Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 23 feb 2011 - Anul XVI, nr. 44 (4642)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Guvernul alocă 900.000 lei pentru sprijin consular şi evacuarea cetăţenilor români din Libia

Miercuri, 23 Februarie 2011 (15:18:35)

Guvernul a decis alocarea a 900.000 lei pentru sprijin consular şi evacuarea cetăţenilor români din Libia, ambasada României din Tripoli primind până în prezent 220 cereri de evacuare din partea românilor aflaţi în această ţară, a anunţat, miercuri, ministrul de Externe, Teodor Baconschi.

Alocarea fondurilor a fost decisă în şedinţa de miercuri a Guvernului.

Potrivit datelor prezentate de ministru, la acest moment sunt cunoscute şi luate în evidenţă 17 firme şi companii din Libia care au angajaţi români, un grup de 15 petrolişti de pe o platformă sunt în aşteptarea paşapoartelor şi a deciziei companiei privind oportunitatea evacuării, un alt grup de 6 români angajaţi ai unei companii suedeze s-au adăpostit în casa unui libian după atacarea şi incendierea capusului în care erau cazaţi, iar 3 români salariaţi ai altei companii au fost asediaţi în campusul firmei din oraşul Bengazi, zonă de maximă insecuritate. Ulterior, aceştia şi alţi 200 de străini au înnoptat în curtea unui libian angajat al companiei respective.

"Tarom va duce un avion de circa 200 de locuri în Malta, iar Ministerul Apărării va obţine survol pentru Tripoli şi va face ulterior, în zilele următoare, o navetă între Tripoli şi Malta, pentru că avem probleme pentru autorizaţia de survol pentru liniile civile. Există probleme de comunicare din cauza că nu funcţionează internetul , telefonia mobilă, uneori chiar şi cea fixă, de aceea este greu să se ia legătura cu românii. La ora actuală celula de criză din MAE, cât şi ambasada stă în legătură cu companiile unde sunt angajaţi românii, cât şi cu familiile acestora în încercarea de a transmite date despre plecarea şi aterizarea acestor curse charter. Mulţi dintre români se află şi la 1.000 kilometri distanţă de Tripoli şi în condiţiile date este greu să le asiguri siguranţa transferului de acolo, prin urmare cred că în anumite situaţii este preferabil ca oamenii să rămână pe loc şi să aştepte, aşa cum sperăm, oprirea oricărei violenţe şi găsirea unei soluţii politice la situaţia din Libia", a spus Baconschi.

Întrebat de jurnalişti când crede că toţi aceşti români aflaţi în Libia vor ajunge acasa, ministrul a afirmat că este greu de făcut o estimare şi că speră ca, în următoarele zile, cât mai multe persoane să poată ajunge la Tripoli, să treacă prin Malta şi să vină acasă, adăugând însă că sunt şi persoane care "deocamdată nu vor să vină".

"Au fost locuri pe curse de linie care au mai zburat la avioane bulgăreşti, turceşti, ambasada le-a comunicat «vedeţi că sunt 8 locuri, 16 locuri pe cursa cutare sau cutare», dar nu s-au prezentat. Noi sperăm acum că, plecând cu avionul acolo, să îi ajute şi psihologic, să le dea un impuls în plus, spunînd «ok, avionul Tarom este aici sau avionul militar». Va fi un om în aeroportul din Tripoli permanent, într-un fel de «colţ românesc, meeting point», unde se vor putea strânge. Şi alte state care vor să-şi evacueze cetăţenii au procedat la fel", a arătat Baconschi.

Ministrul de Externe a declarat anterior că 80 de cetăţeni români din Libia au plecat marţi din această ţară, iar o cursă charter a Tarom este în pregătire pentru a ajunge în cursul zilei, sau joi, la Tripoli pentru noi evacuări.

Ministrul a mai spus că pe lângă cei 80 de români care au părăsit Libia marţi mai există un grup care a plecat din această ţară cu un avion bulgar.

Potrivit reprezentanţilor MAE, este vorba despre un grup de patru persoane, toţi ajungând în ţară cu bine.

În ceea ce priveşte cursa pregătită pentru a pleca în această ţară, ministrul a spus că este vorba despre un avion de mari dimensiuni şi că operaţiunea va fi efectuată pe cheltuiala Guvernului.

Din evidenţele Ambasadei României, în Libia se află un număr de aproximativ 500 de cetăţeni români.

Până la acest moment, la nivelul Ambasadei României la Tripoli au fost înregistrate 450 de cereri de asistenţă consulară şi informaţii din partea cetăţenilor români care se află în Libia. Dintre acestea, 220 au fost solicitări de informaţii privind modalitatea de părăsire a zonei.

Numeroase ţări, între care Franţa, Germania, Olanda, Marea Britanie, Statele Unite sau China, au anunţat, marţi, că trimit avioane şi nave în Libia pentru a-şi repatria cetăţenii, în urma violenţelor din această ţară.

Violenţele izbucnite în timpul revoltei împotriva regimului libian s-au soldat cu 300 de morţi, dintre care 242 sunt civili şi 58 sunt militari. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Guvernul alocă 900.000 lei pentru sprijin consular şi evacuarea cetăţenilor români din Libia.
 Vizualizări articol: 526 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Guvernul alocă 900.000 lei pentru sprijin consular şi evacuarea cetăţenilor români din Libia0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei