacă da, care sunt oportunităţile de afaceri identificate şi domeniile unde se doreşte demararea investiţiilor?

-Aşa cum am spus, mai devreme am discutat cu preşedintele Consiliului Judeţean, domnul Flutur, care analizează mai multe companii interesate să investească aici, în domeniul agricol, şi ne îndreptăm atenţia asupra acestora. Voi trimite ataşatul comercial aici, pentru a analiza unele dintre acele oportunităţi împreună cu domnul Flutur şi alţi reprezentanţi ai autorităţilor.

 

„Marea problemă e reprezentată acum de instanţe”

-Scandalurile politice din România sunt un subiect aproape

permanent. Cum afectează acestea imaginea ţării în exterior?

-În România etichetaţi prea multe lucruri drept „scandaluri”, iar în unele cazuri sunt doar controverse politice normale. Mă uit la posturile de televiziune româneşti, citesc publicaţiile româneşti şi totul este numit „scandal”, deşi uneori e vorba doar de controverse. Cred, totuşi, că problema corupţiei creează probleme României peste hotare. Guvernul actual face eforturi pentru a soluţiona problema, iar mecanismul continuu de verificare al Uniunii Europene (Mecanismul de Cooperare şi Verificare) este foarte util, ajută la îmbunătăţirea situaţiei. Din câte am observat, România se descurcă mult mai bine la arestarea şi punerea sub acuzare a infractorilor, în special în cazurile de corupţie. Marea problemă e reprezentată acum de instanţe şi aveţi o nouă conducere a Consiliului Superior al Magistraturii şi sunt optimist, cred că lucrurile se vor schimba, trebuie să se schimbe în această privinţă.

 

Despre culegerea de informaţii

-Potrivit acelor stenograme WikiLeaks, oameni din diferite domenii, pornind de la politicieni şi terminând cu ziarişti, mergeau să se „spovedească” la Ambasada Statelor Unite din Bucureşti. Continuă şi acum acest obicei?

-Aceasta este interpretarea dumneavoastră referitoare la subiectul stenogramelor şi nu am să intru în detalii referitoare la stenograme. Însă meseria mea este aceeaşi cu cea a diplomaţilor români. Diplomaţii români se întâlnesc cu oameni din SUA şi încearcă să afle ce se întâmplă în Senat, în Congres. I-am văzut, fac ceea ce facem şi noi, caută oameni, încearcă să afle informaţii şi le transmit acasă. Asta face ambasadorul României la Washington, la fel făcea fostul ambasador, iar eu fac acelaşi lucru.

 

Nu crede că acordarea cetăţeniei pentru cetăţenii din Moldova reprezintă o problemă

-Ce părere aveţi de relaţiile României cu Republica Moldova şi Ucraina, două state care au aparţinut fostei URSS şi faţă de care România este legată din foarte multe puncte de vedere. Aş aminti aici populaţia României existentă în cele două state foste sovietice, dar şi legăturile comerciale şi culturale dintre aceste state.

-Cunosc mai bine relaţia cu Republica Moldova decât pe cea cu Ucraina. În ceea ce priveşte Republica Moldova, merg vineri în Republica Moldova pentru a treia oară. Am petrecut ceva timp discutând cu funcţionari ai Ambasadei SUA din Republica Moldova şi, din câte îmi dau seama, relaţia României cu actualul guvern al Republicii Moldova este destul de bună.

-Acordarea cetăţeniei române pentru locuitorii din Republica Moldova nu este privită cu ochi buni de multe state ale Uniunii Europene. Dumneavoastră ce credeţi despre acest subiect?

-Cred că se exagerează mult. Cred că reacţiile sunt mult mai estompate decât sunt prezentate. Ştiu că ambele părţi şi-au exprimat poziţia vizavi de acest subiect, dar dacă citiţi statisticile, nu cred că au existat atât de multe cazuri. Cred că dacă ar exista extrem de multe cazuri, situaţia ar putea deveni problematică, însă nu cred că acest lucru se va întâmpla acum.

 

Tinerii, cei care pot dezvolta economia

-Aţi amintit în intervenţiile dumneavoastră anterioare despre diferenţele dintre România şi Polonia. Credeţi că România are vreo şansă de a prinde din urmă Polonia?

-Cred că România are foarte multe şanse de a urma modelul Poloniei şi există multe discuţii în acest sens. Ştiu că există o relaţie strategică reală la nivel de conducere între cele două ţări şi că România îşi doreşte să reuşească mai bine să realizeze lucrurile pe care încearcă să le facă Polonia. Şi cred că este posibil, depinde însă de conducerea ţării şi în special de tinerii din România, fiindcă acum în Polonia tinerii antreprenori folosesc piaţa de capital pentru a dezvolta economia. Şi cred că şi în România există tineri care doresc să facă acelaşi lucru.

 

Nu sunt motive de îngrijorare din cauza extremismului ungar

-Extremismul ungar pare să prindă tot mai mult contur în această parte a Europei. Este ameninţată România, inclusiv prin intenţia de creare a Ţinutului Secuiesc?

-Nu prea, nu sunt prea îngrijorat în această privinţă. Cred că aceasta este o evoluţie normală în rândul anumitor oameni care şi-ar dori să existe o mai bună recunoaştere culturală a culturii maghiare de aici şi cred că ea există într-o mare măsură. Am fost foarte impresionat de UDMR şi de capacitatea sa de a face eforturi, ca membru al Guvernului României, pentru a-şi atinge multe dintre obiective. Cred că cei mai mulţi dintre maghiarii din România recunosc faptul că au reuşit să obţină multe lucruri în prezent.

-Ce s-ar fi întâmplat în Statele Unite cu o persoană care ar fi batjocorit un simbol naţional aşa cum este Avram Iancu în România?

-În SUA, datorită modului în care sunt redactate Constituţia şi legile, este foarte greu să pedepseşti o persoană care face un astfel de gest. Aşadar cred că nu s-ar fi întâmplat mare lucru.

 

Guvernul României nu are bani pentru a plăti compensaţii

-România a fost condamnată în nenumărate rânduri de Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru încălcarea dreptului la proprietate. Avem o problemă cu justiţia în privinţa retrocedării proprietăţilor confiscate în perioada comunistă?

-Cred că marea problemă în ceea ce priveşte retrocedările este lipsa resurselor pentru a plăti compensaţii oamenilor. În SUA avem o expresie, „Nu poţi scoate apă din piatră seacă”, care înseamnă că nu poţi cere unei persoane să-ţi dea ceea ce nu are. Pur şi simplu nu există resurse pentru a oferi compensaţii multora dintre aceste persoane, aşadar întrebarea este: cum se poate crea un sistem prin care ele să primească respectivele compensaţii dacă nu există resursele necesare? Fondul Proprietatea asigură o parte din resursele necesare, dar probabil doar o zecime. Aşadar se poate crea un alt mecanism, în concordanţă cu hotărârile CEDO? Am acordat atenţie subiectului, ştiu că şi mulţi reprezentanţi ai Guvernului român acordă atenţie acestui subiect şi sunt încrezător că se va găsi o soluţie.

-Veţi reveni în zonă în calitate particulară, nu în calitate de ambasador al SUA?

-Mi-ar face mare plăcere. Este o zonă foarte frumoasă, una dintre cele mai frumoase din România şi nu am petrecut suficient timp aici.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ambasadorul SUA în România, impresionat de oamenii şi mănăstirile din Bucovina.
 Vizualizări articol: 1687 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.88/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.9 din 8 voturi
Ambasadorul SUA în România, impresionat de oamenii şi mănăstirile din Bucovina3.958

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei