Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 3 mai 2011 - Anul XVI, nr. 102 (4700)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Predoiu a discutat cu şeful Curţii franceze de Casaţie despre sistemul judiciar român-francez

Marţi, 3 Mai 2011 (18:10:46)

Cătălin Predoiu, ministrul român al Justiţiei, s-a întâlnit, marţi, cu Vincent Lamanda, prim-preşedintele Curţii de Casaţie - una dintre cele mai prestigioase instituţii de profil din Europa, a cărei jurisprudenţă influenţează adesea doctrina juridică, pe cea continental europeană şi nu numai.

"Am discutat probleme de funcţionare a sistemului judiciar român/francez şi am prezentat reformele din sistemul judiciar românesc. Casaţia franceză este una dintre cele mai prestigioase instituţii de profil din Europa. Casaţia franceză poate fi un model de dezvoltare pentru Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din România", a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, ministrul Cătălin Predoiu.

Potrivit demnitarului, sediul Casaţiei franceze este prin el însuşi un simbol al importanţei instituţiei în sistemul judiciar şi societate.

"Ar trebui să reflectăm cu toţii la acest lucru şi să acţionăm mai accelerat pentru rezolvarea problemei sediului ICCJ", a subliniat ministrul.

Casaţia franceză, spune ministrul român, conduce un dialog profesional permanent cu Curţile de apel franceze pentru unificarea jurisprudenţei.

"Problema jurisprudenţei unitare este o provocare pentru orice sistem judiciar, inclusiv cel francez. Curţile de apel acceptă rolul asumat al Casaţiei franceze de factor de ghidare a jurisprudenţei şi de unificare a acesteia. Periodic, preşedinţii Curţilor de apel franceze şi conducerea Casaţiei franceze se întâlnesc şi discută unificarea jurisprudenţei. Pe site-ul Casaţiei franceze se publică ghiduri şi metodologii alcătuite de aceasta, instrumente pe care judecătorii Curţilor de apel le folosesc în conturarea unei jurisprudenţe unitare", a explicat ministrul Predoiu.

Totodată, a spus ministrul român, Casaţia franceză îşi publică permanent jurisprudenţa prin editori "cărora le vinde acest drept după reguli prestabilite".

Casaţia franceză dezvoltă un program de dematerializare a procedurilor şi de folosire a semnăturilor electronice, a adăugat oficialul român.

"Am convenit cu primul preşedinte Vincent Lamanda (care este şi preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii din Franţa-n.r.) să se implice în programele de formare profesională dezvoltate de Asociaţia Franco-Română a Juriştilor, pe care am înfiinţat-o la Bucureşti în 2008, împreuna cu ambasadorul Franţei la Bucureşti", a spus ministrul Justiţiei.

De asemenea, Cătălin Predoiu a precizat că a oferit sprijinul Ministerului Justiţiei pentru intensificarea dialogului dintre Casaţia franceză şi ICCJ, dintre CSM francez şi cel român.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, se află într-o vizită de lucru în Franţa, marţi şi miercuri, urmând a se întâlni cu omologul său francez, cu ministrul de Interne, şeful Baroului din Paris, dar şi cu secretarul general pentru Afaceri Europene.

"În perioada 3-4 mai 2011, ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu va efectua o vizită de lucru în Franţa, ce se înscrie în seria demersurilor diplomatice ale demnitarului român în vederea prezentării ultimelor evoluţii în materia reformei în Justiţie, cu impact în ce priveşte evaluarea europeană în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV)", a informat, luni, Ministerul Justiţiei. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Predoiu a discutat cu şeful Curţii franceze de Casaţie despre sistemul judiciar român-francez.
 Vizualizări articol: 418 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Predoiu a discutat cu şeful Curţii franceze de Casaţie despre sistemul judiciar român-francez0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei