Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 23 feb 2011 - Anul XVI, nr. 44 (4642)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

ANAR: Hărţile de hazard la inundaţii de la nivelul bazinelor hidrografice, elaborate în 2012

Miercuri, 23 Februarie 2011 (13:57:39)

Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR) informează că până la 31 decembrie 2012 vor fi elaborate hărţile de hazard la inundaţii de la nivelul bazinelor hidrografice, care vor indica cu precizie extinderea zonei inundate, vor oferi date privind viteza apei şi adâncimea apei în viitură.

Până în acest moment, Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR) a accesat peste 20 milioane de euro, sumă reprezentând valoarea celor şase contracte de finanţare semnate în cadrul proiectelor intitulate "Planul pentru prevenirea, protecţia şi diminuarea efectelor inundaţiilor", proiecte care se derulează la nivelul bazinelor hidrografice Crişuri, Banat, Siret, Mureş, Someş-Tisa, Buzău-Ialomiţa. Din această sumă, 1,75 milioane de euro au fost deja cheltuiţi, iar 11 milioane de euro au fost alocaţi pentru anul 2011 (din care 80 la sută fonduri de la UE şi 20 la sută fonduri de la buget), urmând ca restul sumei să fie alocată în anul următor.

Pentru bazinul Prut-Bârlad, cererea de finanţare a fost depusă spre aprobare la Bruxelles, întrucât constă atât în realizarea master-planului şi elaborarea hărţii de hazard la inundaţii pentru bazinul hidrografic Prut-Bârlad, precum şi realizarea unor lucrări de apărare împotriva inundaţiilor, fiind o lucrare a cărei valoare (67 milioane de euro) are nevoie de aprobare de la Comisia Europeană.

Pentru celelalte patru bazine hidrografice rămase, respectiv Olt, Jiu, Argeş-Vedea şi Dobrogea Litoral, cererile de finanţare vor fi aprobate ulterior. Valoarea totală pentru aceste proiecte în perioada 2011-2012 prin AXA 5 POS MEDIU este în jur de 40 de milioane de euro.

Proiectele "Planul pentru prevenirea, protecţia şi diminuarea efectelor inundaţiilor" au fost iniţiate de către Administraţia Naţională "Apele Române" încă din anul 2005, fiind încheiate contracte pentru opt bazine hidrografice în valoare de 143 milioane de lei (bani de la buget), din care au fost alocaţi de la bugetul de stat doar 18 la sută din valoarea contractată. Până în prezent, s-au efectuat astfel de zboruri în bazinele hidrografice Jiu, Ialomiţa - Buzău, Olt, Crişuri, Mureş, Banat, Someş - Tisa. Obiectivul întregului program este reducerea riscului la inundaţii şi definirea unei noi concepţii în elaborarea schemelor directoare de amenajare şi management al bazinelor hidrografice din România.

În prezent, în România, Administraţia Naţională "Apele Române" elaborează şi reactualizează o dată la patru ani, hărţi, având marcate benzile de inundabilitate, benzi care reprezintă "urmele" viiturilor istorice (după inundaţiile istorice). Este vorba de Planurile de apărare împotriva inundaţiilor, reprezentând hărţi elaborate în format digital şi aflate la îndemâna specialiştilor, care nu sunt accesibile publicului.

În cadrul proiectului privind planul de prevenire, se foloseşte metoda de scanare LIDAR (Light Intensity Detection and Ranging) care constă în efectuarea de zboruri aerospaţiale, în urma cărora se obtine modelul digital al cursului de apă şi al zonei adiacente. Pe lângă zborurile aerospatiale, se vor efectua lucrări de teren, respectiv ridicări topografice convenţionale, care constau în realizarea bazei de date topografice şi care au ca rezultat editarea de hărţi în format GIS, precum şi efectuarea de studii hidraulice, hidrologice şi de management al bazinului hidrografic.

Aceste hărţi vor indica, pe baza rezultatelor de modelare hidraulică şi/sau hidrologică, precum şi a datelor de modelare din teren, zonele inundabile.

Harta de hazard la inundaţii va arăta cu precizie ridicată extinderea zonei inundate şi, în anumite situaţii, poate să ofere informaţii referitoare la viteza apei, adâncimea apei la viituri, corespunzătoatoare unor debite cu diferite probabilităţi de depăşire (0,1%; 1%; 5%; 10%), adică inundaţii care se petrec o dată la 1.000 de ani, la 100 de ani, o dată la 20 ani, respectiv la 10 ani.

După elaborarea hărţilor de hazard, ele vor fi puse la dispoziţia consiliilor judeţene pentru a elabora hărţile de risc (hărţi care vor indica nivelul pagubelor care se vor produce şi zonele de evacuare, în baza datelor obţinute din hărţile de hazard), conform prevederilor legislaţiei incidente. Odată finalizate, hărţile vor fi puse ulterior la dispoziţia autorităţilor locale, dar şi a publicului larg. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ANAR: Hărţile de hazard la inundaţii de la nivelul bazinelor hidrografice, elaborate în 2012.
 Vizualizări articol: 591 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ANAR: Hărţile de hazard la inundaţii de la nivelul bazinelor hidrografice, elaborate în 20120.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei