Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 18 nov 2010 - Anul XV, nr. 272 (4563)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Guvernul blochează posturile şi în 2011, motivând că ieşirea din recesiune "se dovedeşte înceată"

Joi, 18 Noiembrie 2010 (14:18:38)

Guvernul a decis să blocheze şi în 2011 posturile prin angajarea doar a unui funcţionar la şapte posturi eliberate, motivând că ieşirea din recesiune este "înceată", şi estimează astfel o reducere a costurilor de personal cu 350 mil. lei, dar şi o scădere a încasărilor din taxele plătite de angajaţi

Decizia a fost luată prin ordonanţă de urgenţă avizată în şedinţa de miercuri a Guvernului.

Surse oficiale au declarat, miercuri seara, agenţiei MEDIAFAX că Guvernul a decis să continue în 2011 blocarea posturilor din instituţii prin angajarea doar a unui funcţionar pentru şapte posturi eliberate, excepţii fiind acceptate doar pentru funcţiile de conducere, înalţi funcţionari şi administraţii subdimensionate.

Ordonanţa de urgenţă privind blocarea posturilor din administraţie, obţinută de MEDIAFAX, suspendă până la 31 decembrie 2011 ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante din autorităţile şi instituţiile publice.

Actul normativ prevede că ocuparea posturilor vacante din toate instituţiile şi autorităţile administraţiei centrale, indiferent de forma de finanţare, poate fi aprobată doar de Guvern, prin memorandum, cu încadrarea într-un procent de maximum 15% din totalul posturilor ce se eliberează, respectiv prin angajarea doar a unui funcţionar pentru şapte posturi vacantate.

Posturile libere din Senat şi Camera Deputaţilor sau din instituţiile administraţiei locale vor fi ocupate pe acelaşi principiu, cu aprobarea ordonatorilor principali de credit.

Vor fi exceptate instituţiile administraţiei locale cu un număr de maximum 10 posturi aprobate, pentru care procentul în limita căruia pot fi ocupate posturile eliberate va fi de 50%, respectiv o angajare la două locuri vacantate.

Cu condiţia să nu se majoreze numărul total de posturi aprobate prin buget la nivelul ordonatorului principal de credite, de la prevederile ordonanţei de urgenţă sunt exceptate posturile pentru înalţii funcţionari publici, funcţiile publice de conducere, posturile militare de conducere şi funcţiile de director coordonator sau director coordonator adjunct al serviciilor deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe ale administraţiei publice centrale.

Pentru ocuparea posturilor vacante pe principiul o angajare la şapte posturi eliberate, ordonatorii principali de credite ai autorităţilor şi instituţiilor publice centrale au obligaţia să raporteze Ministerului Finanţelor lunar, până la data de 15 a fiecărei luni, pentru luna anterioară, numărul total al posturilor care s-au vacantat şi care nu au fost ocupate.

Solicitările de ocupare a posturilor vacantate vor fi efectuate de către ordonatorii principali de credite în mod centralizat, pentru aparatul propriu şi instituţiile din subordine, cel mult o dată pe lună.

În nota de fundamentare a ordonanţei, Guvernul susţine că blocarea posturilor este necesară pentru încadrarea în deficitul bugetar de 4,4% convenit cu FMI pe 2011, precum şi pentru faptul că "ieşirea din recesiune se dovedeşte înceată, pentru că spaţiul fiscal pentru impulsionarea economiei este mic".

"Se impune aplicarea şi în anul 2011 a măsurii de blocare a ocupării posturilor vacante, fapt ce va permite reducerea cheltuielilor de personal până la un nivel care să reprezinte 7,5% din Produsul Intern Brut", se arată în nota de fundamentare.

Conform calculelor Guvernului, blocarea posturilor va conduce la o reducere a cheltuielilor de personal cu 350 milioane lei, dar şi la o reducere cu 140 milioane lei a veniturilor colectate la bugetul consolidat din impozite plătite de către angajaţi, impactul bugetar global fiind astfel estimat la 210 milioane lei.

Guvernul mai susţine în document că politica de diminuare a numărului de salariaţi pe baza plecărilor naturale din sistem a condus la reducerea a circa 46.000 de posturi şi a contribuit la scăderea cheltuielilor de personal cu aproximativ 990 milioane lei, dar atenţionează în acelaşi timp că "pe viitor este necesară o abordare mai structurată a reformei în sectorul public".

Surse guvernamentale au declarat agenţiei MEDIAFAX că Guvernul ia în calcul modificarea ulterioară a acestei ordonanţe, pentru a reglementa şi cazurile "posturilor unice" prevăzute în instituţiile publice ale administraţiei publice centrale sau locale.

"Este vorba de posturi precum cel de fochist la o şcoală sau o grădiniţă, unde ocuparea postului este necesară şi ar trebui altfel reglementată", au precizat sursele citate.

Guvernul mai arată în actul normativ că politica de reducere a numărului de salariaţi pe baza plecărilor naturale din sistem a condus la reducerea a circa 46.000 de posturi şi a contribuit la reducerea cheltuielilor de personal cu aproximativ 990 milioane lei, dar "pe viitor este necesară o abordare mai structurată a reformei în sectorul public".

În 2009, Guvernul a decis prin ordonanţă de urgenţă, în urma negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional, să suspende ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante din administraţie.

Un proiect de ordonanţă de urgenţă privind aplicarea Legii de salarizare unitară, obţinut şi prezentat în luna ianuarie de MEDIAFAX, stabilea că ocuparea posturilor vacante din instituţiile publice va fi blocată atât pentru 2010, dar şi pentru 2011.

Ministrul Muncii din acea perioadă, Mihai Şeitan, a anunţat însă atunci, după o şedinţă de guvern, că Executivul a decis ca interdicţiile de ocupare a posturilor vacante în sectorul bugetar să fie menţinute doar pentru acest an, nu şi pentru anul viitor.

"Nu, măsurile de anul trecut care se refereau la îngheţarea numărului de salariaţi şi posibilitatea de angajare numai la plecarea la şapte inşi a unei singure persoane se păstrează şi anul acesta, nu şi pentru anul viitor. Doar pentru 2010", a spus Şeitan.

Preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, declara atunci, agenţiei MEDIAFAX, că blocarea posturilor vacante din sistemul bugetar până la finalul anului 2011 va acutiza criza în anumite sectoare, serviciile de utilitate publică urmând să funcţioneze şi mai deficitar, şi că personalul adiacent din Justiţie se află printre cei care vor avea de suferit prin această măsură. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Guvernul blochează posturile şi în 2011, motivând că ieşirea din recesiune "se dovedeşte înceată".
 Vizualizări articol: 448 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Guvernul blochează posturile şi în 2011, motivând că ieşirea din recesiune "se dovedeşte înceată"0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei