Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 31 mar 2010 - Anul XV, nr. 75 (4366)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Guvernul confirmă că locuinţele cu risc seismic I vor fi asigurate doar după consolidare

Miercuri, 31 Martie 2010 (17:36:52)

Guvernul a decis ca apartamentele din blocuri încadrate în clasa I de risc seismic să nu fie asigurate împotriva cutremurului decât după consolidare, chiar şi după aplicarea Legii privind asigurarea obligatorie a locuinţelor, confirmând astfel informaţiile transmise anterior de MEDIAFAX.

Decizia a fost luată în şedinţa de miercuri a Guvernului.

"Introducem o interdicţie de asigurare a locuinţelor situate în clădirile expertizate tehnic şi încadrate în clasa I de risc seismic, până la data recepţiei la terminarea lucrărilor de consolidare a clădirilor. Au dreptate asiguratorii, aici nu mai e vorba de o probabilitate în cazul acestor clădiri, este vorba de o certitudine că vor cădea şi, atunci, indirect obligăm şi proprietarii să se încadreze în programul aflat la Ministerul Dezvoltării şi în care în fiecare an facem o economie de 90% din sumele care se alocă", a declarat ministrul Administraţiei, Vasile Blaga.

El a arătat că va fi totodată limitată posibilitatea de control asupra polului de asigurare a dezastrelor de către anumite societăţi de asigurare.

"Limităm posibilitatea de control asupra polului de asigurare asupra dezastrelor a unor societăţi de asigurare care fac parte din grupuri în detrimentul altora care nu fac parte din niciun grup. Practic, înlocuim termenul de 90 zile de la data adoptării normelor de către Comisia de Supraveghere a Asigurărilor cu o dată ce va fi comunicată prin ordin al preşedintelui CSA, de la care persoanele fizice şi juridice sunt obligate să îşi asigure împotriva dezastrelor naturale toate construcţiile. Stabilim şi posbilitatea ca suma asigurată obligatoriu şi prima obligatorie aferentă să fie modificate anual prin ordin al preşedintelui CSA, în baza unor criterii care se stabilesc prin acelaşi ordin, iar criteriile care stau la baza modificării să vizeze suprafeţele locuinţei, costurile de înlocuire şi rata. Acum este numai pe două tipuri, construcţie de cărămidă sau din alte materiale", a arătat Blaga.

Agenţia MEDIAFAX a prezentat anterior un document oficial din care rezulta că apartamentele din blocuri aflate în clasa I risc seismic nu vor putea fi asigurate pentru cutremur nici după aplicarea Legii privind asigurarea obligatorie, ci doar după consolidarea clădirii, la cererea firmelor de asigurări, care au transmis autorităţilor că nu îşi asumă riscul acestor locuinţe.

În documentul citat, elaborat la începutul lunii martie, este amintit că Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundaţiilor nu prevede nicio excepţie de la această obligativitate, dar este precizat în acelaşi timp că, în cazul locuinţelor situate în clădirile cu risc seismic ridicat, producerea daunelor reprezintă "o certitudine", din cauza gradului de avariere, şi nu o probabilitate, ceea ce încalcă principiile fundamentale de desfăşurare a activităţii de asigurare, potrivit cărora riscul asigurat este un eveniment viitor posibil, dar incert.

"Ca urmare, s-a propus de către industria asigurărilor ca locuinţele aflate în această situaţie să fie exceptate de la asigurarea obligatorie şi să fie asigurate pentru oricare din riscurile prevăzute de Legea 260/2008 numai după consolidarea clădirilor în care se află. Astfel, propunerea ca locuinţele situate în clădirile expertizate tehnic şi încadrate în clasa I de risc seismic să nu se asigure pentru niciunul din riscurile prevăzute de lege, până la data recepţiei la terminarea lucrărilor de consolidare a clădirilor, a fost introdusă în proiectul de modificare a Legii 260/2008", se arată în documentul obţinut de MEDIAFAX.

Conform Prefecturii Bucureşti, în cazul unui cutremur cu intensitatea mai mare de 7 grade Richter în Capitală pot fi distruse sau avariate circa 35.000 de construcţii, în municipiu fiind identificate peste 5.000 de construcţii cu grad de risc seismic ridicat, dintre care 392 clădiri multietajate sunt în clasa de risc seismic I.

În ultimii 18 ani, la nivelul întregii ţări au fost finalizate lucrări de consolidare la doar 14 clădiri, dintre care 12 în Bucureşti, pentru celelalte blocuri nefiind primite solicitări din partea proprietarilor.

Conform legii, lucrările de proiectare şi execuţie a operaţiunilor de consolidare pentru locuinţele aparţinând persoanelor fizice sunt finanţate integral de la buget, iar proprietarii sunt obligaţi să restituie în rate lunare egale, fără dobândă, eşalonate pe un interval de maximum 25 ani, contravaloarea execuţiei lucrărilor de consolidare. Pentru această plată se instituie o ipotecă asupra casei.

Surse oficiale au declarat agenţiei MEDIAFAX, la începutul anului, că Guvernul intenţionează să elimine condiţia impunerii unei ipoteci asupra imobilului consolidat împotriva cutremurului, prin care statul se asigură că proprietarii rambursează suma investiţiei, şi să nu mai solicite acestora să restituie banii cheltuiţi de autorităţi, pentru a urgenta lucrările de consolidare.

Clădirile vulnerabile sunt amplasate în special în municipiul Bucureşti, în judeţele aflate sub influenţa zonei sesimologice din Vrancea, în Banat şi zona Făgăraşului.

Ritmul scăzut al contractării şi finalizării lucrărilor de consolidare este explicat de autorităţi şi prin dificultatea cu care sunt obţinute acordurile proprietarilor pentru efectuarea lucrărilor de intervenţie.

Legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor ar putea fi pusă în aplicare de la 1 iulie, dată până la care societatea care va emite poliţele va fi pregătită să emită şi să gestioneze asigurările, iar contractul de reasigurare va fi încheiat, potrivit autorităţilor.

Conform datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, gradul de cuprindere în asigurare a fondului locativ naţional se situează în jurul a 15%.

Fondul locativ naţional numără peste opt milioane de locuinţe.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Guvernul confirmă că locuinţele cu risc seismic I vor fi asigurate doar după consolidare.
 Vizualizări articol: 765 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Guvernul confirmă că locuinţele cu risc seismic I vor fi asigurate doar după consolidare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei