Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 3 mai 2011 - Anul XVI, nr. 102 (4700)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

La judecată

Motivele pentru care au fost eliberaţi cei 23 de vameşi şi poliţişti de frontieră de la Siret

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Decizia Curţii de Apel Suceava de a elibera 23 din cei 48 de vameşi şi poliţişti de frontieră de la Siret aflaţi în spatele gratiilor la momentul finalizării rechizitoriului de către procurorii structurii centrale a Direcţiei Naţionale Anticorupţie a stârnit multe întrebări. Atât inculpaţii, rudele acestora, cât şi avocaţii s-au întrebat de ce unii da şi alţii ba. În motivarea încheierii de şedinţă, judecătorul care a intrat în acest dosar a explicat motivele care au stat la baza menţinerii stării de arest preventiv pentru unii dintre inculpaţi şi de ce alţii pot pleca acasă. Pe scurt, decizia de eliberare a celor 23 de persoane, 19 poliţişti de frontieră şi patru vameşi, a fost luată în funcţie de numărul de infracţiuni comise.

 

„Rezonanţa concretă a faptelor s-a atenuat progresiv, până la dispariţia ei”

În motivarea formulată se arată că cei 23 de inculpaţi „au avut o contribuţie relativ restrânsă raportat la întregul ansamblu ilicit, comiţând un număr mai mic de acte materiale ale infracţiunii scop. De asemenea, o parte dintre aceştia au avut o atitudine procesuală sinceră, de recunoaştere şi regret a faptelor comise, ceea ce reflectă faptul că au conştientizat pe deplin consecinţele acţiunilor lor ilicite. Nu în ultimul rând, alături de aceste elemente şi în susţinerea lor se justifică a fi reţinută conduita corespunzătoare în familie şi societate avută anterior comiterii faptelor pentru care sunt cercetaţi”.

Judecătorul a mai arătat că de la data luării măsurii arestării preventive au trecut trei luni, iar impactul negativ avut în rândul comunităţii din care fac parte a scăzut. Mai exact, judecătorul a considerat că în acest interval de timp, „rezonanţa concretă a faptelor în mediul în care aceştia trăiesc s-a atenuat progresiv, până la dispariţia ei”.

 

Activitatea vameşilor, „de mai mică importanţă şi gravitate”

Magistratul a punctat şi situaţia celor patru vameşi, Sorin Constantin Şcladan (41 de ani), din Suceava, Nicu Cezar Schipor (38 de ani), din Siret, Lazăr Ungureanu (45 de ani), din municipiul Suceava, şi Simion Coroliuc (43 de ani), din Siret.

„Aceştia sunt cercetaţi exclusiv pentru comiterea infracţiunilor de dare de mită, activitatea astfel desfăşurată fiind de mai mică importanţă şi gravitate, fiind percepută ca atare de către comunitatea din care ei fac parte”, se arată în motivarea încheierii de şedinţă de vineri, 29 aprilie.

Magistratul consideră că prin diminuarea impactului social negativ menţinerea stării de arest preventiv nu se mai justifică, iar cei 23 de inculpaţi pot fi judecaţi şi în stare de libertate.

În cazul acestora s-au dispus însă o serie de obligaţii, printre care acelea de a se prezenta la instanţe şi la poliţie ori de câte ori sunt chemaţi, de a nu deţine şi a nu folosi arme şi de a anunţa orice schimbare de domiciliu.

 

Aurel Anea rămâne în arest ca urmare a „rolului său important în cadrul grupului”

În motivarea amintită se arată şi motivele pentru care ceilalţi 25 de inculpaţi, în frunte cu comisarul-şef Aurel Anea, fost şef al Punctului de Trecere a Frontierei Siret, rămân după gratii.

„Amploarea activităţii desfăşurate, reliefate prin numărul mare de acte materiale comise, şi implicit beneficiile materiale mai ridicate obţinute în dauna legii, grupul infracţional pe care şi l-au creat, perseverenţa infracţională, urmările produse, constituie şi la acest moment, prin ele însele, probe că lăsarea în libertate prezintă un pericol pentru ordinea publică, chiar dacă ele nu vin în concurs cu conduita corespunzătoare în familie şi societate, avută anterior săvârşirii presupuselor fapte”, a arătat judecătorul Curţii de Apel Suceava.

O atenţie specială îi este acordată lui Aurel Anea. Acesta are mai puţine acte de luare de mită, dar judecătorul crede că nu este oportună eliberarea sa alături de ceilalţi 23 de inculpaţi.

„Chiar dacă în sarcina sa s-a reţinut un număr restrâns de acte materiale ale infracţiunii scop, activitatea concretă desfăşurată şi rolul său important în cadrul grupului conferă şi în continuare lăsării sale în libertate un pericol concret pentru ordinea publică”, a arătat magistratul Curţii de Apel Suceava.  

 

Astăzi se judecă recursul

Soluţia pronunţată de Curtea de Apel Suceava, privind punerea în libertate a 23 de persoane şi menţinerea după gratii a celorlalte 25 arestate în cazul Siret, nu este definitivă.

Astăzi, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va judeca recursurile depuse de procurorii DNA. Dacă decizia luată la Suceava se va menţine, cei 23 de inculpaţi vor fi liberi diseară.

La un pas de libertate se află următorii poliţişti de frontieră: agent-şef Constantin Gheorghe Lavric (39 de ani), din comuna Frătăuţii Vechi, agent principal Fănel Florin Rădăcină (42 de ani), din municipiul Rădăuţi, agent principal Vasile Adrian Bălici (29 de ani), din Vicovu de Sus, agent-şef adjunct Adrian Holcă (33 de ani), din comuna Pătrăuţi, agent Elena Cozminiuc (44 de ani), din municipiul Rădăuţi, agent-şef Cristian Filipoaia (37 de ani), din municipiul Suceava, agent Andrei Ciobanu (25 de ani), din municipiul Suceava, agent principal Virgil Jităriuc (42 de ani), din municipiul Rădăuţi, agent-şef Florin Sticleţ (36 de ani), din municipiul Rădăuţi, agent principal Cristian –Teodor Nicolovici (31 de ani), din municipiul Rădăuţi, agent-şef principal Marcel Coroi (48 de ani), din Măriţei-comuna Dărmăneşti, agent principal Daniel Barbă (32 de ani), din municipiul Rădăuţi, agent-şef adjunct Dănuţ-Dumitru Neagu (40 de ani), din Suceava, agent George Slevoacă (25 de ani), din comuna Cacica, agent Gheorghe Neamţu (28 de ani), din municipiul Fălticeni, agent-şef Rodica Nichiforiuc (45 de ani), din municipiul Rădăuţi, agent-şef principal Romis Vasile Luchean (32 de ani), din comuna Dorneşti, subinspector Bogdan Constantin Rurac (27 de ani), din municipiul Suceava, şi agent-şef principal Sorin Doru Strugar (42 de ani), din Suceava.

În aceeaşi situaţie se regăsesc şi cei patru vameşi, respectiv Sorin Constantin Şcladan, Nicu Cezar Schipor, Lazăr Ungureanu, şi Simion Coroliuc.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Motivele pentru care au fost eliberaţi cei 23 de vameşi şi poliţişti de frontieră de la Siret.
 Vizualizări articol: 927 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.7 din 9 voturi
Motivele pentru care au fost eliberaţi cei 23 de vameşi şi poliţişti de frontieră de la Siret2.759

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ce sa mai vorbim??? trimis de
( 3 mai 2011, 12:18:28
Fara de prisos... hatie, coruptie,spagi, etc... caracterizeaza atat statul roman cat si oamenii de rand...
2.   Hai cu jula trimis de
( 3 mai 2011, 12:52:04
Dupa ce am vazut deciziile judecatorului imi dau seama ca in tara asta trebuie sa fii prost sa nu furi. Vamesul sucevean are ap cu 3 camere in G Enescu, vila pe Marasesti mai sus de autogara, casa de vacanta la Malini, alt apartament in G Enescu langa aprozarul Rosu, terenuri, 2 masini, la control i-au gasit 28.000 euroi in casa. Nevasta-sa e casnica iar el e bugetar, nu are alte afaceri. Pentru toate hotiile astea el face 3 luni de arest preventiv si dupa aia i se vor da inca 2 ani cu suspendare?!? Daca aveti ocazia furati fratilor cat puteti ca se poate, judecatorii romani sunt prietenosi cu hotii.
3.   Hotie trimis de
( 3 mai 2011, 13:44:36
cred ca cea mai mare pedeapsa decit arestarea,condamnarea, ar fi confiscarea averii pt.cei ce nu o justifica......cu ce ne incalzeste pe noi ca el sta inchis, dupa ce iese are cu ce trai si tot noi, cei ce vorbim prin spate, nu avem nimic, raminem cu vorbele.......
4.   Corect trimis de
( 3 mai 2011, 13:55:47
E foarte normal sa fie judecati in stare de libertate.
Pe de alta parte, cred ca daca vor fi gasiti vinovati, trebuie sa le ia si chilotii de pe ei ca sa se recupereze prejudiciul si sa-i bage si la zdup.
5.   Comentariu trimis de
( 3 mai 2011, 14:36:17
SUNT PERSOANE CARE DEPAPIDEAZA STATUL DE MII, SUTE, MILIOANE DE EURO SI SUNT JUDECATI BINE MERCI IN JUDECATA SI ISI DUC SI MAI DEPARTE AFACERILE...SI IN CAZUL SIRET SUNT MULTI CARE DOAR AU EXECUTAT ORDINELE, PENTRU CA TREBUIA SA COLABOREZI CU EI, K EI SUNT SEFII...NISTE PERSONAJE MICI PE LANGA DESTINATARII FINALI...NU CONTRAZIC PE NIMENI K UNII AR AVEA VILE, MASINI SI ALTE BUNURI... DAR SUNT SI OAMENI CARE SUNT LA INCEPUT POATE DE CARIERA, SAU PARINTI CARE AU COPII ACASA SI ASTA A FOST O LOVITURA FOARTE DURA DIN CARE IES CU SECHELE PE TOATA VIATA. PENTRU CA NU E O GLUMA SA STAI IN AREST 3 LUNI DE ZILE, POATE MAI MULT. TRAIM INTR-O TARA IN CARE SPAGA NU SA INVENTAT IN VAMA SIRET SAU IN ORICARE ALTA VAMA DIN ROMANIA...SPAGA O DAM DE LA INFIRMIERA DIN SPITAL PANA LA CELE MAI INALTE FUNCTII DIN STAT...DIFERA DOAR VALOAREA EI...SI ERA INTR-UN TIMP O RECLAMA LA TV...SA NU MAI DAM SPAGA PENTRU CA NOI FAVORIZAM ACEST PROCES...DOAR K NU S-A FACUT MARE CAMPANIE PE SUBIECTUL ASTA...SE DADEA O AMARATA DE RECLAMA PE OTV
6.   Balanta trimis de
( 3 mai 2011, 15:01:18
Sa analizam corect situatia . Au gresit - sa plateasca . Pe masura greselii !!! Dar am impresia ca totul e un joc murdar in interesul unora . Toata regia cu sirene,elicoptere,autocare,tel etc cred ca a costat mai mult decat ceea ce li se imputa . Din nefericire ei vor plati si pacatele altora......
7.   Asta-i justitia trimis de
( 3 mai 2011, 16:22:55
Sincer raman complet surprins de motivarea justitiei...eu inteleg ca daca ai furat o gaina primesti aceeasi pedeapsa,tratament, cu cel care a furat 10 gaini...atunci unde mai e dreptatea...iar cu opinia publica...lumea intotdeauna va vb pe la colturi indiferent ca a trecut o sapt sau un an.Cred ca pe 70% ii cunosc...imi pare rau pentru ei...mai mult pentru cei tineri care nu au nimic si trag la fel cu totii...dar un lucru vreau sa-l afirm cu tarie...CAPUL SUS BAIETI...VIATA MERGE MAI DEPARTE.
8.   Mafia trimis de
( 3 mai 2011, 18:24:45
asta e aabia MAFIE.cum adica vamesii aveau cea mai mica vina si le-au dat drumil???pai spuneau ca un politist lua pe tura 7-8000 lei,iar un vames 20000.care e vina mai mare?si nu e tot mita indiferent de suma?eram sigur ca bagabonzii astia au relatii si scapa iar cei mici o sa pklateasca ca pe avocatul din oficiu il doare-n palarie care scapa,el i-si ia banul si atat.nu ma-r mira deloc ca pe vamesi sa-i vedem saptamana viitoare din nou la PRODUS, SCUZE,serviciu..tara lui papura-voda.
9.   Mafia trimis de
( 3 mai 2011, 18:29:55
acuma cand se vad liberi mananca rahat ca erau conditii proaste in arest,ca ii ancheta dupa 60 de ore de nesomn.ia daca ii puneai sa stea la produs 6 zile non-stop sa vad daca se plangea vreo unul.dar asa o mizeri e in tara asta de mie scarba.ANEA sia dat ieri demisia.pai de ce tocmai ieri?poate in mintea lui aia bolnava se gandea ca se intoarce la muls vaca,numai asa imi explic cum de a astepatat 3 luni.ei nu sunt sanatosi,pt.bani si libertate ar vinde-o si pe masa.
10.   JUSTITIA ROMANA trimis de
( 3 mai 2011, 21:23:17
EU PANA LA URMA NU AM MAI INTELES CINE E REGINA??? LA CINE AJUNGEA GROSUL DE BANI PE CARE DNA-UL SUSTINE CA II STRANGEAU VAMESII SAU POLITISTII?? LA POLITITSTII DE RAND CA MAREA MAJORITATE A CELOR IMPLICATI NU AJUNGEA SIGUR.
ASTA E , PLATESC ACUM NISTE FRAIERI CARE AU PICAT DE GASTE IN JOCUL UNOR NENOROCITI CARE PROBABIL STAU SI RAD ACUM DE EI. DAR DUMNEZEU E MARE SI ARE GRIJA DE TOATA LUMEA. CEL MAI NASOL E CA EI VOR PLATI SI PT ALTII SI NOI NU VOM AFLA NICIODATA CARE ERAU ADEVARATII VINOVATI CARE AR FI TREBUIT SA FIE IN CAPUL LISTELOR DE ACUZATI. ASTA E TARA LUI BASELU' VODA.
11.   Solutia e o revolutie[adevarata] trimis de
( 3 mai 2011, 22:14:55
pe timpul epocii de aur ,furau tot ei.acum tot ei fura,tot ei fac greve,tot ei taie si spanzura.afara din serviciu cu totii,confiscat absolut ce reiese ca e dobandit din afara salariului de bugetar si pedepsiti cu maximum de pedeapsa.asta va arata ca traim intro tara democrata.
12.   Cata rautate trimis de
( 3 mai 2011, 22:57:36
oameni buni,cine stie sa ne spuna cui le luau banii politistii,cui se vindeau tigarile si daca cei care le-au transportat si au castigat de pe urma lor ,cetatenii de rand adica, mituitorii conform codului penal,au patit ceva.danut 70 se agita ca un pepsi.vad ca le stii pe toate.poate ma lamuresti cumva!
13.   Vorbe fara rost... trimis de
( 3 mai 2011, 23:32:13
cateva observatii:
1. e clar ca vamesii au facut mai multi bani ca politistii din spaga ... treaba e ca nu au "picat";
2. domnule EDD2011, nu cred ca a stat cineva cu pistolul la capul unui politist ca sa ia spaga, hai sa nu victimizam niste infractori. daca ar fi avut careva coloana vertebrala si il deranja spaguta, cred ca s-ar fi gasit un loc in aceeasi institutie unde sa nu incaseze. dar sunt sigur ca era bataie pe locurile astea din punctul de trecere.
3. din momentul asta poate sa le dea drumul ... cred ca o sa apara in curand niste sentinte
14.   Ce aş vrea să ştiu trimis de
( 4 mai 2011, 12:35:04
Nu lista celor eliberaţi ci persoana de la capătul firului, cea care valorifica "recolta" din teren! Că au luat şpagă ? Aşa se rezolvă lucrurile în Românica! Nu credeţi ca ar trebui să apară în boxă şi cei care au dat ?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei