Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 20 apr 2010 - Anul XV, nr. 90 (4381)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu cere miniştrilor să taie cheltuieli şi să extindă impozitarea,avertizând cu un deficit de 7%

Marţi, 20 Aprilie 2010 (19:08:39)

Preşedintele Băsescu a avertizat Guvernul că datele economice indică riscul ca deficitul bugetar să depăşească 7% din PIB în 2010 şi că reducerea cu 5% a costurilor de personal agreată cu FMI nu este suficientă, cerând astfel măsuri suplimentare, precum eliminarea oricăror excepţii de la impozitare.

Ţinta de deficit bugetar convenită cu Fondul Monetar Internaţional pentru acest an este 5,9% din PIB.

"Preşedintele a avertizat că, potrivit datelor actuale, există riscul ca deficitul bugetar să depăşească 7% din PIB în acest an, dacă Guvernul se limitează la a reduce doar cu 5% cheltuielile de personal, conform înţelegerii cu FMI. El a cerut o reducere mai mare a cheltuielilor publice şi de personal, precum şi măsuri pentru extinderea bazei de impozitare, insistând pentru eliminarea oricăror excepţii de la plata impozitelor", au relatat pentru MEDIAFAX surse participante la întâlnire.

Şeful statului a cerut totodată Guvernului să intervină mai eficient în combaterea evaziunii şi corupţiei, în special în punctele de trecere a frontierei.

O altă temă abordată de preşedinte a fost absorbţia fondurilor comunitare, Băsescu avertizând că există erori la agenţiile de plăţi din cauza cărora România ar putea fi obligată să returneze în acest an o parte din banii alocaţi de Comisia Europeană pentru agricultură.

Şeful statului a solicitat şi modificarea legislaţiei achiziţiilor publice în vederea reducerii duratei aferente licitaţiilor pentru proiecte de infrastructură, în special în domeniul transporturilor.

"Preşedintele i-a anunţat pe miniştri că vor mai fi chemaţi la Cotroceni", au adăugat sursele citate.

Membrii Guvernului au fost convocaţi, marţi, la Cotroceni, pentru o discuţie în care, potrivit Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Traian Băsescu le-a certu miniştrilor, printre altele, să plătească datoriile statului către agenţii economici.

Potrivit Preşedinţiei, discuţiile dintre Băsescu şi membrii Guvernului au vizat subiecte referitoare la măsuri de reformă care nu mai suportă amânare: reducerea cheltuielilor publice, atât ca efect al reformei în administraţia publică la nivel central şi local, cât şi al unei mai bune ţintiri a beneficiarilor sistemului de protecţie socială; procesul de descentralizare; legea de funcţionare a Agenţiei Naţionale de Integritate.

Înainte de întâlnirea cu preşedintele, membrii Guvernului s-au reunit, luni seară, pentru a stabili un punct de vedere unitar asupra problemelor aflate pe agenda discuţiei.

Surse participante la reuniune au declarat agenţiei MEDIAFAX, luni seară, că premierul Boc îi va prezenta preşedintelui Băsescu un raport cu evoluţia cheltuielilor publice în perioada 2008–2010 şi intenţia Guvernului de a reduce în acest an cheltuielile de personal cu 5% faţă de 2009, în principal prin concedieri în ultimul trimestru, în întreaga administraţie.

Reducerea de cheltuieli cu personalul bugetar va continua şi anul viitor, tot cu 5%, atât în administraţia centrală, cât şi cea locală, operaţiune prin care ponderea salariilor bugetarilor să scadă de la peste 9% din PIB la 8,7% din PIB, conform planului pregătit de Executiv.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu cere miniştrilor să taie cheltuieli şi să extindă impozitarea,avertizând cu un deficit de 7%.
 Vizualizări articol: 436 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu cere miniştrilor să taie cheltuieli şi să extindă impozitarea,avertizând cu un deficit de 7%0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei