Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 18 nov 2010 - Anul XV, nr. 272 (4563)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cseke Attila: România, printre primele state UE privind internările, 5 mil.de spitalizări în 2009

Joi, 18 Noiembrie 2010 (14:19:44)

România se află printre primele state din Europa în ceea ce priveşte internările, cu peste cinci milioane de persoane spitalizate în 2009, ceea ce înseamnă cu un milion mai mult decât acum 20 de ani, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.

Cseke Attila a răspuns, astfel, la o întrebare legată de angajamentul luat de Guvern faţă de FMI privind reducerea cu 10% a internărilor în 2011.

"Da, există o scrisoare de intenţie trimisă FMI privind reducerea cu 10% a numărului de internări în 2011. Oricum România se situează printre primele state europene cu cel mai mare număr de internări şi cu o durată mare a zilelor de spitalizare", a spus Cseke Attila.

Potrivit ministrului, în 2009 au fost peste cinci milioane de internări în România, cu 294 de zile de spitalizare pe an faţă de patru milioane în urmă cu aproape două decenii şi 242 de zile de spitalizare.

Ministrul a adăugat că, în 2007, au fost înregistrate 21.513 internări la 100.000 de locuitori, faţă de Polonia cu 14.593 deinternări, Marea Britanie - 12.800 internări şi Olanda - 10.900 internări.

Cseke Attila a explicat că reducerea numărului de internări va fi realizată prin Contractul - cadru al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pentru anul 2011.

"Noul contract cadru va avea criterii pentru internare. Există multe spitale mici în care sunt internate cazuri sociale şi în care oamenii rămân pe perioade lungi. Trebuie să înţelegem că sistemul sanitar şi sănătatea publică costă", a susţinut ministrul Sănătăţii.

Măsurile avute în vedere de Guvern pentru reducerea cheltuielilor din sistemul de sănătate sunt incluse în scrisoarea suplimentară de intenţie convenită cu Fondul Monetar Internaţional la finalul misiunii din octombrie-noiembrie şi obţinută de MEDIAFAX.

Conform documentului, Guvernul intenţionează să limiteze anul viitor numărul de internări în spitale cu 10% raportat la nivelul din acest an, prin contracte anuale încheiate cu unităţile spitaliceşti, să elimine contractele obligatorii cu spitalele şi să încheie înţelegeri doar cu anumite unităţi, pe baze de concurenţă, precum şi să limiteze marja de adaos comercial acceptată la achiziţiile de medicamente din programul naţional lista C2 la maxim 1,5% pentru achiziţii cu amănuntul şi la cel mult 4% pentru en-gros.

Guvernul intenţionează să modifice şi sistemul de plată al medicilor de familie, astfel încât aceştia să primească 50% pentru plata per capita (faţă de 70% în prezent), în favoarea plăţii per serviciu (limitată în prezent la 30%).

Scrisoarea convenită cu FMI relevă că va fi revizuit, cu asistenţa Băncii Mondiale, şi pachetul de beneficii asigurate de stat în sistemul medical, astfel încât să nu mai fie acoperite servicii de sănătate costisitoare şi care nu sunt esenţiale.

Pentru a îmbunătăţi controlul financiar asupra sectorului, Guvernul va limita sumele nominale aferente serviciilor trimestriale contractate cu spitalele, medicii de îngrijire primară şi farmaciile la sumele bugetate. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cseke Attila: România, printre primele state UE privind internările, 5 mil.de spitalizări în 2009.
 Vizualizări articol: 438 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cseke Attila: România, printre primele state UE privind internările, 5 mil.de spitalizări în 20090.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei