Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 23 feb 2011 - Anul XVI, nr. 44 (4642)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Patronatele din agricultură îi cer lui Băsescu să se implice în realizarea unei strategii în domeniu

Miercuri, 23 Februarie 2011 (15:20:32)

Federaţia Naţională a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR) şi federaţia Agrostar solicită preşedintelui Traian Băsescu să "revitalizeze" comisia prezidenţială de agricultură, care să realizeze o strategie pentru acest sector.

Potrivit celor două federaţii, demersul vine ca urmare a faptului că până în prezent Ministerul Agriculturii "s-a dovedit incapabil să pună la punct o strategie coerentă", care să conducă la relansarea agriculturii.

"Astfel, s-a ajuns în situaţia ca în România anului 2010 să existe circa 3 milioane de hectare teren arabil nelucrat. Producţiile medii pe terenurile lucrate sunt în jur de 3 tone de grâu la hectar, aproximativ 4 tone de porumb la hectar, iar la rapiţă şi floarea soarelui în jur de 1,6 tone la hectar", se arată într-un comunicat semnat de cele două federaţii.

Patronatele susţin că din aproape 3 milioane hectare teren arabil amenajate pentru irigat în anul 1989 România a "reuşit" anul trecut să irige doar 70.000 de hectare.

"În ultimii 10 ani, mai mult de 500.000 de hectare au fost vândute străinilor, care în cea mai mare parte l-au lăsat în paragină, cu speranţa că îl vor vinde la preţuri mult mai mari în viitor. În această perioadă, cercetarea agricolă românească a ajuns în pragul colapsului şi multe specializări din liceele de profil agricol au dispărut, tinerii nefiind încurajaţi să urmeze astfel de specializări", se arată în comunicat.

Din aceste motive, România a devenit un importator constant şi masiv de produse agroalimentare, preţurile de cost ale produselor agricole autohtone sunt mai mari decât ale celor de import, oferta de produse agroalimentare româneşti în marile magazine este din ce în ce mai mică, iar importurile de produse alimentare devin "o povară greu de suportat", conform sursei citate.

FNPAR şi Agrostar apreciază că o strategie pe termen mediu şi lung, cu un buget adecvat, ar putea să ducă, în circa 10 ani, la dublarea producţiilor medii la hectar, ajungând în acelaşi timp să nu mai existe teren arabil nelucrat.

"Astfel, agricultura ar asigura cetăţenilor alimente suficiente, bune calitativ, la preţuri rezonabile, iar agricultorilor venituri decente în măsură să susţină continuarea activităţilor lor. De asemenea, România ar avea posibilitatea să fie un exportator important de produse agricole atât pe piaţa europeană, cât şi pe cea internaţională", mai spun reprezentanţii fermierilor. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Patronatele din agricultură îi cer lui Băsescu să se implice în realizarea unei strategii în domeniu.
 Vizualizări articol: 526 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Patronatele din agricultură îi cer lui Băsescu să se implice în realizarea unei strategii în domeniu0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei