Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 31 aug 2010 - Anul XV, nr. 204 (4495)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Opinii

Noua eră şi „noua” televiziune

Astăzi, cetăţeanul de mijloc este, în neştiinţa sa, pradă uşoară unui fenomen care acţionează atât de hotărâtor în viaţa sa, încât are posibilitatea să-i influenţeze prezentul şi să-i stabilească viitorul.

Astăzi, „noua” televiziune, prin mesajele ei furtunoase, îşi bombardează fără milă şi fără încetare victimele sale, telespectatorii creduli. Îi bombardează mai ales cu critici şi acuzaţii împotriva tuturor acelora care au constituit până de curând reazem grecului contemporan şi, în genere, al creştinului ortodox:

 

- împotriva căsătoriei şi familiei, deoarece se bazează pe tirania „tatălui stăpân”, pe „constrângerea sexuală şi economică” a „muncii neplătite” a femeii şi pe „lipsa de înţelegere” în privinţa nevoilor trupeşti şi psihologice ale copiilor;

- împotriva maternităţii (a calităţii de mamă), deoarece împiedică „libertatea”, „întregirea personalităţii” şi „dreptul la muncă şi la dragoste” a femeii;

- împotriva istoriei, deoarece este purtătoarea „şovinismului”, „naţionalismului”, „prejudecăţilor” şi a „urii”;

- împotriva patriotismului, deoarece este „rasist” şi „fascist”;

- împotriva creştinismului, deoarece este fie învechit, fie de origine evreiască, fie animat de antifeminism, fie pentru că morala lui „constrânge” orientările sexuale „fireşti” ale omului şi se împotriveşte „libertăţii” sale şi a „dreptului” său la homosexualitate sau hedonismului „eliberator”;

- împotriva modului apusean de gândire şi de viaţă, deoarece „distruge natura”, „contaminează mediul”, „distruge planeta” etc.

 

Este vorba despre un adevărat război de idei care, chiar dacă se desfăşoară în spaţiul gândirii – şi mai ales în spatele unor cugetătoare şi sfinte măşti ale celor mai înalte noime şi idealuri – nu încetează a fi război. Armele lui sunt: „umanismul”, „drepturile omului”, „iubirea faţă de om”, „eliberarea” şi „demnitatea” omului, „îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale omenirii”, „pluralismul”, „libera circulaţie a ideilor”, „libertatea cuvântului”, „non-violenţa”, „dreptul la autodeterminare”, „toleranţa”, „restabilirea adevăratei istorii”, „respectul faţă de alteritate”, „dreptul la diversitate”, „evoluţia”, „auto-îmbunătăţirea” şi „schimbarea de gândire”, „schimbarea de mentalitate”, „lărgirea conştiinţei”, „echilibru în oameni şi în natură”, „salvarea planetei”, „salvarea lumii a treia”, „împărţirea echitabilă a energiilor planetei” etc.

Acest război „nevăzut” reuşeşte tacit, fără vărsare de sânge şi pe neobservate, un lucru pe care, în ciuda măcelurilor, sălbăticiilor şi barbariilor, nici un război convenţional nu l-a izbutit atât de bine în istoria omenirii: să schimbe din temelii modul de gândire al unei uriaşe părţi de populaţie, indiferent de vârstă, şi totodată îi converteşte la o concepţie nouă despre om şi despre lume – aceasta fără să întâlnească împotriviri, obstacole sau rezistenţă.

 

„Noul iluminism”

Cu toate că, în adevăratul sens al cuvântului, s-a dezlănţuit în ţara noastră, acest război nu constituie un fenomen local, nici nu se desfăşoară exclusiv prin televiziune. Este vorba despre un fenomen multilateral cu acoperire globală, în spatele căruia se ascunde o concepţie nouă despre om şi lume, aşa numitul „Nou iluminism”. Pentru a se impune, „Noul iluminism” a declarat unilateral război împotriva „vechii” gândiri şi a „vechii” realităţi, cu viziunea unei Noi Ere. Teoreticienii „Noului iluminism” numesc eufemistic acest război „deconstrucţie”. Îl mai numesc, încă şi mai eufemistic, „distrugere creativă” – pe motiv că, deşi procesul ajută la distrugerea „vechii” gândiri şi a „vechii” lumi, contribuie totodată la crearea unei „noi” gândiri, care va ajuta la instaurarea pe întreaga planetă a Noii Ere. Într-adevăr, aşa cum confirmă Edgar Morin, gânditor al Noii Ere, războiul „Noului iluminism” împotriva „vechii” gândiri este generalizat. „Deşi lupta în sine are o natură de descompunere, este totuşi parte a naşterii chinuitoare. Astăzi lupta se duce peste tot, în fiecare imperiu, naţiune, clasă, etnie, grup, persoane fizice, între două moduri de gândire, de comportament, de acţiune…”[1].

Autoimpunându-se ca antropocentric, „Noul iluminism” îl cheamă pe om să se „elibereze de legăturile trecutului”, aşa încât să primească raţionalismele „politic corecte” – golite complet de orice noimă morală şi religioasă –, „idealurile” lui, care sunt: „drepturi egale pentru ambele sexe, familii monoparentale, pilula «auto-avortivă», «închirierea» de pântec străin, experimentarea pe embrioni, prelevarea de ţesuturi şi comercializarea lor, drepturile homosexualilor, «moartea demnă», eutanasia, legalizarea sinuciderii şi pedeapsa cu moartea…”[2].

Este limpede că, aplicându-se aceste „idealuri”, vor fi răsturnate din temelii toate aspectele modului de viaţă occidental şi se va configura o nouă realitate, o nouă civilizaţie, o Nouă Eră. Cu toate acestea, neliniştitoare sunt următoarele lucruri paradoxale şi contradictorii: în ciuda „antropocentrismului” său, „Noul iluminism” nu a ezitat să declare unilateral acest război, în neştiinţa omului însuşi şi, mai ales, împotriva gândirii lui – în timp ce „idealurile” lui căzute, exprimate bombastic, care-l desfrânează pe om, le întoarce direct împotriva însăşi existenţei omului. Pentru că acestea fie exclud naşterea lui, fie o întrerup, fie comercializează ţesuturile lui – exterminându-l înainte de a se naşte, fie îl golesc din punct de vedere sentimental, fie îl fac victimă celor mai întunecate patimi ale sale, fie îi grăbesc moartea, fie – iarăşi – îşi epuizează „umanismul”, „toleranţa” şi „dragostea” lor asupra ucigaşilor lui.

 

[1] Edgar Morin, „Lăsând secolul al XX-lea”, trad. Α. Filippatos, Εditura RΟΕS, ediţia 3, Αtena 1998, p. 339.

[2] Μ. Malachi, „The Keys of This Blood”, Ed. Touchstone, 1990, pp. 339-340.

 

(Dafnis Varvitsiotis, cercetătoare istorică, articol apărut în revista „Parakatathiki” nr. 26, sept.-oct. 2002, Sursa, www.familiaortodoxa.ro )

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Noua eră şi „noua” televiziune.
 Vizualizări articol: 791 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Noua eră şi „noua” televiziune0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Televiziunea,internetul ,arme teribile ale raului trimis de
(31 aug 2010, 11:50:59
Prin aceste doua arme benefice si in acelas timp terifiante, aproape nevinovate la prima vedere, cel rau isi face o treaba excelenta, fara prea mare efort! Emisiunile pentru a+L cunoaste pe Dumnezeu si ceea ce ne cere El sunt o rara avis,si cele care sunt ,sunt aproape ignorate in totalitate! In schmb, aceste doua distrugatoare forte ne intra in case,in ochii si+n sufletele noastre invatandu+ne sa fim violenti,sa furam, sa comitem crime si talharii,sa curvim ,sa facem avorturi,sa fim homosexuali,gay si lezbiene,ne indeamna la sinucidere,ne murdares sufletele cu pornografii mizerabile si multe multe altele ! Dar cel mai teribil rau il fac copiilor si adolescentilor care devin dependenti de nenorocirile astea care,de multe ori ii duc la pierzanie ! Mare,mare atentie la ce ne uitam,la ce exemplu le dam celor tineri,la ce le permitem sa faca sau sa nu faca cu privire la acest aspect si nu numai...Din pacate,in multe cazuri terminate in adevarate tragedii,lacrimile sunt tardive !
2.   Raspuns lui vane+excel 1 trimis de
(31 aug 2010, 12:11:09
Stimabile,vad ca in loc sa ma lamuresti cum si cine a schimbat Decalogul lui Dumnezeu,porunca a doua si a patra,sa ma lamuresti cui si cum trebuie sa ne inchinam ,dupa Cuvantul Bibliei nu dupa smecheriile oamenilor,intelegi ce vreau sa zic,dumneata te ocupi cu gramatica mea...si inc+o faci prost,necitind cum trebuie ceea ce am scris,numai ca sa deturnezi adevarata dezbatere a subiectului! Pai se poate,mon cher...asa va invata la Seminar ? Apropo de Seminar,aveam niste cunostinte care au facut chipurile acest seminar unde aproape zilnic se tineau numai de betii si lucruri rusinoase,spurcaciuni...Ar trebui sa+ti fie mila de dumneata in primul rand ca se vede ca esti departe de Dumnezeu,daca pui poruncile oamenilor,ale bisericii inaintea Lui !Ex.,porunca a doua spune * SA NU+TI FACI CHIP CIOPLIT SAU VREO ALTA INFATISARE SI SA TE ROGI INAINTEA LOR * iar tu ma indemni sa ma rog la statui si facatoare de minuni ! Cine+i mincinosul, Dumnezeu sau maria+ta,drept credinciosul ? Unul e sigur !
3.   * SFANTUL* CONSTANTIN CEL MARE ... trimis de
(31 aug 2010, 12:33:17
Omul de rand care n+a prea citit nimic la viata lui habar nu are ca acest imparat pe care biserica l+a trecut in randul sfintilor, la 7 mai 321 d. H a dat un Decret prin care a schimbat ziua a saptea a lui Dumnezeu,Sabatul in ziua intai a saptamanii,care este duminica,numai ca sa+i aiba sub bocanc atat pe iudeii cat si pe crestini si sa+si consolideze astfel scaunul de domnie ! El a fost cel care,pentru a nu+si pierde in nici un fel pozitia,impreuna cu mama sa *sfanta* Elena si+a ucis cu sange rece pe propria lui sotie,Fausta si pe fiul lor Crispus ! Deci doi criminali fara scru ☭ pe care oamenii de rand ii numesc : * sfintii imparati Constantin si Elena*,vai ce mare sarbatoare crestina ! Ce sfant isi mai omorat sotia si fiu,stimabile? Pe cine crezi tu ca poti minti ? Dealtfel *sfantul* a fost crestinat pe patul de moarte in anul 337 d.H.de un calugar semiarian pagan ! Toata viata lui n+a renuntat la titlul de * Pontifex Maximus*,mare preot pagan ! Roaga+te tu la un ase
4.   OBSERVATIE! trimis de
(31 aug 2010, 14:47:26
IOSIA,DE CE ESTI ASA DE PORNIT?ASTA E SPIRITUL CRESTIN?SI GRAMATICA TA DE CE LASA ASA DE MULT DE DORIT?
EU CA ORICARE ALTUL STIU FT BINE CA SECTARII NU CRED SI NU INTELEG DECAT CE LE CONVINE,ASA CA VORBELE MELE SUNT IN VANT PT TINE.
DOAR MA AMUZAM PE SEAMA TA.....STIAM LA CE REACTIE SA MA ASTEPT.
EU AM 2000 DE ANI DE CRESTINISM IN SPATE,TU NU AI NIMIC.
CEI CA MINE NU STAU DE VB CU RATACITII PT CA ORICUM STIM CA SUNT VORBE IN VANT,SI NICI NU NE SITUAM PE ACEEASI TREAPTA.EU MI AM PASTRAT CREDINTA APOSTOLICA IAR VOI SUNTETI IN INTUNERIC.
CA SA PARAFRAZEZ UN PARINTE:VA POGORATI DE VII IN IAD CA NISTE HULITORI DE CELE SFINTE.
ACESTEA FIIND ZISE TE SALUT!
P.S.DIALOGUL PRESUPUNE CONVERSATIE NU ACUZE
5.   In van excel... trimis de
(31 aug 2010, 17:02:00
Citeste bine:unde te+am acuzat eu cu ceva!? Nu te mai amuza pt ca habar n+ai in ce pozitie te afli fata de ADEVARUL lui Dumnezeu, si asta fiindca nu studiezi decat o doctrina medievala de care Dumnezeu n+are cunostinta! Tot ce ti+am scris eu sunt cuvintele adevarate din Biblia lui Dumnezeu,chiar cuvintele Domnului Iisus Hristos in persoana,adevaruri istorice cu privire la Constantin cel mare consemnate de cel mai mare istoric in domeniul Imperiului Roman ,dr.Gibbon,lucruri adevarate,lucruri cu care toti teologii nu pot fi decat deacord! Tu nu argumentezi cu nimic cele spuse de mine fiindca nu ai cu ce,nu exsista asemenea argumentatii ! Repet: BISERICA PRIMARA,BISERICA APOSTOLICA N+ARE NIMIC DE A FACE CU ORTODOXIA DE AZI,ASA CUM GRESIT TE+AU INVATAT PROFII TAI DE RELIGIE ! Ortodoxia are ca obarsie secolul 4,d.H.,mai exact ,pe timpul lui Atanasie cel Mare, cand deja intrase in crestinism toate datinile si ritualurile paganilor care le vedem si+n ziua de azi ! Arata+mi ca gresesc !
6.   Spui ca ai in spate 2000 de ani trimis de
(31 aug 2010, 17:24:35
de crestinism ? Nu mai spune ! Inseamna ca Domnul Iisus Hristos ,Maica Domnului,cei doisprezece ucenici se rugau pe la icoanele facatoare de minuni,faceau pelerinaje pe la moastele sfintilor si li se rugau pupandu+le non stop,tineau zeci de sarbatori cu cruce rosie,neagra,albastra unde se imbuibau si trageau la masea de cadeau pe sub mese luindu+se si la cafteala intre ei si multe altele,nu+i asa ? Trezeste+te omule ! Domnul Iisus n+a venit sa faca tot ceea ce fac oamenii nestiutori si pacatosi de azi , care traind zi de zi in pacat au impresia ca daca , dupa moarte se duc rudele si le da de pomana,le da bani popilor sa se roage pt. ei vor ajunge in rai !Exclus asa ceva ! Pot sa se roage legiuni de popi si sa li se dea munti de colaci si galuste stropite cu rauri de vin si rachiu,nu se va intampla niciodata asa ceva ! Chiar El ne spune ca a venit * ...SA CHEM LUMEA LA POCAINTA*...nu sa le spun sa se faca ortodocsi,catolici sau protestanti ! Tu te+ai pocait de pacate sau nu prea ?
7.   De fapt tie nu+ti convine nimic din trimis de
(31 aug 2010, 17:52:05
cuvintele pe care chiar Domnul Iisus le+a spus ! Iata un raspuns dat popilor,marilor duhovnici ortodocsi,catolici care au facut si minuni in numele Sau cel Sfant:...* MULTI IMI VOR ZICE IN ZIUA ACEEA : DOAMNE,DOAMNE ! N+AM PROOROCIT NOI IN NUMELE TAU ? N+AM SCOS NOI DRACI IN NUMELE TAU ? SI N+AM FACUT NOI MARI MINUNI IN NUMELE TAU ? ''''''''''''''''''''''''''' * ATUNCI LE VOI SPUNE CURAT : NICIODATA NU V+AM CUNOSCUT ; DEPARTATI+VA DE LA MINE , VOI TOTI CARE LUCRATI FARADELEGEA * ! Matei,cap.7,ver. 22,23 ! Vezi,nimeni nu neaga ca preotii au facut aceste minuni,ca au scos draci din posedati prin manastiri de+a lungul timpului,nici CHIAR DOMNUL IISUS ! Si, totusi, chiar EL le spune PERSONAL ca acesti mari sfinti parinti,mari duhovnici NU VOR FI MANTUITI NICIODATA ! De ce ? Pentru ca in acelas timp,acesti *prea sfintiti* sunt si cei care incalca Legea lui Dumnezeu,invatand si pe altii acest lucru rau ,spre pierzania tuturor ! TU cu care vrei sa fii, cu ei sau cu Dumnezeu ? Alege !

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei