Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 27 mai 2010 - Anul XV, nr. 122 (4413)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

A murit Jean Constantin

Actorul Jean Constantin a decedat, ieri, la vârsta de 81 de ani, în locuinţa sa de la Constanţa, a declarat pentru MEDIAFAX Alexandru Arşinel, directorul Teatrului de Revistă din Bucureşti.

Alexandru Arşinel a spus că actorul Jean Constantin a fost găsit mort în locuinţa sa din Constanţa, de către rudele sale.

În ultimul an, Jean Constantin a fost internat la spitale din Constanţa şi din Capitală, cu afecţiuni cardiace.

Jean Constantin s-a născut la 21 august 1928 la Techirghiol, în judeţul Constanţa. A debutat pe scenă la secţia de estradă din cadrul Teatrului de Stat Fantasio din Constanţa, în 1957.

Actorul a jucat în peste 50 de filme, cum ar fi "Baronul Ecluzei" (1960), "Răzbunarea haiducilor"(1968), "Zile de vară" (1968), "Prea mic pentru un război atât de mare" (1969), devenind celebru în anii '70, cu seria de filme de comedie "B(rigada) D(iverse)", unde a jucat alături de Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Dem Rădulescu, Puiu Călinescu şi Iurie Darie. Totodată, Jean Constantin este cunoscut pentru rolul lui Ismail din "Toate pânzele sus", de Mircea Mureşan.

Printre cele mai recente filme în care a jucat celebrul actor se numără "Poker" (20010), de Sergiu Nicolaescu, "Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii" (2006), de Cătălin Mitulescu, "Roming", de Jiri Vejdelek (2007), şi "Supravieţuitorul" (2008), de Sergiu Nicolaescu.

 

Alexandru Arşinel: A murit unul dintre cei mai buni prieteni ai mei

Alexandru Arşinel, directorul Teatrului de Revistă "Constantin Tănase", a declarat că Jean Constantin a fost unul dintre cei mai buni prieteni ai săi, dar şi un actor extraordinar.

Arşinel l-a descris pe Jean Constantin ca pe "o mare personalitate, un actor extraordinar, iubit de marele public". "A fost un om care nu a adus decât zâmbetul pe buzele spectatorilor", a mai spus Alexandru Arşinel.

 

BIO: Jean Constantin - o carieră dedicată comediei, de la "Toate pânzele sus" la "Poker"

Actorul Jean Constantin, "maestrul comediei româneşti", a decedat ieri la vârsta de 81 de ani, după o carieră dedicată teatrului şi filmului, care are ca repere producţii ca "Toate pânzele sus", "Nea Marin miliardar" şi "BD", culminând cu "Poker", în care artistul şi-a jucat propriul rol.

Jean Constantin s-a născut la 21 august 1928 la Techirghiol, în judeţul Constanţa. A debutat pe scenă la secţia de estradă din cadrul Teatrului de Stat Fantasio din Constanţa, în 1957.

A început să muncească la Constanţa, ca muncitor normator, unde a cunoscut oameni talentaţi alături de care a înfiinţat o brigadă artistică. Apoi a început să joace la Casa de Cultură, iar din 15 decembrie 1957 s-a înfiinţat secţia de estradă din cadrul Teatrului de Stat Fantasio din Constanţa, unde actorul a rămas până la ieşirea la pensie.

Actorul a debutat anii ‘60 şi a jucat în circa 80 de filme, cum ar fi "Baronul Ecluzei" (1960), "Răzbunarea haiducilor"(1968), "Zile de vară" (1968), "Prea mic pentru un război atăt de mare" (1969), devenind celebru în anii '70, cu seria de filme de comedie "B(rigada) D(iverse)", unde a jucat alături de Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Dem Rădulescu, Puiu Călinescu şi Iurie Darie, dar şi „Nea Marin miliardar” (1979), unde i-a avut colegi Amza Pellea, Sebastian Papaiani, Draga Olteanu-Matei, Stela Popescu şi Ştefan Bănică. Totodată, Jean Constantin este foarte cunoscut şi pentru rolul lui Ismail din "Toate pânzele sus", de Mircea Mureşan.

Printre cele mai recente filme în care a jucat celebrul actor se numără "Poker" şi "Supravieţuitorul" (2008), de Sergiu Nicolaescu, "Roming", de Jiri Vejdelek (2007), "Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii" (2006), de Cătălin Mitulescu, "Păcală se întoarce" (2006), "A doua cădere a Constantinopolului" (1994), "Chiriţa la Iaşi" (1987), "Iancu Jianu, haiducul" (1981), "Nea Marin miliardar" (1979), "Haiducii lui Saptecai (1970)", "Procesul alb" (1965) etc.

Cunoscutul actor a jucat şi pe scena Teatrului Naţional Bucureşti, fiind distribuit în spectacolul "O scrisoare pierdută", de Radu Beligan. De asemenea, Jean Constantin a jucat în mai multe seriale şi filme de televiziune, printre care "Vine poliţia!" de la Pro TV şi în "Regina", difuzat de Acasă TV.

Jean Constantin a primit premiul pentru întreaga activitate la Gala Premiilor Gopo din 2008, dar şi premiul special pentru teatru de revistă, acordat de UNITER, în 2003.

Cel care a fost considerat "maestrul comediei" a fost investit, în 2007, drept Cavaler de Malta al Ordinului "Sf. Ioan" de Ierusalim, într-o ceremonie desfăşurată la Suceava.

Totodată, Consiliul Director al Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film din România i-a acordat, în 2003, o clachetă de aur şi o medalie jubiliară "Magna cum Laudae".

În semn de recunoaştere a talentului actorului Jean Constantin, Jean Badea, fost secretar al literar al Teatrului de revistă Fantasio, i-a dedicat biografia artistică "Omul care aduce hazul", publicată în 1998.

Din 1999, Jean Constantin este şi cetăţean de onoare al oraşului Constanţa, unde a şi locuit. El a fost căsătorit de trei ori, petrecându-şi ultimii ani din viaţă cu Elena Jean.

Actorul Jean Constantin a decedat, ieri, la vârsta de 81 de ani, în locuinţa sa de la Constanţa, a declarat pentru MEDIAFAX Alexandru Arşinel, directorul Teatrului de Revistă din Bucureşti.

Alexandru Arşinel a spus că actorul Jean Constantin a fost găsit mort în locuinţa sa din Constanţa, de către rudele sale. În ultimul an, Jean Constantin a fost internat la spitale din Constanţa şi din Capitală, cu afecţiuni cardiace.

 

Sebastian Papaiani: Îmi pare rău că ne împuţinăm şi nu are cine să ne ia locul

Sebastian Papaiani a declarat, pentru MEDIAFAX, că regretă decesul lui Jean Constantin, alături de care a jucat în mai multe producţii, spunând că vechea generaţie de actori se împuţinează şi nu are cine să îi înlocuiască pe marii artişti.

"Ne ducem şi nu ne ia locul nimeni, mai ales lui Jean, Jean cel de neînlocuit", a declarat pentru MEDIAFAX Sebastian Papaiani. "Nu poţi să nu lăcrimezi pentru un om care ţi-a fost apropiat, lângă care ai respirat, lângă care ai jucat", a mai spus Papaiani.

"Nu pot decât să exprim regretele mele", a adăugat acesta.

 

Cristian Şofron: Golul pe care îl lasă Jean Constantin nu poate fi umplut

Cristian Şofron, care a jucat alături de Jean Constantin în celebrul film "Toate pânzele sus", a declarat pentru MEDIAFAX că şi-l aminteşte pe regretatul actor ca pe o persoană care era mereu cu zâmbetul pe buze şi care avea tot timpul o vorbă bună de spus.

Cristian Şofron, care era foarte tânăr când filma la "Toate pânzele sus", şi-a amintit că Jean Constantin l-a ajutat foarte mult atunci când a trebuit să dea un examen. "A umblat cu mine câteva zile ca să poată să mă înscrie să pot să dau examenul la Constanţa", şi-a amintit Şofron.

"Din păcate, pierderile din ultima perioadă legate de actori sunt extrem de dure. Golul pe care îl lasă nenea Jean acum nu poate fi umplut", a spus Cristian Şofron, adăugând că actorul Jean Constantin ar fi putut să interpreteze şi roluri dramatice, nu doar cele atât de cunoscute, de comedie.

 

Mircea Diaconu: Jean Constantin a fost un om drag, care o să lipsească tuturor

Senatorul Mircea Diaconu regretă moartea actorului Jean Constantin spunând despre acesta că a fost "un om drag", care o să lipsească tuturor.

"Este o veste proastă. Din păcate vine în zilele acestea în care primim alte veşti proaste", a spus actorul, care a adăugat că Jean Constantin a rămas, din fericire, în pelicule, în ce s-a filmat cu el, în amintirile tuturor.

"Sper ca o vreme, cât mai lungă, Jean să rămână cu noi", a mai afirmat Mircea Diaconu.

El a menţionat că a colaborat din plin cu Constantin, cu care a trăit uneori "ca pe front". "Uneori aşa e, ca şi cum ai face războiul cu cineva. Pot să spun că am făcut războiul şi eu cu el", a spus Diaconu.

Precizând că a fost un foarte bun prieten cu Jean Constantin, Diaconu a menţionat că în anii '75-'76 au făcut un film cu el. "Trăiam împreună, nu pleca să mănânce fără mine. Am trăit. E ca o rudă apropiată. Poate i-am fost şi eu ca şi copilul lui", a spus senatorul liberal.

Mircea Diaconu şi-a amintit că Jean Constantin i-a propus să-i devină şofer şi că regretă că atunci l-a refuzat.

"La un moment dat mi-a zis: «Mă, tu conduci aşa de bine maşina, nu vrei să fii şoferul meu?». N-am avut timp şi păcat că n-am avut timp să-i fiu şofer şi mi-aş fi dorit, jur, aşa, ca să fiu lângă el. Pot spune despre el că a fost un om drag tuturor şi o să ne lipsească tuturor", a mai spus Mircea Diaconu.

 

Radu Gabrea: Jean n-a putut să moară; e una din glumele lui

Regizorul Radu Gabrea a declarat pentru MEDIAFAX, cu privire la decesul lui Jean Constantin, că acesta "n-a putut să moară" şi că "a făcut una din glumele lui extraordinare", apreciind că actorul era "extraordinar", fiind unul dintre prietenii săi fabuloşi.

"E una din glumele lui. Scoate nişte glume extraordinare", a spus Gabrea, considerând că "Jean n-a putut să moară".

Regizorul a amintit că Jean Constantin a jucat în primul său film, "Prea mic pentru un război atât de mare", în 1968. "Au trecut aproape 42 de ani. De atunci a rămas pentru mine un actor extraordinar, un prieten fabulos... Cred c-a făcut o glumă", a spus Gabrea.

 

Ion Besoiu despre regretatul Jean Constantin: Noi românii vom râde mai puţin

Actorul Ion Besoiu a declarat, pentru MEDIAFAX, că după moartea lui Jean Constantin, pe care l-a descris ca fiind un mare artist şi prieten, "românii vor râde mai puţin".

Ion Besoiu a spus că s-a întâlnit ultima dată cu Jean Constantin la sfârşitul lunii martie, când regretatul actor era "vivace şi binedispus".

"A fost un creator de gen, un iubitor de frumos cum numai un actor poate să fie", a adăugat Ion Besoiu, amintindu-şi că Jean Constantin a fost un prieten foarte bun, un om care ştia să primească oamenii în casa lui "cu dragoste şi tandreţe".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului A murit Jean Constantin.
 Vizualizări articol: 1399 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
A murit Jean Constantin5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   RIP trimis de
(27 mai 2010, 14:36:24
Dumnezeu sa-l ierte...
2.   ..... trimis de
(28 mai 2010, 08:38:43
Dumnezeu sa-l ierte.......
3.   .... trimis de
(28 mai 2010, 20:57:46
Mare om. Dumnezeu sa/l erte..

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei