Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 20 apr 2010 - Anul XV, nr. 90 (4381)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

MECTS: Sporuri, titularizare, finanţare per elev, alte probleme ridicate de sindicate

Marţi, 20 Aprilie 2010 (15:41:20)

Sindicatele prezente marţi, la Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, au cerut explicaţii legate de sporuri, titularizare, finanţarea per elev, drepturile câştigate în instanţă şi organizarea consiliilor de administraţie, a declarat secretarul de stat, Oana Badea.

"Întâlnirea cu reprezentanţii sindicatelor a fost de bun augur, constructivă, care a lămurit câteva elemente de nesiguranţă ale profesorilor, o parte legate de sporuri şi drepturile câştigate în instanţă", a precizat secretarul de stat pentru învăţământul preuniversitar, care a participat la întâlnirea cu reprezentanţii federaţiilor sindicatelor libere din învăţământ.

Oana Badea a precizat că o parte din problemele legate de sporuri vor fi discutate vineri, începând cu ora 10.00, când la Ministerul Educaţiei va avea loc o întâlnire tehnică, cu comisia de specialitate a instituţiei.

"Orice discuţie legată de sporuri va pleca cu certitudine de la Legea 330", a precizat Oana Badea. Ea a spus, de asemenea, că toate drepturile câştigate de profesori în instanţă vor fi acordate, potrivit Ordonanţei 71 pe care MECTS o respectă, fondurile fiind deja prevăzute în buget. Aşa cum s-a anunţat, acestea vor fi acordate eşalonat, a asigurat Badea.

O altă problemă ridicată de reprezentanţii sindicatelor a fost legată de finanţarea per elev, măsură care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2010.

"Ministerul Educaţiei a elaborat o hotărâre de guvern în care au fost cuprinse toate acele categorii omise din documentul în vigoare la 1 ianuarie, astfel că pentru liceele vocaţionale există hotărâre de guvern cu alocare suplimentară, întrucât ei nu erau prinşi în actul normativ precedent. În acest moment, orice risc ca plăţile să nu fie făcute a fost eliminat", a mai spus secretarul de stat pentru învăţământ preuniversitar.

La întâlnirea de marţi au fost discutate, de asemenea, câteva puncte din proiectul legii educaţiei naţionale respectiv cele legate de titularizare şi consiliul de administraţie al şcolilor.

"Am aşteptat de la sindicate să ne spună care sunt temerile legate de titularizare. Au spus un singur lucru, că există temeri de abuz faţă de cadrele didactice dacă nu va mai fi titularizarea în sistem. Din punctul de vedere al Ministerului Educaţiei nu există vulnerabilităţi. Dar dacă sindicatele sesizează nişe care ar însemna cumva elemente de vulnerabilitate, atunci ele trebuie să sesizeze acest lucru în Parlament unde proiectul este în dezbatere", a conchis Oana Badea.

Profesorii afiliaţi la FSLI, Federaţia "Spiru Haret" şi FEN au decis să menţină greva generală de o zi în sistemul educaţional anunţată pentru joi, nemulţumiţi de rezultatele întâlnirii cu Daniel Funeriu, precizând că ministrul Educaţiei nu i-a întrebat la discuţii pe liderii sindicali despre grevă.

Secretarul general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Liviu Pop, a declarat, la finalul discuţiilor, că dacă problemele nu se rezolvă în cel mai scurt timp, va fi o problemă la proba de bacalaureat din 31 mai, când situaţia din învăţământ se va acutiza, fiind posibilă o grevă generală pe termen nelimitat la sfârşitul lunii mai - începutul lui iunie.

Federaţiile sindicale din învăţământ au reanalizat, săptămâna trecută, problemele din sistem privind sumele insuficiente pentru cheltuielile de personal, ordonanţa de reducere a posturilor şi Legea educaţiei. Liderii federaţiilor au decis organizarea unei greve în 22 aprilie şi au recomandat profesorilor să nu participe la examenele naţionale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului MECTS: Sporuri, titularizare, finanţare per elev, alte probleme ridicate de sindicate.
 Vizualizări articol: 501 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
MECTS: Sporuri, titularizare, finanţare per elev, alte probleme ridicate de sindicate5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei