Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 31 aug 2010 - Anul XV, nr. 204 (4495)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Proiectul Legii privind accelerarea proceselor, subiect de dispută între MJ şi magistraţi

Marţi, 31 August 2010 (16:47:48)

Proiectul Legii privind accelerarea proceselor a constituit unsubiect de discuţie între Ministerul Justiţiei, pe de-o parte, şi magistraţi de cealaltă parte, ministrul Cătălin Predoiu afirmând că Guvernul este deschis la dialog pentru îmbunătăţirea actului, în timp ce juriştii reclamă inutilitatea.

Întrebat cât de important este proiectul Legii privind accelerarea soluţionării proceselor, Predoiu a declarat că "toată lumea este de acord că este foarte important pentru sistemul judiciar".

"În opinia Ministerului Justiţiei, proiectul este foarte bun, dar, în acelaşi timp, suntem deschişi la dialog să-l facem şi mai bun, cu Asociaţia Magistraţilor, cu Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Vom continua până la adoptarea de către Camera Deputaţilor, care este Cameră decizională, să îmbunătăţim acest proiect. Dioalogul este deschis", a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, ministrul Cătălin Predoiu.

În cadrul unei dezbateri publice pe tema acestui proiect, organizată de Asociaţia Magistraţilor din România, şi la care au participat reprezentanţi ai societăţii civile şi parlamentari, ministrul Justiţiei Predoiu a afirmat, marţi, că nu doreşte să facă din proiectul legii micii reforme "un măr al discordiei" între magistraţi.

Reprezentanţi ai magistraţilor au reclamat faptul că nu le-au fost luate în considerare observaţiile şi amendamentele aduse proiectului legsilativ.

Întrebat despre faptul că ar fi eludat vocea magistraţilor în ce priveşte actul normativ, ministrul a spus că, dimpotrivă, chiar prezenţa lui la dezbatere este pentru a asculta vocea lor, chiar şi după încheierea dezbaterilor publice.

"Noi am avut o serie de consultări la minister, am înţeles că se mai doreşte continuarea acestor discuţii, nu am absolut nimic împotrivă. O să imi fac o idee despre propunerile acestea, le vom analiza din nou tehnic, vom da un răspuns. Dacă sunt idei bune, le voi susţine în Comisia juridică a Camerei, după ce voi informa Guvernul. Dacă sunt idei pe care nu vom cădea de acord, vom explica ce contraargumente avem. Dar, repet, Guvernul, rămâne deschis la dialog", a precizat, pentru MEDIAFAX, Cătălin Predoiu.

În cadrul dezbaterii, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu a recunoscut că există păreri contrare.

Predoiu a explicat, încă o dată, care a fost intenţia MJ privind acest proiect, respectiv să se vină cu un set de măsuri care să anticipeze implementarea Codurilor care să încerce să uşureze atât munca judecătorilor, cât şi situaţia justiţiabililor până când vor fi condiţii tehnice, logistice şi financiare suficiente pentru a pregăti sistemul judiciar pentru aplicarea Codurilor.

"E imposibil să cazi de acord asupra tuturor textelor din proiect. Am încercat, încă din ianuarie de când am conceput această idee, să avem un dialog şi să păstrăm acest dialog lucrativ. Nu toată lumea a dorit să participe la acest dialog. Nu am făcut o vină nimănui din acestă neparticipare. Ne-a părut rău că invitaţiile noastre nu au fost onorate de către toată lumea, în speţă chiar de către AMR. Ne-am fi dorit să fim împreună la acest proiect co-autori, dar nu e târziu să reuşim acest lucru, de aceea noi suntem prezenţi aici", a explicat Predoiu.

Magistraţii au reclamat faptul că nu au fost invitaţi la discuţii pe marginea proiectului, care a suferit o serie de modificări, Guvernul propunând schimbarea mai multor acte normative în domeniu, iar judecătorii şi procurorii nu au ştiut decât atunci când legea a fost trimisă în Parlament.

Totodată, magistraţii şi juriştii invitaţi la discuţii au indicat o serie de anomalii pe care le aduce actul normativ în sistemul judiciar, dacă ar intra în vigoare.

"Parcă sunt desprinse din Urzica (cunoscută revistă umoristică înainte de 1989-n.r.)", a declarat judecătoarea Mona Pivniceru, preşedintele AMR.

În 12 aprilie, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, anunţa lansarea spre dezbatere publică, a lege de accelerare a procedurilor de judecată şi a transmis instituţiilor din sistemul judiciar Strategia de Dezvoltare a Justiţiei ca Serviciu Public 2010-2014.

Ministrul Justiţiei spunea că acest proiect de lege, pe care a numit-o "Legea micii reforme" şi care conţine prevederi pentru simplificarea procedurilor de citare, simplificarea competenţelor instanţelor şi a celor de judecare a recursurilor în interesul legii de la instanţa supremă.

La acea dată Predoiu a declarat că a transmis Consiliului Superior al Magistraturii, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Curţilor de Apel, Ministerului Public şi asociaţiilor profesionale ale magistraţilor Strategia de Dezvoltare a Justiţiei ca Serviciu Public, elaborată de Ministerul Justiţiei pe baza tezelor şi principiilor aprobate de Guvernul României.

"Strategia urmează să fie discutată cu reprezentanţii sistemului judiciar şi ulterior supusă aprobării Guvernului prin Hotărâre de Guvern şi va fi comunicată şi reprezentanţilor profesiilor juridice, pentru că are la bază o viziune integratoare şi cuprinzătoare a actului de Justiţie", susţinea Predoiu.

În 14 mai, Ministerul Justiţiei primise aproximativ 360 de propuneri pentru îmbunătăţirea Strategiei şi a proiectului de Lege pentru simplificarea procedurilor şi scurtarea termenelor, ulterior proiectul legii fiind înaintat Parlamentului pentru adoptare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Proiectul Legii privind accelerarea proceselor, subiect de dispută între MJ şi magistraţi.
 Vizualizări articol: 430 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Proiectul Legii privind accelerarea proceselor, subiect de dispută între MJ şi magistraţi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei