Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 27 mai 2010 - Anul XV, nr. 122 (4413)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Rata de ocupare a scăzut anul trecut sub nivelul din 2005 şi ar trebui să ajungă la 70% în 2020

Joi, 27 Mai 2010 (15:37:09)

Rata de ocupare din România ar trebui să ajungă la 70,2 % în 2020, deşi anul trecut a scăzut la 63,5 faţă de 64,4 în 2008 şi a ajuns să fie mai mică decât nivelul înregistrat în 2005, de 63,6 la sută, potrivit datelor prezentate într-o dezbatere privind obiectivele naţionale ale Strategiei 2020.

Rata de ocupare în rândul populaţiei cu vârsta cuprinsă între 20 şi 64 de ani a crescut uşor din 2005 până în 2008, de la 63,6 la sută la 64,4 la sută, iar din 2009 a început din nou să scadă, ajungând la 63,5, conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică.

Potrivit Comisiei Naţionale de Prognoză, rata de ocupare din România ar putea ajunge la 70,2 la sută în 2020, unul dintre obiectivele Strategiei Europa 2020 vizând creşterea gradului de ocupare în Uniunea Europeană la 75 la sută.

Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) a stabilit că obiectivul de creştere a ratei de ocupare este condiţionat, în principal, de evoluţia favorabilă a economiei, în special de momentul reluării creşterii economice şi recuperării, de creşterea nivelului de educaţie şi extinderea accesului la forme de învăţare pe întreg parcursul vieţii, de asigurarea unor tranziţii eficiente pe piaţa muncii prin implementarea măsurilor active de ocupare şi de asigurarea accesului la prestaţii şi servicii sociale într-o manieră care să nu reducă atractivitatea muncii.

Propunerile privind măsurile care ar trebui luate pentru atingerea obiectivului de creştere a nivelului de ocupare se referă la reformarea cadrului legal privind stimularea ocupării forţei de muncă şi formarea profesională continuă, la dezvoltarea instrumentelor relevante în domeniul calificării şi creşterea investiţiilor în formare profesională continuă.

Alte propuneri se referă la implicarea partenerilor sociali în corelarea sistemelor de educaţie şi formare cu evoluţia pieţei muncii, la tranziţia rapidă de la şomaj către ocupare, la prelungirea vieţii active, flexibilizarea cadrului legal privind relaţiile de muncă în contextul abordării principiilor flexicurităţii, la managementul eficient al migraţiei forţei de muncă şi la asigurarea unei interacţiuni eficiente între sistemul de asistenţă socială şi cel de promovare a ocupării forţei de muncă.

Reprezentanţii MMFPS susţin că atingerea ţintei propuse privind ocuparea s-ar putea face prin creşterea participării tinerilor pe piaţa muncii, a persoanelor vârstnice sau a celor care au un nivel de calificare scăzut, precum şi prin integrarea migranţilor legali.

Ei au precizat că cea mai mare rată de ocupare, de 84 la sută, se înregistrează în rândul absolvenţilor de studii superioare, iar cea mai mică, de 53 la sută, în rândul persoanelor necalificate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Rata de ocupare a scăzut anul trecut sub nivelul din 2005 şi ar trebui să ajungă la 70% în 2020.
 Vizualizări articol: 510 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rata de ocupare a scăzut anul trecut sub nivelul din 2005 şi ar trebui să ajungă la 70% în 20200.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei