Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 20 apr 2010 - Anul XV, nr. 90 (4381)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Trei cauze ale poftei de dulciuri

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Probabil nu o dată vi s-a întâmplat să vi se facă poftă de dulciuri şi să simţiţi că rămâneţi fără energie dacă nu mâncaţi în momentul acela ceva dulce. În general, această poftă este alimentată de o lipsă de glucide din organism, însă există şi alte cauze ale dorinţei de a gusta ceva dulce.

Corpul uman este programat genetic să poftească la ceva dulce. Potrivit nutriţioniştilor, din punct de vedere fizic, nevoia de dulce vine dintr-o necesitate ancestrală de micronutrienţi care se găsesc în fructe. Dorinţa mentală de a mânca ceva dulce este generată de serotonină – un neurotransmiţător care conferă senzaţia de bine, moderează dispoziţia, echilibrează ciclul de somn şi pofta de mâncare şi care este eliberat în organism de fiecare dată când mâncăm ceva dulce.
Teoretic, dorinţa de dulce este normală şi se manifestă în special la femei. Trecerea dincolo de limita normalităţii se poate însă datora unei varietăţi de factori, nu doar alimentaţiei zilnice. Cel mai evident dintre aceştia este faptul că organismul se obişnuieşte cu o anumită cantitate de zahăr, iar în momentul în care acest nivel scade simţim nevoia să mâncăm ceva dulce. Această poftă de zahăr poate fi însă şi rezultatul altor elemente, care nu au nici o legătură cu alimentaţia, ci cu stilul de viaţă al fiecărei persoane.

Stresul, epuizarea şi lipsa de somn
La unele femei, nevoia de a mânca dulce este cauzată de o „oboseală” a glandelor suprarenale. Acestea secretă anumite substanţe chimice care îi conferă organismului energia de care avem nevoie în fiecare zi. Stresul, lipsa de somn şi chiar insomnia pot afecta funcţionarea corectă a suprarenalelor, cauzând astfel epuizare. Astfel, organismul este nevoit să apeleze la alte surse pentru a-şi reface energia şi, de cele mai multe ori, zahărul din dulciuri oferă foarte rapid dozele necesare. Totuşi, energia generată de zahăr durează destul de puţin, nevoia de zahăr devenind astfel şi mai acută, şi ajungem să fim prinse într-un lanţ al slăbiciunilor dulci.
Situaţia se poate remedia. Tot ce aveţi de făcut este să încercaţi să gestionaţi nivelul de stres, să dormiţi suficient şi să vă faceţi timp pentru propria persoană. Acordaţi-vă zilnic cel puţin o jumătate de oră de relaxare. În plus, încercaţi să dormiţi cel puţin şapte ore în fiecare noapte. Dacă nu reuşiţi să adormiţi, puteţi apela pentru o zi sau două la un somnifer uşor, pe bază de plante, până când vă reglaţi programul de somn. Dacă insomniile devin mai dese şi mai apăsătoare, este indicat să consultaţi un medic.

Lipsa de activitate fizică
Dacă vă număraţi printre persoanele sedentare, care nu fac suficientă mişcare, este posibil ca starea naturală să devină una de lene permanentă. Dacă vă obişnuiţi să fiţi activă şi faceţi exerciţii fizice în mod regulat (chiar şi de două-trei ori pe săptămână), veţi reuşi să scăpaţi de dorinţa de a mânca ceva dulce. Activitatea fizică menţine oxigenarea şi energia organismului, reduce tensiunea şi stresul şi, în plus, stabilizează nivelul glicemiei din sânge.
Ce puteţi face? Foarte simplu. Dacă nu aveţi sub nici o formă timp să mergeţi la sală, obişnuiţi-vă să mergeţi pe jos cel puţin 30 de minute în fiecare zi. Nu este nevoie să faceţi o plimbare de 30 de minute, ci puteţi face trei plimbări de câte zece minute, de exemplu. În plus, în momentul în care simţiţi nevoia să mâncaţi ceva dulce, încercaţi să vă plimbaţi puţin. S-ar putea să constataţi că după activitatea fizică nu mai aveţi această dorinţă şi că, de fapt, organismul avea nevoie de mişcare.

Deshidratarea
Lipsa hidratării provoacă senzaţia de foame şi chiar ne impinge să cedăm poftei de dulce. Când simţiţi această dorinţă de a mânca ceva dulce, beţi un pahar cu apă şi vedeţi ce se întâmplă. Dacă pofta dispare, înseamnă că organismul era deshidratat. Pentru a evita acest fenomen, este important să beţi cantitatea de lichide de care are nevoie organismul.
 

Necesarul zilnic de apă

Potrivit experţilor, în cazul adulţilor se recomandă un aport de 1 ml apă pentru o kcal, ceea ce corespunde la 35 ml/kg din greutatea corpului. Prin urmare, necesarul este de 2-2,5 litri pe zi la adulţi, în funcţie de greutatea corporală.
Exemplu : Dacă aveţi 60 de kilograme, trebuie să beţi în fiecare zi 60x35 ml de apă, adică aproximativ 2,1 litri de apă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Trei cauze ale poftei de dulciuri.
 Vizualizări articol: 2420 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Trei cauze ale poftei de dulciuri5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei