Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 3 mai 2011 - Anul XVI, nr. 102 (4700)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Predoiu: România, partener european loial şi interesat de consolidarea construcţiei europene

Marţi, 3 Mai 2011 (18:37:59)

Ministrul român al Justiţiei, Cătălin Predoiu, le-a spus, marţi, oficialilor francezi că România este un partener european loial şi interesat de consolidarea construcţiei europene şi că ar fi incorect să fie percepută exclusiv prin prisma unor probleme structurale.

Ministrul Cătălin Predoiu a avut, marţi, la Paris, un dejun de lucru cu Elisabeth Gouigou - vicepreşedintele Adunării Naţionale şi fost ministru de Justiţie, Jean-Pierre Picca - consilier prezidenţial pentru afaceri juridice, alţi oficiali şi personalităţi ai societăţii civile, în cadrul căruia demnitarul român a discutat despre Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), Schengen şi probleme europene.

"După intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona a crescut rolul dialogului interguvernamental ca bază a conturării deciziilor la nivelul UE, în special în consiliile ministeriale europene şi în Consiliul european. Fiecare minister trebuie să-şi aducă aportul pe zona de competenţă în structurarea şi menţinerea dialogului interguvernamental. Vizita de lucru la Paris se înscrie în această logică", a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, ministrul Cătălin Predoiu.

Potrivit demnitarului, ultimul raport al Comisiei privind MCV indică o reîntoarcere a cursului reformelor pe un trend pozitiv accelerat. "În perspectiva raportului din vară vom reuşi să păstrăm acest trend. Evoluţiile din sistemul judiciar se produc în timp şi au nevoie de timp pentru consolidare", a adăugat ministrul român.

Ministrul a subliniat faptul că România sprijină construcţia europeană efectiv. "Prin modul în care a reuşit să construiască securizarea frontierelor, România îşi aduce aportul la această construcţie şi securitatea europeană. Prin progresele înregistrate în cadrul MCV şi activitatea la nivelul consiliului JAI, România îşi aduce aportul la realizarea Programului Stockholm în domeniul Justiţiei şi Afacerilor Interne", a precizat acesta.

Oficialul a declarat că România a investit mult şi eficient în securitatea frontierelor, deci în securitatea europeană în general şi intrarea României în Schengen poate însemna un plus pentru securitatea europeană.

Integrarea României în UE trebuie să reprezinte şi o joncţiune dintre eforturile establishmentului politic european şi clasa politică românească, în scopul consolidării construcţiei europene, a afirmat Predoiu.

Potrivit demnitarului, problema migraţiei ilegale capătă un caracter strategic pentru europeni şi este bine că România se implică în rezolvarea acestei probleme.

Pe de altă parte, migraţia în general trebuie privită şi analizată în contextul general european, iar parte din acest context este deficitul de forţă de muncă din unele state europene, a punctat ministrul român.

Potrivit lui Predoiu, politica României în domeniul cetăţeniei se încadrează în aquisul comunitar şi rezonează cu interesele europene pe termen mediu şi lung.

"Prin modul în care a reuşit să evite un derapaj economic major în ultimii doi ani, România a contribuit la stabilitatea economică a regiunii. Foarte multe investiţii ale firmelor occidentale în România şi-au păstrat stabilitatea şi nivelul afacerilor şi pentru că Guvernul a reuşit oprirea căderii economice şi macrostabilizarea economică", a arătat ministrul.

Ministrul a apreciat că "toate aceste realităţi" trebuie luate în calcul atunci când sunt evaluate contribuţiile României în plan european.

"Este incorect să percepem România exclusiv prin prisma unor probleme structurale pe care încă le mai avem în justiţie, administraţie sau companiile de stat. În justiţie şi combaterea corupţiei s-au făcut reforme grele şi curajoase, care încep să-şi arate primele efecte pozitive, fapt confirmat de raportul Comisiei din februarie", a mai spus Cătălin Predoiu.

Faţă de aceste susţineri, Jacques Barrot (membru al Consiliului Constituţional, fost comisar european pentru Justiţie-n.r.) a subliniat că, în calitate de comisar, a apreciat rezultatele şi progresele constante înregistrate de România în cadrul MCV şi că sunt, de asemenea, de apreciat rezultatele în programul de aderare la Schengen.

În general, participanţii au fost de acord că România a făcut progrese substanţiale în toate domeniile în ultimii ani şi că relaţia franco-română trebuie menţinută la nivel strategic şi consolidată, iar întâlnirile în cadru formal ministerial şi informal, precum cel de faţă, contribuie la realizarea acestui scop, a conchis ministrul Justiţiei.

"În perioada 3-4 mai 2011, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, va efectua o vizită de lucru în Franţa, ce se înscrie în seria demersurilor diplomatice ale demnitarului român în vederea prezentării ultimelor evoluţii în materia reformei în Justiţie, cu impact în ce priveşte evaluarea europeană în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV)", a informat, luni, Ministerul Justiţiei. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Predoiu: România, partener european loial şi interesat de consolidarea construcţiei europene.
 Vizualizări articol: 759 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Predoiu: România, partener european loial şi interesat de consolidarea construcţiei europene0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei