Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 3 mai 2011 - Anul XVI, nr. 102 (4700)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Osama ben Laden, ucis de un comando american în Pakistan

Liderul reţelei teroriste Al-Qaida şi instigatorul atentatelor de la 11 septembrie, Osama ben Laden, a fost ucis, după zece ani de urmărire, într-o operaţiune, în noaptea de duminică spre luni, a forţelor speciale americane, în Pakistan, o veste care a produs un val de bucurie în SUA, relatează AFP.

Moartea celui mai căutat bărbat din lume a fost anunţată, la Washington, de preşedintele american, Barack Obama. "În această seară sunt în măsură să anunţ americanilor şi lumii întregi că Statele Unite au efectuat o operaţiune în urma căreia a fost ucis Osama ben Laden, liderul Al-Qaida, un terorist responsabil de moartea a mii de (persoane) nevinovate", a declarat Obama, într-un discurs, la Casa Albă.

Osama ben Laden, născut în 1957, la o dată neprecizată, a fost ucis la Abbottabad, un oraş situat la aproximativ 50 de kilometri nord de capitala pakistaneză, Islamabad, într-o reşedinţă în care se ascundea. În operaţiune au mai fost ucise alte patru persoane.

Nici un american nu a fost rănit în operaţiune, care a fost rezultatul unei "munci de furnică" a serviciilor de informaţii, a precizat Obama.

Potrivit posturilor de televiziune CNN şi MSNBC, trupul neînsufleţit al lui Osama ben Laden a fost scufundat în mare, într-un loc neprecizat, cu respectarea tradiţilor musulmane.

"Dăm asigurări că trupul său a fost tratat cu respectarea practicii şi tradiţiei musulmane. Este un lucru pe care-l luăm foarte în serios", a declarat, anterior, un oficial de rang înalt din cadrul administraţiei Obama.

 

"S-a făcut dreptate"

În apropierea împlinirii a zece ani de la cele mai sângeroase atentate din istoria americană, "s-a făcut dreptate", a spus Obama, avertizându-i, totodată, pe compatrioţii săi că reţeaua teroristă va continua să încerce să atace Statele Unite, în pofida morţii liderului său.

Departamentul de Stat a făcut, de altfel, imediat, un apel la prudenţă, către cetăţenii americani din străinătate.

Obama a omagiat ajutorul Pakistanului şi a anunţat că l-a sunat pe omologul său, Asif Ali Zardari. Este vorba despre un moment "istoric" pentru cele două ţări, a spus el.

Washingtonul pare că a întreprins această operaţiune singur. Americanii nu au informat autorităţile pakistaneze asupra operaţiunii şi justifică încălcarea suveranităţii pakistaneze prin "obligaţia legală şi morală de a acţiona", a declarat un oficial de rang înalt din cadrul adminisraţiei Obama.

Autorităţile pakistaneze au confirmat, ulterior, că Osama ben Laden a fost ucis, în cadrul unei operaţiuni efectuate "direct" de forţele americane, pe teritoriul său.

Posturile pakistaneze de televizuine, care, iniţial, au difuzat, ieri, o fotografie cu faţa parţial desfigurată a corpului neînsufleţit al unui bărbat, pe care l-au prezentat ca fiind al lui Osama ben Laden, au recunoscut, ulterior, că era un fals şi au retras-o de pe post.

 

Anunţul morţii lui ben Laden, salutat de comunitatea internaţională

Anunţul morţii lui ben Laden a fost salutat de comunitatea internaţională, capitalele ţărilor occidentale felicitând Washingtonul pentru "victoria" şi "succesul" său, adăugând că moartea lui ben Laden nu înseamnă sfârşitul Al-Qaida şi luptei împotriva terorismului.

Pe forumurile de promovare a jihadului, primele reacţii la moartea lui ben Laden mergeau de la neîncredere la furie, trecând prin ameninţări la adresa Americii.

"Dacă este adevărat, este un moment de ruşine pentru poporul pakistanez, care nu a reuşit să protejeze un erou al islamului", se arată într-un astfel de mesaj. "Este o zi neagră pentru noi", continuă acesta.

În pofida invadării Afganistanului, la sfârşitul lui 2001, şi îndepărtării de la putere a regimului talibanilor, care adăpostea conducerea Al-Qaida, Osama ben Laden, pe capul căruia a fost pusă o recompensă în valoare de 25 de milioane de dolari, a scăpat capturării şi chiar şi încercărilor de localizare, în special în zonele de frontieră dintre Afganistan şi Pakistan, unde se spunea că şi-a găsit refugiu.

În paralel cu speculaţii frecvente asupra supravieţuirii acestui saudit, căruia Riyadul i-a retras cetăţenia, au fost difuzate, în mod frecvent, mesaje audio care-i erau atribuite, în care continua să ameninţe occidentalii.

 

"Este un lucru pe care l-am aşteptat mult timp"

În prezent, Statele Unite au, în continuare, aproximativ 100.000 de soldaţi în Afganistan, pentru a lupta contra insurecţiei, care continuă, şi efectuează operaţiuni ilegale în Pakistan, în special atacuri cu avioane fără pilot.

Foarte repede, duminică seara, în timp ce vestea se răspândea în Statele Unite şi în întreaga lume, mai ales prin intermediul reţelelor de socializare, sute, iar ulterior mii de persoane s-au adunat în faţa Casei Albe, într-o atmosferă de sărbătoare.

"Nu am resimţit niciodată o emoţie asemănătoare", a declarat un student, John Kelly, în vârstă de 19 ani. "Este un lucru pe care l-am aşteptat mult timp", a adăugat tânărul, afirmând că i s-au înmuiat picioarele când a auzit ştirea. "Am sunat, imediat, un prieten al cărui frate a murit la 11 septembrie", a mai spus el.

O mulţime de persoane care agitau steaguri americane era prezentă, de asemenea, în apropierea locului unde se aflau Turnurile Gemene, la World Trade Center, în sudul Insulei Manhattan, la New York, dar şi în Time Square, în centrul oraşului.

În atentatele de la 11 septembrie au fost ucise 3.000 de persoane.

Un oficial din cadrul serviciilor pakistaneze de informaţii a confirmat, ieri, pentru AFP, că Osama ben Laden a fost ucis, într-o "operaţiune foarte sensibilă", fără să poată explica sau furniza mai multe detalii, pe loc.

"A fost o operaţiune de natură foarte sensibilă, în materie de informaţii", a răspuns el, întrebat despre o eventuală participare a serviciilor pakistaneze de informaţii la operaţiune.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Osama ben Laden, ucis de un comando american în Pakistan.
 Vizualizări articol: 956 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Osama ben Laden, ucis de un comando american în Pakistan3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   * trimis de
( 3 mai 2011, 11:06:05
Presa de mermeleală mică te bagă’n ceaţă
Ba e , ba nu e , ba-i poza lui , ba-i un trucaj
Obama pe cei dornici de ,, justiţie ’’ ’i aţâţă
Salvându-şi curu’ de prăbuşirea în sondaj

Cu un discurs exersat îndelung în oglindă
Apare : ,, justice is done ’’.. God save America
De ce l-aş crede ? Omaba nu poa’să mintă
Având emoţia maselor de partea sa ? ? ?

Interesante vremuri vin , repetabilă e istoria
Pearl Harbor variana 2011 se coace , o simt
La cel mai înalt nivel cuvântu’i tot : curvăsăria
Se pune de’un War nr. III , de ce să mă mint ?

Hoitul i-e invizibil , avem doar holograma
Osama a murit ! Trăiască Obama !
1.1  RE: * trimis de
( 3 mai 2011, 11:42:19
ma boule, mai lasa-ne.
1.2  RE: * trimis de
( 3 mai 2011, 11:52:46
sigur e bou? eu cred că e dus cu capul ! nebuni de ăştia umblă în libertate şi vor să pară formatori de opinie!
2.   Pt.ABCDAR trimis de
( 3 mai 2011, 11:22:00
eşti un terorist al limbii române, un nimic al poeziei, pe româneşte un dobitoc care nu are altă preocupare decât în a sta şi a scrie numai tîmpenii!
Ai stresat atâta lume cu porcăriile tale încât să nu te miri dacă ai să primeşti vizita unui comando de citititori şi comentatori .
Ascultă sfatul meu!
SPÂNZURĂ -TE , ca să avem pe cine arunca într-o mocirlă că în mare nu meriţi lucru ăsta!
2.1  RE: Pt.ABCDAR trimis de
( 3 mai 2011, 11:40:12
părerea ta e mult mai pertinentă decât a mea ( legat de articol ) , te/o salut . Sunt sigur că tragic-umoristicile tale vorbe sunt pe placul tuturor celor ce ,,cetesc'' acilea , nu te lăsa , fă-ţi părinţii mândri de tine ! Embargoul pe vorbe funcţionează într-o singură direcţie ( nu te teme ! tu eşti în/spre direcţia ,,care trebuie'') ... în timp ce faci un duş, bagă-ţi mâna'n buzunarul de la spate şi înjură-mă !!!
2.2  RE: Pt.ABCDAR trimis de
( 3 mai 2011, 23:49:24
ovidiu,nu ti pot spune altceva decat ca esti ...GENIAL !
3.   Comentariu trimis de
( 3 mai 2011, 11:41:32
iti dai seama din start ce manipullare e in spatele acestei stiri. chiar daca ar fi adevarata stirea, asa ceva ramane la secret poate > de 50 de ani. ori a iesit maimuta americii sa spuna ca teroristul no 1 e mort. ha!! e ciudat cum l-au omorat fix cand $ se duce la vale cu economia lor cu tot. asteptam noul razboi care sa redreseze america, ca asa face ea cand nu-si mai poate oblojdui ranile economiei.
repet : minciuna gogonata, aruncata sa mai tina prostii ocupati.
4.   Te-ai grăbit Obama trimis de
( 3 mai 2011, 12:02:33
să-l omori pe Osama. pe 11.09 era mai nimerit sau în campania electorală. nu se ştie poate ai supărat acum băieţii răi şi o să te trezeşti cu un război chiar în campanie. dar cum ocupaţia de bază a Americii este războiul purtat pe pământul altuia s-ar putea să-ţi iasă pasienţa.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate international

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei