Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 27 mai 2010 - Anul XV, nr. 122 (4413)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Isărescu: Una dintre marile probleme ale României este modul cum decurge dezbaterea politică

Joi, 27 Mai 2010 (17:43:32)

Modul cum decurge dezbaterea politică şi politicile guvernamentale prociclice reprezintă una dintre marile probleme ale României, consideră guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

"Una dintre marile probleme ale României rămâne cum decurge dezbaterea politică, precum şi promovarea de politici guvernamentale prociclice", a spus Isărescu la un seminar organizat la BNR.

Reprezentanţii băncii centrale au criticat în repetate rânduri politica prociclică fiscală şi salarială de până în 2008, care a dus la deteriorarea structurii bugetare şi creşterea excesivă a deficitului, ceea ce a forţat ca politicile guvernamentale să rămână prociclice şi după declanşarea crizei financiare.

De altfel, guvernatorul BNR afirma cu o zi în urmă că pentru a avea o politică fiscală anticiclică deficitul bugetar al României ar fi trebuit să "se ducă" la 12% din PIB.

El adăuga că politicile privind reformele structurale au fost amânate după intrarea în UE, inclusiv în perspectiva anilor electorali 2008-2009.

În discursul de joi de la BNR, Isărescu a luat apărarea băncilor, arătând că nu li se poate cere o politică anticiclică şi nu pot fi forţate să acorde credite în condiţii de risc şi incertitudini, riscând astfel banii deponenţilor.

"Băncile sunt prociclice, e clar. Nu putem să le cerem să fie anticiclice, pentru că atunci nu ar mai face business, ar face altceva. BNR poate fi anticiclic. Noi ne putem permite să facem şi pierdere", a spus Isărescu.

El a continuat arătând că bancherul nu este un caritabil, iar în condiţii de criză este normal să-şi întărească sistemele de triere ale clienţilor, care în perioade de avânt economic tind să fie mai laxe.

"Este o alchimie extrem de interesantă între bancher şi client. Bancherul este pe de o parte prietenul clientului, dar se şi luptă permanent cu el. De fapt, ambii se luptă cu gândul că fac profit şi o activitate benefică", a spus Isărescu.

El spune că majoritatea debitorilor uită că băncile nu lucrează cu proprii bani, ci în general cu banii deponenţilor, iar clienţii care sunt "triaţi" în perioadă de criză sunt şi mai vocali.

"Bineînţeles că mai toţi avem depozite la bănci, dar când apărem pe partea cealaltă, ca aplicanţi la credite, uităm de treaba asta", a mai spus Isărescu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Isărescu: Una dintre marile probleme ale României este modul cum decurge dezbaterea politică.
 Vizualizări articol: 497 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Isărescu: Una dintre marile probleme ale României este modul cum decurge dezbaterea politică0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei