Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 18 nov 2010 - Anul XV, nr. 272 (4563)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Problemă

Agricultorii din judeţ pierd bani europeni din cauză că nu au acte pe pământ

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Măsura 141 din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, care prevede acordarea unui ajutor nerambursabil din partea UE de 1.500 de euro pe an, timp de cinci ani, pentru micile ferme, măsură care se derulează într-o nouă sesiune în această perioadă, a atras până acum destul de puţine proiecte, potenţialii beneficiari lovindu-se de o serie de probleme care îi fac să renunţe la încercarea de a primi acest consistent ajutor financiar.

După cum a precizat Viorel Marinache, directorul Camerei Agricole Judeţene Suceava, principala problemă a potenţialilor beneficiari este că nu au acte de proprietate pe toate terenurile pe care le lucrează, multe fiind rămase pe numele părinţilor sau bunicilor. În alte cazuri, crescătorii de animale sau cultivatorii de teren dau înapoi atunci când aud de autorizare fiscală. Deoarece au de făcut multe drumuri până să vadă un proiect finalizat şi mai există şi probleme cu obţinerea actelor din registrele agricole ale primăriei, mulţi suceveni renunţă la posibilitatea de a accesa măsura 141.

„Vorbim de un ajutor financiar nerambursabil de 7.500 de euro, este o sumă importantă, iar din calculele noastre în judeţ există cel puţin 2.000 de potenţiali beneficiari. Oamenii trebuie să încerce să treacă peste aceste impedimente, să-şi rezolve problemele cu actele şi să nu mai fie reticenţi faţă de ceea ce înseamnă autorizare, în caz contrar nu au cum progresa”, a declarat Viorel Marinache.

Actuala sesiune de proiecte pentru măsura 141 se desfăşoară în perioada 15 octombrie – 30 noiembrie, deci se află pe final, iar angajaţii Camerei Agricole au întocmit până acum 74 de proiecte ale potenţialilor beneficiari din judeţ, sperând să ajungă la un total de 150.

De precizat că până acum, la precedentele două sesiuni de proiecte (unul la începutul lui 2009 şi altul la debutul lui 2010) s-au adunat 620 de beneficiari din judeţul Suceava.

Pentru a avea proiecte eligibile pentru măsura 141, beneficiarii trebuie să aibă o fermă care are între două şi opt unităţi de dimensiune economică (UDE). De exemplu, pentru o vacă cu lapte se acordă 0,26 UDE-uri, pentru cultivarea unui hectar de cartofi 1,74 UDE-uri, în timp ce pentru un porc se acordă 0,26 UDE-uri.

Aşadar, cine cultivă, de exemplu, două hectare de cartof poate depune un proiect eligibil pentru această măsură, în timp ce în ceea ce priveşte un crescător de bovine este nevoie de o fermă de minimum opt vaci.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Agricultorii din judeţ pierd bani europeni din cauză că nu au acte pe pământ.
 Vizualizări articol: 1677 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Agricultorii din judeţ pierd bani europeni din cauză că nu au acte pe pământ1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   De ce? trimis de
(18 nov 2010, 21:09:54
una din promisiunile domnului FLUTUR a fost ca va rezolva problema actelor pe suprafetele de teren.Cand? Sunt acte depuse in primarii,angajati in crasme,oamenii asteapta iar domnul director face conferinte de presa.CAND FRATILOR O SA FIE INGINERASII PUSI LA TREABA?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei