Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 31 mar 2010 - Anul XV, nr. 75 (4366)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Tiberiu AVRAM

Tiberiu AVRAM


De ce aş vrea reintroducerea pedepsei cu moartea

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Am văzut zilele trecute că peste 90% dintre români îşi doresc reintroducerea pedepsei cu moartea, cifră reieşită dintr-un sondaj realizat de Pro Democraţia. Nu ştiu dacă românii chiar îşi doresc reintroducerea pedepsei capitale. Nu cred că românii, ca şi creştini, chiar şi-ar dori să vadă cum un seamăn de-al lor este omorât, este executat, în baza unei sentinţe date de alţi oameni, adunaţi într-un complet de judecată. Pe de altă parte, cred, însă, că răspunsurile la această întrebare, dacă doresc reintroducerea pedepsei cu moartea, sunt sincere. Sunt sincere, doar că cei intervievaţi nu au răspuns cu mintea, ci cu inima. Aceste răspunsuri, rezultatele acestui sondaj, arată exact starea de spirit a românilor. Disperarea lor. Disperare faţă de ceea ce se întâmplă şi faţă de lipsa soluţiilor. Şi nu mă refer aici doar la situaţia economică, ori la măgăriile financiare făcute de potenţaţi ai zilei. Mă refer la acele fapte, infracţiuni pe care, din neatenţie, le poate săvârşi şi un om de bună-credinţă. Accidente mortale, spre exemplu. Dacă autorul e fiul unui barosan ori este vreun baştan din noua sau vechea generaţie, dosarul putrezeşte prin fişetele instanţelor sau are parte de NUP. Altfel stau lucrurile în cazul în care la mijloc este un om simplu. Judecata este rapidă, iar sentinţa aspră.

Despre astfel de cazuri vorbesc. Cazuri care irită un om, cazuri care te scot din minţi, care te revoltă la culme, de-ţi vine să pui mâna pe bardă şi să faci singur dreptate, chiar dacă nu ai nici o legătură cu cele întâmplate. Un astfel de caz este şi cel de la Rotunda - Liteni. Câinii unui proprietar de iaz, Onorel Apetrechioaie, au atacat luni o femeie de 33 de ani. Norocul ei a fost că un vecin i-a auzit ţipetele şi a fugărit sălbătăciunile. Norocul ei, pentru că aceiaşi câini au omorât, la începutul anului, un bărbat în vârstă de 71 de ani. După ce, tot aceiaşi câini au mai băgat în spital anul trecut o femeie. O asociaţie de protecţie a animalelor a luat sălbăticiunile, după ce acestea l-au omorât pe bărbatul de 71 de ani. Cei de la asociaţie au sterilizat câinii, le-au pus un microcip, i-au hrănit frumos şi i-au dat înapoi proprietarului. Astfel încât spun că nu au nici o vină. Posibil, pentru că probabil sunt acoperiţi de legislaţie. O vină are, cu siguranţă, proprietarul iazului. Mi-au trecut prin cap nişte idei despre cum ar trebui pedepsit acesta. Nu le scriu. De altfel, le-am şi fugărit rapid din minte, pentru că, mă ierte Dumnezeu, suntem în Săptămâna Mare.

Am mai scris, nu demult, un editorial pornind de la aceşti câini. Ce se întâmplă în ţările civilizate, unde patrupedele pot fi eutanasiate doar dacă muşcă, nu foarte grav, pe cineva. La noi, există un dosar penal pe rol. Până se va finaliza acest dosar, fiarele de la Rotunda pot ataca în voie oameni, îi pot băga în spital sau chiar în mormânt.

Ca principiu, nu sunt de acord cu pedeapsa cu moartea. Dar după un caz ca cel de faţă (sau crima de la Siret), dacă ar veni cineva să mă întrebe dacă susţin reintroducerea pedepsei cu moartea, aş răspunde, fără ezitare, da. Nu mă întrebaţi de ce, sau pentru cine, nu-mi cereţi explicaţii logice sau pertinente. Nu aş putea să argumentez. Aş spune, doar, vorba cântecului: „aşa-mi vine câteodată...”

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului De ce aş vrea reintroducerea pedepsei cu moartea.
 Vizualizări articol: 2131 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 16 voturi
De ce aş vrea reintroducerea pedepsei cu moartea5.0516

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   5 stele!!! trimis de
( 1 apr 2010, 16:35:43
Am notat cu 5 stele da' nu comentez, numai fiindca-i Joia Mare. Totusi ce valoare mai are omul de rand, romanul nostru, de grija caruia plang toti politicienii? Va rog mult, nu dati raspunsul acum, ca-i Joia Mare!
2.   Si politia ce zice? trimis de
( 2 apr 2010, 13:19:21
Nu v-ati pus problema cine ar fi trebuit sa intervina cu masuri in privinta cazurilor atacurilor cainilor de la Liteni? Ce poate face Politia nu poate face nici o asociatie de protectie a animalelor, adica sa dea avertismente, sa oblige proprietarul sa-si ingradeasca terenul, sa inspecteze daca omul a executat masurile impuse etc. Cu un simplu gard se putea preveni totul. Acuma dati vina ba pe caini, ba pe asociatii care nu au nici o putere de a aplica sanctiuni ci doar de a face sesizari la Politie si recomandari, cand de fapt Politia trebuia sa-l ia pe proprietar de guler si sa nu-l lase in pace pana nu ingradea iazul, inca de la incidentul cu femeia, de anul trecut si cu atat mai mult de la incidentul de anul asta, cu batranul. Populatia de fapt nu are incredere in Justitie si nici in Politie, iar cifra de 90% dovedeste intr-adevar disperarea romanilor care vad atatea infractiuni pedepsite prea usor.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei