Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 31 mar 2010 - Anul XV, nr. 75 (4366)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

"Farmacia de familie" dispare din proiectul Contractului-cadru pe 2010 supus aprobării Executivului

Miercuri, 31 Martie 2010 (13:42:37)

Ideea organizării "farmaciei de familie" la care să fie arondaţi bolnavii cronic dispare din proiectul Contractului-cadru privind acordarea asistenţei medicale în 2010, care va fi supus, miercuri, aprobării Guvernului.

"Acest articol a fost scos. Lucrurile rămân ca şi până acum, adică nu vom avea controlul prescrierilor bolilor cronice. Pot spune că desfiinţarea licitaţiilor naţionale în oncologie a însemnat o creştere cu 128 la sută a costurilor, iar la diabetice cu 25 la sută", a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă.

Acesta a arătat că farmacia de familie se adresa strict bolnavilor cronic care primesc tratamente prin programele naţionale de sănătate. Farmacistul trebuia să înscrie în baza lui de date respectivul bolnav, iar CNAS avea un control asupra consumului de medicamente.

"În prezent, CNAS nu are niciun control asupra consumului, respectiv a prescrierilor, întrucât nu există registre naţionale în bolile cronice", a spus preşedintele CNAS.

Potrivit acestuia, CNAS a alocat pentru programul de oncologie 200 de milioane de euro, fiind înregistraţi 80.000 de pacienţi.

"Totuşi, numai pentru 11.000 de bolnavi au fost cheltuite 130 de milioane de euro. Fără un registru naţional, pentru fiecare boală există riscul ca numele unui pacient să fie folosit pentru deconturi ilegale. Un exemplu în acest sens este cel al unui pacient pe CNP-ul căruia au fost eliberate şi decontate, în anul 2009, prin doar două farmacii, 50 de reţete în valoare de 350.000 de euro. Acum facem o anchetă în acest caz", a mai spus preşedintele CNAS.

Duţă a spus că "farmacia de familie" avea obligaţia să îi asigure, lunar, bolnavului înscris pe lisă medicaţia prevăzută prin contract.

"Luasem această măsură din două considerente: să asigur continuitatea tratamentului bolnavului cronic şi să elimin fraudele din sistem. Articolul a fost scos", a explicat preşedintele CNAS.

Colegiul Farmaciştilor din România a criticat intenţia CNAS de a introduce acest articol, spunând că va încuraja "afacerile dintre medici şi anumite farmacii".

"Există anumiţi medici de familie care trimit bolnavii numai spre unele farmacii. Mai mult, sunt medici care adună reţetele prescrise într-o lună şi merg cu ele la farmaciile cu care au anumite aranjamente. Organizarea farmaciei de familie va ajuta la menţinerea acestor afaceri", a spus vicepreşedintele CNAS, Clara Popescu.

Noul Contract-cadru pe 2010 trebuie să intre în vigoare la 1 aprilie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului "Farmacia de familie" dispare din proiectul Contractului-cadru pe 2010 supus aprobării Executivului.
 Vizualizări articol: 548 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
"Farmacia de familie" dispare din proiectul Contractului-cadru pe 2010 supus aprobării Executivului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei