Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 20 apr 2010 - Anul XV, nr. 90 (4381)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu: Guvernul şi-a asumat măsuri extrem de dificile, dar curajoase şi absolut necesare

Marţi, 20 Aprilie 2010 (15:59:10)

Preşedintele Traian Băsescu a menţionat, marţi, la începutul întâlnirii cu Executivul, că măsurile asumate de Guvern sunt dificile, curajoase, dar şi absolut necesare, ele vizând reducerea cheltuielilor bugetare şi stabilirea unui nivel rezonabil de echitate între diferite categorii din societate.

"Aşa cum v-am anunţat, aş dori să ne consultăm pe câteva chestiuni care ţin de fapt de capacitatea noastră de a accelera procesul de ieşire din criză, pe de-o parte, iar pe de altă parte ţin de capacitatea României de a nu trăi din împrumuturi. Ce se întâmplă în astfel de situaţii vedem puţin mai la sud", a spus preşedintele, la începutul întâlnirii de la Palatul Cotroceni.

Şeful statului a adăugat că Guvernul şi-a asumat "măsuri extrem de dificile legate de reducerea cheltuielilor bugetare şi de stabilirea unui nivel rezonabil de echitate între diferite categorii din societate", el apreciind că acestea sunt "măsuri curajoase, dar şi absolut necesare".

Şeful statului a spus că vrea să ştie punctul de vedere al Guvernului referitor la reducerea cheltuielilor publice în administraţia centrală şi în administraţia locală.

"Al doilea subiect asupra căruia aş vrea să vă consult este legat de reducerea cheltuielilor sociale, în sensul că, în momentul de faţă, numărul mare de asistaţi şi a unui procent important de asistenţă nejustitificată face ca, de fapt, să nu se poată concentra sprijinul social pe categoriile care au mai multă nevoie de asistenţă socială", a menţionat Băsescu.

"Aş vrea să vă consult, să ştiu punctul dumneavoastră de vedere cu privire la creşterea nivelului de absorbţie a fondurilor comunitare", a mai spus Băsescu, adăugând că se referă în mod special la programele de coeziune şi la agricultură.

El a spus de asemenea că doreşte să ştie care este punctul de vedere al miniştrilor şi în ceea ce priveşte modificarea Constituţiei şi procesul de descentralizare.

Totodată, şeful statului a menţionat legea pensiilor printre subiectele de consultare.

La rândul său, premierul Emil Boc a susţinut că nivelul cheltuielilor de personal a scăzut cu 16% în intervalul decembrie 2008-februarie 2010 şi a afirmat că deficitul bugetar ar fi urcat la 12%, în 2009, şi la 17%, în 2010, dacă Guvernul ar fi continuat politica fostului Cabinet.

El a arătat că Executivul intenţionează să continue reducerea cheltuielilor cu personal, astfel încât ponderea acestora în PIB să fie redusă în acest an de la 9,4% la 8,7%.

Premierul a asigurat în acelaşi timp că Executivul este preocupat şi de absorbţia fondurilor comunitare, arătând că acest proces depinde şi de capacitatea administrativă a autorităţilor de a atrage banii.

Înainte de întâlnirea cu preşedintele, membrii Guvernului s-au reunit, luni seară, pentru a stabili un punct de vedere unitar asupra problemelor aflate pe agenda discuţiei.

Surse participante la discuţie au declarat, luni seara, agenţiei MEDIAFAX, că premierul Boc îi va prezenta preşedintelui Băsescu un raport cu evoluţia cheltuielilor publice în perioada 2008–2010 şi intenţia Guvernului de a reduce în acest an cheltuielile de personal cu 5% faţă de 2009, în principal prin concedieri în intervalul septembrie–decembrie, în întreaga administraţie.

Reducerea de cheltuieli cu personalul bugetar va continua şi anul viitor, tot cu 5%, atât în administraţia centrală, cât şi cea locală, operaţiune prin care ponderea salariilor bugetarilor să scadă de la peste 9% din PIB la 8,7% din PIB.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu: Guvernul şi-a asumat măsuri extrem de dificile, dar curajoase şi absolut necesare.
 Vizualizări articol: 588 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu: Guvernul şi-a asumat măsuri extrem de dificile, dar curajoase şi absolut necesare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei