Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 3 mai 2011 - Anul XVI, nr. 102 (4700)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Drăgoi: MFP are bani să plătească împrumuturile scadente în iulie şi fără licitaţia de miercuri

Marţi, 3 Mai 2011 (14:41:53)

Trezoreria are fonduri suficiente pentru a achita împrumuturile în valută scadente în luna iulie, de peste 2,5 miliarde euro, independent de suma care va fi atrasă miercuri la licitaţia de titluri de stat în euro, a declarat pentru MEDIAFAX Bogdan Drăgoi, secretar de stat în Ministerul Finanţelor.

"Sumele tampon constituite de Trazorerie acoperă mai mult decât suma care trebuie rambursată în luna iulie. Nu este nicio presiune de sumă pentru Finanţe la licitaţia de miercuri", a răspus Drăgoi, întrebat de ce Ministerul Finanţelor a setat valoarea indicativă a emisiunii la 600 de milioane euro, în condiţiile în care BNR a eliberat în piaţă 1,3 miliarde euro, iar sumele de plată scadente în iulie depăşesc 2,5 miliarde euro.

Secretarul de stat în MFP a refuzat să dea detalii privind bufferul constituit de Trezorerie, dar nu a negat că cele mai multe încasări din tranşele primite de la Comisia Europeană au fost direcţionate către acest fond tampon.

La sfârşitul lunii iulie 2010, Finanţele au vândut certificate de trezorerie în euro cu scadenţa la un an, de 1,213 miliarde de euro, de trei ori mai mult comparativ cu valoarea programată, de 400 de milioane de euro, la o dobândă de 4,9% pe an.

Cu doi ani în urmă, Trezoreria a atras tot de pe piaţa internă un împrumut sindicalizat de 1,2 miliarde euro, care va avea scadenţă pe 23 iulie.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat la începutul lunii aprilie, că banca centrală a redus rata rezervelor minime în valută pentru a crea lichiditate în piaţă, având în vedere rambursările mari în valută ale Ministrului Finanţelor, dar şi pentru a oferi flexibilitate băncilor în condiţiile evoluţiilor internaţionale.

Isărescu a precizat atunci că suma eliberată în piaţă se ridică la 1,3 miliarde euro.

La sfârşitul săptămânii trecute, Ministerul Finanţelor Publice a anunţat că vrea să atragă, miercuri, 600 de milioane de euro printr-o emisiune de obligaţiuni în euro cu scadenţa la trei ani, această operaţiune fiind al şaselea împrumut în moneda europeană din ultimii doi ani.

Rata cuponului va fi de 4,5%, iar valoarea individuală a unei obligaţiuni de stat denominate în euro este de 50.000 de euro, potrivit prospectului de emisiune.

Surse oficiale au declarat anterior pentru MEDIAFAX că Ministerul Finanţelor Publice va emite pe piaţa internă, la mijlocul acestei săptămâni, titluri de stat în valută cu scadenţa la trei ani.

Scadenţa obligaţiunilor va fi data de 6 mai 2014.

Finanţele a atras în 2009 valută din piaţa internă în sumă de 2,76 miliarde de euro, prin trei operaţiuni. De asemenea, Trezoreria a realizat anul trecut două emisiuni de titluri de stat în valută, în sumă de 2,5 miliarde de euro, din care a rambursat o emisiune realizată în noiembrie 2009, de 1,42 miliarde de euro. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Drăgoi: MFP are bani să plătească împrumuturile scadente în iulie şi fără licitaţia de miercuri.
 Vizualizări articol: 329 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Drăgoi: MFP are bani să plătească împrumuturile scadente în iulie şi fără licitaţia de miercuri0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei