Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 11 nov 2010 - Anul XV, nr. 266 (4557)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băncile vor fi obligate să dea clientului explicaţii scrise privind noţiunile din contract

Joi, 11 Noiembrie 2010 (15:28:55)

Comisia de buget-finanţe din Camera Deputaţilor a adoptat joi un amendament la OUG 50/2010, prin care clientului i se dă dreptul ca în faza precontractuală să ceară explicaţii în scris băncii privind orice noţiune din contract pe care nu o înţelege, iar banca este obligată să îi răspundă.

Amendamentul adoptat are în vedere articolele 33 şi 34 din OUG 50/2010, care prevăd obligaţiile băncilor de a fi explicite şi transparente în ceea ce priveşte informaţiile pe care le pun la dispoziţia consumatorilor, mai ales în faza precontractuală, până la mometul în care consumatorul semnează contractul.

"S-a adoptat un amendament prin care consumatorului i se dă dreptul de a cere explicaţii în scris băncii în legătură cu orice noţiune din conţinutul contractului pe care el nu o înţelege şi creează obligaţia băncilor de a pune la dispoziţia consumatorului, în scris, aceste explicaţii pe care, dacă şi le însuşeşte consumatorul, acest document devine parte în contractul de credit şi pe baza acestor redefiniri, explicitări, judecarea derulării contractului se va face mai corect", a declarat preşedintele Comisiei de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor, Viorel Ştefan.

El a arătat că, în şedinţa de joi a comisiei, s-a dezbătut şi tema privind interdicţia pe care OUG 50/2010 o impune băncilor de a majora, ulterior sau în cursul derulării contractului, nivelul comisioanelor, tarifelor şi a spezelor de orice natură.

Viorel Ştefan a precizat că această temă a dat naştere, în cadrul dezbaterilor, la două teze: prima prevede interzicerea majorării nivelului comisioanelor, tarifelor, spezelor în cursul derulării contractului chiar dacă solicită consumatorul un nou serviciu; cealaltă prevede interzicerea majorării unilaterale, de către creditor, lăsând posibilitatea să se opereze modificări doar dacă există acceptul consumatorului.

El a precizat că dezbaterea pe cele două teze nu a dus la o concluzie agreată.

"Nu am ajuns la concluzie pentru că, uneori, riscăm ca dorind mai-binele consumatorului să îl dezavantajăm. S-a adus în susţinerea punctului de vedere de către ARB exemplul cu situaţia în care un credit aflat în suferinţă îl determină pe consumator să vină el la bancă, din interesul lui, şi să solicite servicii suplimentare, care se reflectă în costuri suplimentare, ceea ce ar fundamenta fie majorarea spezelor iniţiale convenite, fie perceperea unor speze suplimentare", a explicat Viorel Ştefan.

Dezbaterile asupra OUG 50/2010 vor fi reluate marţea viitoare. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băncile vor fi obligate să dea clientului explicaţii scrise privind noţiunile din contract.
 Vizualizări articol: 507 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băncile vor fi obligate să dea clientului explicaţii scrise privind noţiunile din contract0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei