Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 23 feb 2011 - Anul XVI, nr. 44 (4642)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

DNA: Mita, denumită "coffee", era "tradiţie" la Albiţa, poliţiştii o primeau şi fără să ceară

 

Mita era denumită "coffee" şi era "tradiţie" la Vama Albiţa, astfel că poliţiştii de frontieră o primeau de la aproape fiecare trecător sau comerciant şi dacă nu cereau, sumele primite fiind între 10 lei şi 100 de euro, se arată în referatul procurorilor DNA cu propunerea de arestare preventivă.

Procurorii anticorupţie notează în referat că la Vama Albiţa se respecta "tradiţia", ca şi în celelalte puncte vamale cercetate până în prezent, astfel că poliţiştii de frontieră primeau mită de la aproape fiecare trecător sau comerciantşi dacă nu o cereau.

La Vama Albiţa, mita era denumită "coffe", iar sumele pe care le plăteau cei interesaţi erau de obicei de 10 lei pentru simpla aplicare a ştampilei, putând ajunge până la 100 de euro.

La fel ca şi în cazul altor vămi, banii erau preluaţi din paşaport, colectaţi la sfârşitul turelor şi redistribuiţi uniform tuturor celor implicaţi în grupare, se mai arată în referatul procurorilor.

În cele mai multe situaţii era vorba de a permite introducerea în ţară a unor cantităţi de produse accizabile, în general ţigări, peste limita legală. De multe ori, mita era pretinsă doar pentru simpla îndeplinire a atribuţiilor de serviciu, adică aplicarea ştampilei de tranzit a frontierei de stat.

Procurorii mai arată că, de regulă, "tariful" era cunoscut de cei care ofereau mită, respectiv 10 lei pentru simpla aplicare a ştampilei. În cazul unor situaţii speciale, cum ar fi lipsa unor documente, nereguli privind viza, documentele auto sau marfă, ori de introducerea în ţară a unor cantităţi mai mari de produse, tariful creştea direct proporţional cu "riscul" la care se expune poliţistul de frontieră prin încălcarea atribuţiilor de serviciu. În aceste cazuri, sumele de bani pretinse şi luate cu titlul de mită ar fi fost între 10 şi 100 de euro, respectiv între 50 şi 200 de lei.

Actele de corupţie nu erau comise în mod individual, ci în baza unei înţelegeri prealabile între toţi participanţii la activităţile infracţionale, existând chiar o "metodologie" stabilită între aceştia cu privire la colectarea sumelor primite cu titlu de mită sau împărţirea acestor sume, fiecare dintre cei implicaţi infracţional asumându-şi anumite sarcini. Sumele de bani erau periodic colectate de şefii de tură şi împărţite la finalul turei de serviciu, activitate cunoscută şi tolerată chiar de către şeful PTF Albiţa Daniel Corban, mai notează procurorii.

Mai mult, Daniel Corban, folosindu-se de funcţia de conducere pe care o deţinea, proteja activitatea infracţională desfăşurată de lucrătorii de poliţie în PTF Albiţa, primind în schimbul acestei protecţii diferite sume de bani cu titlu de mită, de la subalternii din fiecare tură de serviciu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului DNA: Mita, denumită "coffee", era "tradiţie" la Albiţa, poliţiştii o primeau şi fără să ceară.
 Vizualizări articol: 1422 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 2 voturi
DNA: Mita, denumită "coffee", era "tradiţie" la Albiţa, poliţiştii o primeau şi fără să ceară4.552

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   * trimis de
(23 feb 2011, 11:37:52
Constituţia României nu l-a prevăzut pe T . Băsescu
Nici magraonul Flutur n-a fost în vreo conştiinţă bucovineană
Românii dau năvală să’l dezgroape pe Ceauşescu
Să intre ei în mormânt , să scape de prigoană

Târâş prin cioburi de amintiri ce ne rănesc prezentul
Printr’un festival al morţii lente ... ne ducem traiul
Ne ducem ... pe spirală’n jos blocându’ne subconştientul
Într’o suferinţă ce retrogradează orgoliile , amăgindu’ne că’i Raiul

Parcă am un autobuz parcat pe cap ... de’atâta trădare
Îmi trăiesc viaţa într’un singur fel ... prin uitare
2.   Pupincuristii...... trimis de
(23 feb 2011, 18:31:44
mancati rahat in presa.au arestat gastele,in vami se da,ia spaga incontinuare.toti reporterii sunteti pupincuristi ai puterii.banii ajung acolo unde trebuie
3.   Comentariu trimis de
(25 feb 2011, 16:56:59
MARE PORK MARE DREPTATE AI . MAI ABCDAR MAMA TA TOT POET A FOST
4.   Comentariu trimis de
(25 feb 2011, 16:59:05

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei