Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 27 mai 2010 - Anul XV, nr. 122 (4413)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Videanu: Dezmăţul bugetar din 2007-2008 a contribuit la situaţia actuală a României

Joi, 27 Mai 2010 (14:52:30)

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat, joi, că "dezmăţul bugetar din anii 2007 şi 2008" a contribuit la situaţia actuală a României, arătând că Guvernului nu îi rămân decât soluţia restructurării cheltuielilor publice şi cea a unui program alternativ privind relansarea economică.

"Acest dezmăţ bugetar din anii 2007 şi 2008 ne-a dus în situaţia în care ne aflăm astăzi", a susţinut Videanu, prim-vicepreşedinte al PDL, care a organizat o conferinţă de presă la sediul partidului, pentru a prezenta date din care românii "să ştie de ce s-a ajuns în situaţia actuală".

Liderul PDL a criticat guvernarea PNL, susţinută de PSD, apreciind că începând cu 2007 "a început dezmăţul în România" şi că anii 2007-2008 în sectorul bugetar au fost create şi neocupate 80.000 de posturi, "posturi care n-au folosit decât pentru crearea de sporuri şi de prime împotriva prevederilor legale la acea vreme".

Potrivit lui Videanu, crearea de posturi şi neocuparea acestora în sectorul bugetar a dus la creşterea sporurilor de natură salarială cu 76% în 2008 faţă de 2006.

Videanu a arătat că toate ministerele aveau în structură un număr de posturi bugetate, dar neocupate şi "le foloseau pentru a inventa tot felul de sporuri - sporuri de zâmbet".

"Aşa a fost posibil să aibă posturi bugetare neocupate şi suma aferentă o împărţeau între ei. De aceea a ajuns paradoxal sectorul public să aibă un câştig de natură salarială de 2.400 şi ceva, iar sectorul privat de 1.700", a adăugat liderul PDL.

El a mai precizat că majorarea succesivă a punctului de pensie începând cu septembrie 2007 a dus la situaţia în care pensia medie a înregistrat creşteri "peste dinamica câştigului salarial în economie" şi a făcut ca punctul de pensie să crească de la 396 de lei la 696 de lei.

Potrivit lui Videanu, cheltuielile de personal s-au majorat în cei doi ani cu 65%, cheltuielile cu asistenţa socială cu 75%, iar pensiile cu 84%. "Cheltuielile de personal plus asistenţa socială au ajuns în 2008 exact cât tot bugetul României în anul 2006", a calculat ministrul Economiei, care a arătat că, în pofida unei creşteri economice ridicate în anii 2007 şi 2008, a avut loc o majorare a activităţii în economia ascunsă şi extinderea evaziunii fiscale aferentă TVA cu 34%.

"Toate aceste lucruri au fost rodul unei guvernări de şantal PNL-PSD", a apreciat prim-vicepreşedintele PDL, care a arătat că anul 2009 a fost anul în care Guvernul a început să realizeze o stabilitate macroeconomică şi că priorităţile Executivului au fost de a ţine inflaţia sub control, nemajorarea taxelor şi impozitelor şi măsurile de relansare economică.

"Practic, în momentul de faţă, Guvernului nu-i rămâne decât o singură soluţie, şi anume aceea de a restructura cheltuielile publice şi un program alternativ de relansare economică", a spus Videanu.

El a precizat că respinge "aspectul solidarităţii sociale pe cota progresivă".

Întrebat de ce Guvernul nu a spus în 2009 ce a găsit de la guvernarea din 2007-2008, Adriean Videanu a arătat că "aspectul de comunicare eficientă nu este cel mai tare punct al Guvernului".

El a evitat să precizeze de ce Executivul nu a luat măsuri de tăiere a pensiilor şi salariilor în ianuarie 2009.

"Evoluţia crizei globale a fost una dincolo de aşteptările FMI, ale Băncii Mondiale, Comisiei Europene, ale tuturor guvernelor, toată lumea a mizat pe relansarea rapidă a creşterii economice. Acest lucru nu s-a întâmplat", a explicat Videanu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Videanu: Dezmăţul bugetar din 2007-2008 a contribuit la situaţia actuală a României.
 Vizualizări articol: 504 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Videanu: Dezmăţul bugetar din 2007-2008 a contribuit la situaţia actuală a României0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei