Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 23 feb 2011 - Anul XVI, nr. 44 (4642)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sănătate „pe cartelă”

Laboratoarele de analize medicale nu mai fac teste gratuite pentru pacienţii asiguraţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Laboratoarele de analize medicale sucevene aflate în relaţii contractuale cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava au terminat fondurile alocate pentru testarea gratuită a bolnavilor. Cu mici excepţii, în momentul de faţă, pacienţii cu bilet de trimitere de la medic, indiferent că este vorba de gravide, copii sau persoane care reprezintă cazuri de urgenţă, sunt refuzaţi la analizele plătite de stat din cauza lipsei de bani din sistem. Fiindcă nu ştiu când şi dacă vor mai primi fonduri, laboratoarele nu mai fac în această perioadă nici măcar programări.

Statul fără rost pe la uşile laboratoarelor de analize medicale a revenit în actualitate în primele zile ale lui februarie, odată cu epuizarea bugetului repartizat de CAS Suceava, mult mai mic comparativ cu cel de anul trecut, din aceeaşi perioadă. În aceste condiţii, bolnavii s-au văzut din nou în situaţia de a fi respinşi dacă nu se află înscrişi pe listele de aşteptare, care se întind deja până în martie inclusiv. Ca şi cum nu ar fi fost de-ajuns, pentru luna aprilie, nici un laborator de analize medicale nu mai face programări, deoarece nu se cunoaşte încă bugetul pentru 2011.

 

Pacienţii, supăraţi că trebuie să  aştepte pentru a afla de ce boală suferă

Situaţia dificilă legată de tergiversarea efectuării analizelor medicale gratuite i-a nemulţumit peste măsură pe pacienţii suceveni, supăraţi că trebuie să aştepte când vine vorba de a-şi monitoriza starea de sănătate sau de a afla de ce boală suferă.

Cei mai disperaţi sunt, însă, oamenii care n-au bani să-şi plătească analizele şi cărora nu le rămâne decât să bombardeze autorităţile sanitare locale cu petiţii. „Am un set de analize pe care medicul de familie mi le prescrie gratuit doar o dată pe an, însă, deşi am trimitere de la el, nu am unde să mi le fac. Am luat la rând toate laboratoarele din oraş. Mi-au spus să mai încerc ba peste o lună, ba peste două, dar atunci biletul de la doctor nu mai este valabil, iar altul nu mai primesc”, îşi plânge oful Aglaia M., de 70 ani, din Suceava.

„Mi-e rău de câteva zile, iar autorităţile îşi bat joc de mine şi de sănătatea mea. Nu ştiu de ce mai plătesc asigurări dacă tot nu beneficiez de nimic. Mi-au zis să mai aştept cu analizele, dar eu acum am nevoie de un diagnostic”, mărturiseşte Alina C., de 38 ani, din Suceava.

 

Medicii confirmă dezastrul

Medicii confirmă dezastrul legat de analizele decontate de CAS şi spun că lipsa fondurilor nu îi lasă să-şi trateze bolnavii aşa cum le-o cere profesia şi legislaţia în vigoare.

„Avem cazuri de pacienţi cronici, cum ar fi diabeticii, care au nevoie de investigaţii periodice şi care trebuie să meargă la spital cu analizele gata făcute. Şi le-au făcut până la urmă cu bani, fiindcă altfel pierdeau internarea, iar sumele pe care le-au plătit sunt foarte mari. Noi nu abuzăm de prescripţiile pentru analize, însă sunt situaţii când afecţiunea bolnavului şi controalele pe care aceştia trebuie să şi le facă regulat ne forţează să le dăm trimitere la un anumit interval de timp. Nici nu avem cum să le dăm un tratament dacă nu le monitorizăm boala de care suferă. Pe de altă parte, sunt pacienţi cu tot felul de simptome, afecţiuni acute, care sunt programaţi de laboratoare, pentru analize, peste o anumită perioadă. Dar, atunci, investigaţiile nu-şi mai au rostul, sunt tardive”, explică dr. Irina Badrajan.

 

„99% din sumele alocate de CAS erau gata încă din prima zi”

Problema fondurilor îi apasă şi pe reprezentanţii unităţilor de profil, care au ajuns iar în situaţia de a nu-şi mai onora toţi pacienţii.

„La noi, ponderea analizelor decontate de CAS este destul de mică, pentru că oamenii s-au obişnuit că este o unitate sanitară privată. Nu suntem atât de afectaţi ca celelalte laboratoare, întrucât bugetul alocat nouă nu este aşa de mare. Totuşi, dacă în ianuarie a fost bine, în februarie fondurile s-au epuizat în primele două zile ale lunii. Practic, 99% din sumele alocate de CAS erau gata încă din prima zi. Este dificil, fiindcă sunt bolnavi cu situaţii sociale şi financiare delicate”, a spus dr. Ştefan Puşcaşu, managerul de la Bethesda.

 

Majorarea bugetului, soluţia pentru ieşirea din criză

Sistemul de sănătate „pe cartelă”, cu efectuarea de analize medicale gratuite la momentul oportun doar pentru o categorie restrânsă de persoane şi cu liste lungi de aşteptare pentru celelalte, nu pare să aibă o rezolvare imediată. Bolnavii ar putea fi scutiţi de statul pe la uşi pentru analize medicale gratuite doar în cazul în care bugetul alocat Sănătăţii în 2011 va fi majorat, ipoteză care este însă puţin probabilă în contextul actualei crize economice.

Ieri, purtătorul de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate Suceava, Anda Sălăgean, a arătat că în primul trimestru al lui 2011 s-au prelungit prin acte adiţionale contractele încheiate în anul 2010 cu laboratoarele de analize medicale din judeţ. Ea a explicat că bugetul alocat pentru trimestrul I al anului curent este de 456.707 lei, sumă ce reprezintă aproximativ 78% din media trimestrială a anului 2010. Aceşti bani au fost repartizaţi proporţional la cele nouă laboratoare din judeţ şi împărţit în mod egal pe fiecare lună a trimestrului, valoarea lunară fiind de 152.236 de lei, a completat responsabilul de relaţiile cu presa al CAS.

 

Explicaţiile oferite de CAS

Anda Sălăgean a precizat că în conformitate cu legislaţia în vigoare unităţile de profil „au obligaţia de a se încadra în valoarea lunară a actului adiţional” şi a adăugat că, până la această dată, două laboratoare de analize medicale au transmis adresă la CAS Suceava prin care au anunţat epuizarea fondurilor alocate pentru luna februarie, respectiv SC Bethesda şi Laborator Dr. Groza M. - Dr. Moga A..

„Începând cu data de 1 aprilie, Casa de Asigurări de Sănătate va încheia contracte pentru anul 2011 cu laboratoarele de analize medicale care vor îndeplini condiţiile stabilite prin Contractul cadru şi Normele de aplicare a acestuia pentru anul 2011 şi vor fi repartizate sumele care vor fi alocate pentru anul 2011”, a conchis purtătorul de cuvânt al CAS Suceava.

Potrivit legii, persoanele asigurate pot beneficia de analize medicale gratuite pe baza unui bilet de trimitere emis de medicul de familie sau medicul specialist, în concordanţă cu diagnosticul stabilit.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Laboratoarele de analize medicale nu mai fac teste gratuite pentru pacienţii asiguraţi.
 Vizualizări articol: 1182 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.3 din 6 voturi
Laboratoarele de analize medicale nu mai fac teste gratuite pentru pacienţii asiguraţi3.356

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Corect! trimis de
(23 feb 2011, 14:27:16
Foarte bine ca nu mai este mocaiala. Toti pensionarii faceau GRATIS analizele medicale si de 2-3 ori pe luna, iar cand mergem noi bugetarii la analize NU mai erau fonduri .
Sa plateasca si pensionarii o parte din acestea!!!
2.   Eheee, Monitorule! Sa va fie rusine! trimis de
(23 feb 2011, 15:41:36
Cenzurati ce nu va cunvine!? N-am sa mai scriu, promit!
3.   Comentariu trimis de
(23 feb 2011, 18:20:21
Se supara nenea Balanel daca se scrie ceva ce e impotriva "interesului de partid si de stat". Si daca se supara isi ia poza care sta de doi ani la subsolul paginii. Si asta nu e nimic...dar ia si subventia pentru acest vestit cotidian de informator (pardon) informare in masa. Hai sa vad daca publicati asta!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei