Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 31 aug 2010 - Anul XV, nr. 204 (4495)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Nemuritori

Sfidează legea, deşi sunt prinşi cu exploatări ilegale de balast de patru ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Neregulile comise de către o parte dintre administratorii de balastiere din judeţ, constatate şi sancţionate mai mult sau mai puţin de către autorităţile competente, nu mai reprezintă un secret pentru nimeni. Unii proprietari de balastiere, împinşi de la spate, fac eforturi să intre cât de cât în legalitate, în timp ce alţii nu au nici o jenă în a continua să exploateze balast cum le convine. O situaţie delicată, care tinde să devină explozivă, este în oraşul Liteni, unde administratorii unei balastiere îşi văd nestingheriţi de treabă, în ciuda nenumăratelor ilegalităţi constatate de autorităţi.

 

Primăria oraşului Liteni a declarat de ceva vreme război societăţii Agremin Trans SRL Liteni, unitate care are punct de lucru lângă râul Suceava, în amonte de podul de la Roşcani. Totul pleacă de la datoriile mari acumulate de societate la administraţia locală, reprezentând impozite, taxe şi alte categorii de debite, acumulate în ultimii ani. De anul trecut, autoritatea locală, printr-o hotărâre de Consiliu Local, nu şi-a mai dat acceptul pentru funcţionarea balastierei, invocând datoriile extrem de mari, dar şi faptul că exploatările haotice schimbă cursul râului Suceava.

 

Acuzaţii privind modificarea cursului râului Suceava

„Datoriile acumulate la noi sunt deja de 80.000 de lei. Zonele de exploatare nu sunt autorizate, pentru autorizaţie ei trebuie să aibă şi acceptul de la primărie şi nu l-au primit nici în 2009 şi nici în 2010. Noi tot facem demersuri la „Apele Române” pentru a li se retrage orice autorizaţie, ei acum au o autorizaţie de exploatare doar pe raza judeţului Botoşani, însă la noi s-au făcut excavări frecvente, s-a mărit cursul râului Suceava, apa s-a tot apropiat de locuinţe”, ne-a declarat Tomiţă Onisii, primarul oraşului Liteni, arătându-ne sesizările venite de la grupurile de localnici care stau în apropiere de balastieră ori de la cei pe lângă ale căror case trec maşinile de mare tonaj ale firmei, care transportă nisipul şi pietrişul excavat.

Ca soluţie extremă, primăria locală a solicitat recent Serviciului de Poliţie Rutieră Suceava o aprobare prin care să poate interzice accesul maşinilor firmei pe un drum comunal, însă cererea a fost respinsă, contravenind prevederilor legale.

 

Demersurile pentru închiderea balastierei, fără ecou până acum

Primarul spune că maşinile de mare tonaj ale firmei evită cât mai mult contactul cu poliţia sau alte autorităţi, circulând la miezul nopţii, ori dimineaţa la ora trei, cel târziu patru.

„Şi pe podul de la Roşcani, închis după inundaţiile din vară, circulau, deşi erau restricţii de tonaj. Până nu de mult, maşinile lor de mare tonaj făceau un zgomot infernal, acum că s-a asfaltat drumul Roşcani-Salcea este ceva mai bine, însă asta nu îi absolvă cu nimic. Continuăm să facem demersuri către autorităţi, mesajul fiind clar, ori să intre în legalitate, ori să fie exclus cu totul punctul de lucru de la Liteni”, a mai spus tranşant primarul.

El a ţinut să precizeze că nu are nimic personal cu administratorii balastierei, soţii Marcel şi Lenuţa Dincu, în trecut primăria sprijinind activitatea unităţii, însă consideră că acum s-a ajuns la o sfidare pe faţă din partea acestora.  

 

„Toată apa Sucevei este plină de borte, unde te întorci e săpat” 

Atunci când se declară nemulţumit de existenţa balastierei, primarul nu uită să amintească şi de localnicii care i se plâng de problemele pe care le au din cauza societăţii. Cei mai afectaţi sunt oamenii care stau în apropiere de punctul de lucru de la Liteni, unde, cel puţin teoretic, este doar staţia de sortare.

„Avem probleme foarte mari cu ei, cât nu era asfalt casa mi-a crăpat, am refăcut-o, dar iar a crăpat de la maşinile lor grele. Scrie pe la poduri că nu au voie peste 16 tone, dar ei circulă încărcaţi cu 60 de tone. Toată apa Sucevei este plină de borte, unde te întorci e săpat. Toţi oamenii de aici au nemulţumiri mari”, ne-a spus Alexandru Herţuc, un localnic din Roşcani, cu locuinţa în apropiere de staţia de sortare, pe lângă casa căruia trec maşinile societăţii. El a povestit cum în vara acestui an, în perioada inundaţiilor, râul Suceava a ajuns până aproape de casele lor, şi se tem că la un nou val de precipitaţii abundente ar putea fi inundaţi. 

 

Abonaţi la amenzile de la SGA, urmăriţi penal pentru exploatare din albia minoră  

Neregulile reclamate de primar şi localnici sunt confirmate de autorităţile care au atribuţii în verificarea activităţii balastierelor. Inginerul Cristian Ruxandari, purtătorul de cuvânt al Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Suceava, ne-a informat că societatea Agremin Trans SRL Liteni a fost sancţionată prima dată în 20 noiembrie 2006, când s-a constatat că efectuează exploatări ilegale de balast, fiind aplicată o amendă de 75.000 de lei. Situaţia s-a repetat în august 2008, atunci când inspectorii SGA au aplicat o amendă de aceeaşi valoare. Două luni mai târziu, pe 15 octombrie 2008, societatea era amendată cu încă 75.000 de lei, pentru exploatare balast în zona Cotu Mare fără a respecta prevederile autorizaţiei de gospodărire a apelor.

De anul trecut, sancţiunile aplicate au intrat şi în sfera penalului. În august 2009, după un control comun al inspectorilor de la Inspecţia teritorială a apelor şi al poliţiştilor, s-a constatat că societatea exploata balast de lângă perimetrul autorizat, chiar din albia minoră a râului Suceava, astfel că s-a întocmit dosar penal, între timp fiind demarată şi urmărirea penală faţă de administrator.  

Pe 27 iulie 2010, societatea a fost amendată din nou, pentru că executa lucrări în albie fără aviz de gospodărire a apelor, amenda fiind de această dată în cuantum de 35.000 de lei.

Purtătorul de cuvânt al SGA Suceava a mai precizat că în momentul de faţă societatea deţine autorizaţie de exploatare de nisip şi pietrişuri doar din perimetrul situat în satul Joldeşti, comuna Vorona, judeţul Botoşani, pe malul stâng al râului Siret, pe raza localităţii Liteni, lângă podul Roşcani fiind doar staţia de sortare.

 

Promit că plătesc datoriile până la finele anului

Contactată telefonic, Lenuţa Dincu consideră exagerate acuzaţiile venite de la primarul din Liteni şi are o explicaţie pentru orice.

„Datoriile nu sunt de 80.000 de lei, ci de 50.000 de lei, restul banilor sunt plătiţi de mult, dar sistemul de contabilitate al primăriei nu are înregistrată suma. Apoi, 30.000 de lei urmează să-i plătim în cel mai scurt timp, iar restul de 20.000 de lei o să îi virăm până la sfârşitul anului. Nu este uşor, şi la noi este criză, şi nu suntem singura societate cu datorii. Din păcate, alte firme din Liteni îşi plătesc datoriile şi prestând servicii, în timp ce nouă ni se cer doar bani cash”, s-a plâns aceasta.

Cât despre sancţiunile încasate, aceasta are şi aici explicaţii.

„În cazul dosarului penal a fost o interpretare greşită. Noi nu exploatam balast din albia minoră, ci făceam o cale de acces pentru a scoate din zonă o draglină. Ne vom judeca şi vom demonstra că avem dreptate”, a mai spus aceasta, optimistă, cei doi soţi spunând că au de gând să îşi continue activitatea indiferent de „piedicile” care li se pun.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sfidează legea, deşi sunt prinşi cu exploatări ilegale de balast de patru ani.
 Vizualizări articol: 2149 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.44/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 9 voturi
Sfidează legea, deşi sunt prinşi cu exploatări ilegale de balast de patru ani4.459

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   SGA si balastierele... trimis de
(31 aug 2010, 12:24:14
Oare s-a intrebat ...ori sesizat cineva de ce-a picat podul de la Dornesti...? Oare stie cineva cate sute de mii de euro au intrat in buzunarele lui Costica Galan si directorul de la SGA...? Au vandut balastrul la Egeer, pana a picat podul.... Nimeni nu are insa urechi sa auda si ...sa vada...Felicitari si la mai mare!
2.   Noutati trimis de
(31 aug 2010, 14:09:16
foarte bun reportajul..nu va opriti...mai incercati la darmanesti, danila, baia, milisauti, capu campului, veresti....peste tot sunt furaciuni de agregate...
umbla vorba prin oras ca lui nea ioan de la sga i-a turnat asfalt pana la poarta la casa de la gramesti domnu viorel care axploateaza ilegal la milisauti si bilca, sa nu se ingloade pe pantofi cand merge acasa in satul natal....top rusinica de la patrauti exploateaza si ei la greu la danila...fara sa plateasca la stat....
cosadel nu a platit un mc de balast in anul 2010 desi vinde la greu catre stat....daca e prieten cu seful de la sga....deh
3.   Si altii... trimis de
(31 aug 2010, 14:11:46
primarul tomita are acum alti preferati la liteni, pe con 2000, care au cascavalul mai gros..si fac aceleasi prostii ca si agreminul..dupa ce ani de zile le-a tolerat ilegalitatile la cei de la agremin, acum a intors armele....tarziu..podul de la roscani e prabusit...
4.   Stiu si eu.... trimis de
(31 aug 2010, 14:17:48
toti de la sga incepand cu sefu si acolitii (sub)ingineri sunt in cardasie cu administratorii de firme de exploatare...astia extrag 10 metri si declara 2 la stat...restu fac fifty-fifty...de unde bani la buget???!!! alti, mai smecheri... deloc nu declara....cosadel, calcarul, panducu....
5.   Vrajeala trimis de
( 1 sep 2010, 08:02:33
Primarul a uitat sa precizeze ca are si el o balastiera...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei