Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 27 mai 2010 - Anul XV, nr. 122 (4413)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Incertitudine

Dispar magazinele duty-free din Vama Siret?

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Magazinele tip duty-free din Vama Siret, un paradis de bani negri pentru indivizii care roiesc în jurul lor, s-ar putea închide. Mai precis, şi-ar putea restrânge aria produselor ce pot fi comercializate. În lipsa posibilităţii de a vinde ţigări şi băuturi alcoolice scutite de plata taxelor vamale, magazinele duty-free sunt condamnate practic la moarte sigură. O primă încercare pentru a stopa traficul cu ţigări şi băuturi alcoolice provenite din magazinele duty-free a avut loc în februarie 2010, când prin Ordinul 202 al ministrului Finanţelor Publice s-a interzis comercializarea acestor produse. Minunea nu a ţinut decât câteva săptămâni, iar una dintre firmele care deţinea mai multe magazine pe graniţele non-UE al României a atacat şi câştigat în instanţă dreptul de a vinde din nou ţigări şi băuturi alcoolice. Mai nou, speriaţi de amploarea traficului cu produse accizabile, în special ţigări, guvernanţii încearcă să facă regulă în activitatea magazinelor tip duty-free. O serie de propuneri au fost deja înaintate de reprezentanţii autorităţilor vamale, dar o decizie finală va fi luată de clasa politică. Este un moment vital pentru a se stabili dacă există interese directe sau indirecte din partea parlamentarilor români pentru ca fenomenul contrabandei să fie stopat, sau, din contră, să prolifereze şi pe mai departe.

 

Suceava, nod vital pentru traficanţi

Suceava este una dintre zonele cu cea mai intensă activitate pe linia traficului cu ţigări, dar şi cu băuturi alcoolice, fie că este vorba de marfă trecută peste fâşia verde, fie că se discută despre magazinele duty-free. Aşa se face că în Vama Siret, aşa cum este cunoscut popular Punctul de Trecere a Frontierei Siret, funcţionează nu mai puţin de patru puncte de lucru ale unor societăţi comerciale care vând mărfuri în regim duty-free. Este vorba de SC Euro Trade Invest SA Poşta Câlnău, Sc Emptor SRL Bucureşti, Sc Heinrig Impex SRL Bucureşti şi SC Transeuro Import Export SRL Constanţa, firme care deţin magazine şi în alte puncte de trecere a frontierei din România. Primii care au contestat în instanţă Ordinul 202/2010 al ministrului Finanţelor au fost cei de la SC Euro Trade Invest SRL. Au avut câştig de cauză, astfel încât activitatea a fost reluată la cote maxime, profitând şi de faptul că firmele concurente s-au mişcat mai greu în ceea ce priveşte contestaţia în instanţă a amintitului ordin.

 

Magazinele duty-free asigură un sfert din piaţa neagră a ţigărilor

Conform unor studii efectuate de firmele de producere a ţigaretelor, prin magazinele duty-free, în ianuarie 2010, se asigura 27,4% din totalul a ceea ce se comercializează pe piaţa neagră. Este o cifră îngrijorătoare, iar tendinţele sunt şi mai alarmante. Potrivit lui Valentin Canura, reprezentant al British American Tobacco, în cursul anului 2009 ţigările de contrabandă asigurau 36,2% din consumul pieţei româneşti, iar în 2010 se preconizează o creştere a cotei ţigărilor de contrabandă la peste 50%.

 

Închiderea magazinelor duty-free, o cacealma?

Închiderea magazinelor duty-free sau restricţionarea produselor ce pot fi comercializate aici ar însemna o grea lovitură pentru cei care se ocupă cu contrabanda cu ţigări şi băuturi alcoolice. Totuşi, cei mai mulţi oameni implicaţi în sistem cred că nu se va ajunge la aşa ceva. Aşa se face că punctele de trecere a frontierei cu Ucraina, închise în această primăvară pentru a fi aduse la standardele cerute de Uniunea Europeană, au devenit zone extrem de căutate. Reprezentanţi ai firmelor cu magazine tip duty-free caută terenuri pe la Vicovu de Sus, Ulma sau Izvoarele Sucevei, pentru ca odată cu modernizarea punctelor de trecere a frontierei spre Ucraina să-şi poată deschide noi puncte de lucru.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dispar magazinele duty-free din Vama Siret?.
 Vizualizări articol: 1008 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dispar magazinele duty-free din Vama Siret?0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Duty-free trimis de
(27 mai 2010, 19:27:26
In situatia in care este adevarat ca se vor inchide aceste magazine ce vor face salarariatii acestora? Chiar nimeni nu se gandeste la ei!? Poate au accesat credite, au datorii sau si-au facut planuri de viitor.... Domnul Malanciuc Dan ce va face in aceste conditii!?, dar celelalte rude care lucreaza cu el?
Dar mai ales ce vor face cei care sunt obisnuiti ca pentru protocoale, nunti si alte evenimente mondene sa se aprovizioneze cu astfel de produse! Cu ce va mai asezona domnul Filuta mesele fastuoase pentru prea inaltii sai oaspeti!?
Ce vor face cei mai inraiti fumatori?
Cred ca se vor descurca, mai exista duy-free-uri si in Ucraina!
2.   Pentru domnul Blejnar trimis de
(27 mai 2010, 19:36:34
Domnule presedinte al ANAF,desi va straduiti din greu sa eradicati evaziunea fiscala, sunt vamesi si politisti de frontiera in vama Siret care se preocupa in mod constant in a indeplini sarcinile lor personale si nu pe cele de serviciu, ajutand ca treaba in magazinele duty-free sa mearga foarte bine. Si seful vamii stie foarte bine, inclusiv sefii de tura, numiti dupa interesele sale. Daca s-ar interzice vanzarea de tigari si bauturi alcoolice in magazinele duty-free, acestea s-ar inchide de la sine. Dar, totodata, ar trebui schimati si toti functionarii care lucreaza in vama Siret.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei