Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 27 mai 2010 - Anul XV, nr. 122 (4413)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

CNAS: Sistemul informatic neperformant este proiectat pe mii de furnizori, dar avem zeci de mii

Joi, 27 Mai 2010 (17:29:18)

Sistemul informatic al Casei de Asigurări de Sănătate este neperformant, proiectat în urmă cu 20 de ani pentru câteva mii de furnizori, dar în 2010 sunt zeci de mii, de aceea autorităţile vor crearea unui sistem unitar la nivel naţional, pentru colectarea tuturor datelor, a spus preşedintele CNAS.

"Proiectul de informatizare a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a fost gândit pe patru structuri, respectiv sistemul informatic unic integral, reţete electronice, fişa electronică şi cardul naţional. Din cele patru structuri, doar una a fost implementată, şi asta doar în proporţie de 80 la sută, în urmă cu doi ani", a declarat, joi, preşedintele CNAS, Lucian Duţă.

El a precizat că, aşa cum a fost proiectat sistemul, o parte a acestuia era în subordinea Ministerului Sănătăţii, alta în subordinea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

"Deşi crearea acestui sistem a fost un pas înainte, din diferite motive, în special politice, au fost dirijate la Ministerul Sănătăţii. În urmă cu cinci-şase luni, Ministerul Sănătăţii a readus aceste componente la CNAS şi acum, teoretic, se poate vorbi de un Sistem Informatic Unic Integrat (SIUI) ", a mai spus Lucian Duţă.

Preşedintele CNAS a apreciat că pentru gestionarea eficientă a banului şi pentru asigurarea eficientă a actului medical este nevoie de un sistem informatic foarte bine pus la punct.

"Prin asigurarea unui astfel de sistem, bine pus la punct, ar creşte accesul la serviciile medicale, controlul prescrierilor, atât la medic cât şi la farmacist. Acum SIUI este operabil în proporţie de 80 la sută, iar calitatea colectării datelor nu corespunde în totalitate necesităţilor instituţiei", a precizat Lucian Duţă.

El a reamintit faptul că atunci când s-au pus bazele organizării sistemului informatic existau câteva mii de furnizori de servicii, iar acum sunt zeci de mii, capacitatea maximă a sistemului riscând să fie blocată în orice moment.

"Se impune un program de reconstrucţie a sistemului informatic unitar care să adune toate datele la nivel naţional. Acest lucru încercăm să-l facem în acest moment", a mai spus Duţă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului CNAS: Sistemul informatic neperformant este proiectat pe mii de furnizori, dar avem zeci de mii.
 Vizualizări articol: 547 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CNAS: Sistemul informatic neperformant este proiectat pe mii de furnizori, dar avem zeci de mii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei