Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 27 mai 2010 - Anul XV, nr. 122 (4413)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Statul va garanta prin FNGCIMM creditele proprietarilor pentru reabilitarea termică a locuinţelor

Joi, 27 Mai 2010 (15:02:59)

Statul va garanta, prin FNGCIMM, creditele luate de proprietarii de locuinţe sau asociaţiile de proprietari pentru finanţarea lucrărilor de reabilitare termică, potrivit unui proiect de lege elaborat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, care gestionează derularea proiectului.

"Prin derogare de la prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 64/2007 privind datoria publică, aprobată cu modificări şi completări prin Legea 109/2008, cu modificările ulterioare, Ministerul Finanţelor Publice este autorizat să mandateze Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) în vederea emiterii de garanţii în numele şi în contul statului în favoarea finanţatorilor care acordă credite persoanelor fizice - proprietarii clădirilor tip locuinţă unifamilială şi respectiv persoanelor juridice fără scop patrimonial – asociaţii de proprietari din clădirile tip bloc de locuinţe pentru executarea lucrărilor de intervenţie", se arată în document.

Astfel, legea urmăreşte facilitarea accesului proprietarilor la contractarea de credite pentru finanţarea lucrărilor de reabilitare.

Această intenţie a fost anunţată de ministrul Dezvoltării, Elena Udrea, care a afirmat, la jumătatea lunii aprilie, că Executivul caută soluţii alternative pentru a urgenta lucrările de reabilitare termică a blocurilor, iar una dintre variantele analizate este acordarea de garanţii de stat asociaţiilor de proprietari care doresc să participe la acest program, dar nu dispun de fonduri.

La începutul lunii mai, Udrea a declarat că intenţionează să introducă un nou program de reabilitare termică a blocurilor, care va funcţiona pe principiul "Prima casă" şi potrivit căruia Guvernul va garanta creditele acordate proprietarilor pentru a realiza reabilitarea pe banii lor. Ministrul a afirmat atunci că actualul program de reabilitare termică, potrivit căruia Guvernul finanţează 50%, primăriile 30% şi asociaţiile de proprietari 20% din costuri, "nemulţumeşte pe toată lumea".

Conform proiectului de lege, reabilitarea termică a clădirilor de locuit cu finanţare prin credite bancare va cuprinde următoarele etape: expertiza tehnică şi auditul energetic al clădirii, decizia de intervenţie şi obţinerea certificatului de urbanism, proiectarea lucrărilor de reabilitare termică şi obţinerea autorizaţiei de construire, antecontractul pentru executarea lucrărilor de intervenţie, finanţarea executării lucrărilor de intervenţie, contractarea şi decontarea lucrărilor de intervenţie pentru reabilitarea termică a clădirii şi monitorizarea acestora.

Contractele prin care Fondul acordă garanţiile constituie titluri executorii.

Plafonul anual al garanţiilor, condiţiile de acordare a acestora, criteriile de eligibilitate pentru beneficiari, bănci si constructori, precum şi regulile de gestionare se stabilesc prin normele metodologice de aplicare a legii, elaborate de Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi aprobate prin hotărâre a Guvernului, în termen de 60 zile de la data intrării în vigoare a acestei legi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Statul va garanta prin FNGCIMM creditele proprietarilor pentru reabilitarea termică a locuinţelor.
 Vizualizări articol: 488 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Statul va garanta prin FNGCIMM creditele proprietarilor pentru reabilitarea termică a locuinţelor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei