Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 18 nov 2010 - Anul XV, nr. 272 (4563)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Măsura firească

Abatorul din care s-au aruncat în câmp tone întregi de resturi de animale, închis de autorităţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Bătaia de joc faţă de oameni şi faţă de mediul înconjurător, practicată de reprezentanţii abatorului SC Nicşan Călineşti SRL, care au împrăştiat pe un câmp din apropierea unităţii tone de resturi de animale, s-a lăsat cu sancţiuni aspre din partea autorităţilor. Două amenzi în cuantum de 80.000 de lei şi sistarea temporară a activităţii abatorului, acestea sunt sancţiunile aplicate de inspectorii sanitar veterinari şi  de comisarii de mediu.

 

După cum am relatat în cotidianul nostru de ieri, pe un câmp din satul Călineşti Cuparencu, comuna Şerbăuţi, cranii de animale şi maţe în putrefacţie puteau fi văzute pe o rază de câteva sute de metri. Adevăratul dezastru era însă într-un şanţ lung de aproximativ 50 de metri şi adânc de cel puţin cinci, şanţ în care erau aruncate tone de resturi de animale, organe, copite şi capete de cai, au stabilit ulterior sanitar-veterinarii. Această imagine a putut fi văzută marţi dimineaţă, când reporterii „Monitorul”, în urma unei sesizări venite de la un localnic, s-au deplasat la faţa locului.

Au ajuns ulterior în zonă şi reprezentanţi ai Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) şi apoi ai Gărzii de Mediu, constatând ceea ce era deja evident. O gravă încălcare a legislaţiei în domeniu, care însemna un risc de dezvoltare şi apoi propagare microbiană (ciorile şi câinii s-au înfruptat din resturile de carne în putrefacţie şi puteau răspândi apoi microbii) şi pericol de contaminare a solului şi a apelor subterane.

 

Pentru ce au fost date cele două amenzi

Prima măsură de sancţionare a luat-o echipa de inspectori sanitar-veterinari. Pentru depozitarea în afara locurilor special amenajate a reziduurilor şi deşeurilor de origine animală, precum şi neasigurarea evacuării acestora către societăţile comerciale abilitate pentru neutralizare, societatea administrată de Maria Nicşan a încasat o sancţiune contravenţională în cuantum de 30.000 de lei.

Ieri, şi Garda de Mediu Suceava a decis aplicarea unei sancţiuni.

„Am aplicat o amendă de 50.000 de lei pentru nerespectarea condiţiilor privind modul de gestionare, colectare, transport şi eliminare a deşeurilor, condiţii prevăzute în autorizaţia de mediu”, ne-a declarat comisarul Constantin Huţupaş, din cadrul Gărzii de Mediu Suceava, cel care a făcut constatarea de la faţa locului, din partea instituţiei pe care o reprezintă. El a mai dispus ca măsură complementară obligativitatea ca până pe 20 decembrie terenul contaminat cu deşeuri animale să fie curăţat, ulterior, până pe 24 decembrie, agentul economic având obligaţia de a notifica acţiunile întreprinse.

 

Teren la starea iniţială, deşeuri la incinerator

În paralel, o echipă a DSVSA Suceava care s-a deplasat ieri la sediul abatorului a mai decis ca măsură complementară, pe lângă amenda de 30.000 de lei, şi sistarea temporară a activităţii abatorului.

„Unitatea va primi acceptul de a funcţiona din nou după ce va aduce terenul la starea iniţială şi va dirija subprodusele aruncate la o unitate specializată în vederea incinerării”, ne-a declarat doctorul Vasile Semeniuc, şeful Serviciului Inspecţie şi Control din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava.

Conform legislaţiei în domeniu, toate deşeurile din abatoare trebuie transportate la incinerator, distrugerea acestora prin orice alt mod fiind o gravă încălcare a legii.

Cel puţin în cazul amenzii aplicate de Garda de Mediu Suceava, reprezentanta SC Nicşan a avut obiecţii şi a anunţat că va contesta sancţiunea contravenţională în instanţă. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Abatorul din care s-au aruncat în câmp tone întregi de resturi de animale, închis de autorităţi.
 Vizualizări articol: 2657 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Abatorul din care s-au aruncat în câmp tone întregi de resturi de animale, închis de autorităţi5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Hm trimis de
(18 nov 2010, 15:16:08
ceea ce au facut e inuman. poate ca daca sunt pedepsiti la buzunar vor trata altfel munca lor. felicitari, se poate face si treaba frumoasa in tara asta. atat timp cat patronul nu e amic bun cu nu stiu ce camatar/baron psd.
2.   Comentariu trimis de
(18 nov 2010, 16:26:53
acest abator construit de o inconstienta cu aprobarea autoritatilor mituite in mijlocul unui sat, ar trebui sa fie subiectul unei anchete,
Aceasta excroaca pacaleste si minte fara scrupule.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei