Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 31 mar 2010 - Anul XV, nr. 75 (4366)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Senatul a aprobat o iniţiativă ca TVA să fie plătită la încasarea facturii, nu la emitere

Miercuri, 31 Martie 2010 (13:43:35)

Senatul a aprobat, miercuri, o iniţiativă legislativă potrivit căreia plata TVA către bugetul de stat se va face la încasarea contravalorii facturii, nu la emitere, ca în prezent, propunere respinsă de Guvern.

"Credem că, aşa cum în multe ţări ale Uniunii Europene plata TVA se face la momentul încasării sumei facturate, acesta este un stimulent pentru societăţi. Prin iniţiativa noastră ajutăm sute de mii de firme, ajutăm în mod direct bugetul central, pentru că, dacă TVA ar trebui să se plătească în momentul emiterii facturii, foarte multe societăţi nu au posibilitatea de a plăti sumele respective. Foarte multe societăţi vor ajunge în stare de faliment. Dacă schimbăm mecanismul şi facem statul să fie interesat să ajute societatea să-şi încaseze suma facturată şi TVA se plăteşte în momentul încasării sumei, ceea ce ar asigura un echilibru, o egalitate între stat şi persoana juridică plătitoare de TVA, este în favoarea statului", a declarat Gyorgy Frunda, unul dintre iniţiatorii proiectului de lege.

El le-a cerut colegilor să voteze favorabil iniţiativa legislativă.

"Cu toată opoziţia Guvernului, care nu înţelege că prin aceasta va câştiga bani şi va avea mai mulţui bani la buget, insistăm, convinşi fiind de dreptatea noastră, vă rog să votaţi în favoarea acestui proiect, care va fi un instrument în mâna statului de a-şi recupera banii, un instrument de a avea mai mulţi bani la bugetul central şi va fi o gură de aer pentru societăţile comerciale, care nu vor trebui să plătească banii în momentul emiterii facturii, ci atunci când ele îşi vor primi onorariul, salariul, suma care trebuie să intre în bugetul societăţii respective. Prin asta statul va strânge mai mulţi bani, decât printr-un sistem demodat, ineficient, care şi-a dovedit ineficienţa în ultimii ani şi care trebuie modificat", a adăugat Frunda.

Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Graţiela Iordache a anunţat că Guvernul nu susţine această iniţiativă deorece ar genera un impact bugetar negativ şi dificultăţi administrative pentru aplicarea ei.

Pe de altă parte, senatorul PDL Orest Onofrei a afirmat că susţine iniţiativa legislativă, prevederile acesteia reprezentând una din promisiunile electorale ale partidului său.

"Sunt obligat să susţin asemenea iniţiativă. Am văzut că nu există neapărat interdicţii din partea Comisiei Europene la asemenea reglementări. (...) Directiva 112 nu interzice asemenea lucruri. Noi am promis şi în campania electorală, noi, ca partid, că între cetăţean şi stat trebuie să intervină în anumite domenii măcar egalitatea părţilor. (...) Este foarte adevărat că pot să intervină probleme la facturare, la deducere sau să facturezi de dragul ca celălalt să încaseze. Nu cred că e corect ca statul, care cere bani, să-i ceară fără ca el să-şi achite obligaţiile de plată. Aici mă refer în special la autorităţile publice locale. Eu cred, îmi pare foarte rău că asemenea iniţiative, care ar ajuta mediu de afaceri, nu sunt susţinute de Guvern, nu sunt corectate cu sprijinul MF în comisiile de buget-finanţe să poată fi aplicate. Eu, personal, susţin asemenea iniţiativă", a anunţat Onofrei.

Iniţiatorii acestei propuneri legislative sunt Sorin Serioja Chivu (PSD), Sorin Fodoreanu (PDL), Emilian Frâncu (PNL), György Frunda (UDMR), Puiu Haşotti (PNL), Sorin Constantin Lazar (PSD), Valer Marian (PSD), Mihai Niţă (PDL) şi Ion Rotaru (PSD).

Propunerea legislativă a primit 49 de voturi favorabile, 29 "împotrivă" şi 9 abţineri. Anterior, raportul de respingere întocmit de Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital a fost respins cu 51 de voturi "împotrivă", 9 abţineri şi 27 "pentru".

Senatul a fost primă Cameră sesizată, decizia finală urmând să fie luată de Camera Deputaţilor.

În 22 martie, Senatul a aprobat un proiect legislativ de modificare a Codului Fiscal, care prevede ca TVA să se plătească în maximum 30 de zile de la data încasării facturii, care a avut ca iniţiatori pe senatorii PDL Mircea Marius Baniaş, Ion Bara, Iulian Bădescu, Gheorghe Bîrlea, Gheorghe David, Nicolae Dobra, Sorin Fodoreanu, Toader Mocanu, Orest Onofrei, Sorina Luminiţa Plăcintă, Iosif Secăşan, Dumitru Florian Staicu, Tudor Udriştoiu şi Iulian Urban. Şi acest proiect de act normativ urmează să fie dezbătut în Camera Deputaţilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Senatul a aprobat o iniţiativă ca TVA să fie plătită la încasarea facturii, nu la emitere.
 Vizualizări articol: 600 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Senatul a aprobat o iniţiativă ca TVA să fie plătită la încasarea facturii, nu la emitere0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei